Trabzon'daki asırlık taş ev müze oldu

Trabzonlu Karpuz ailesinin fertleri, Düzköy ilçesine bağlı Taşocağı Mahallesi'ndeki büyüklerinden kalma asırlık taş evi Kültür ve Turizm Bakanlığından aldığı destekle restore ederek müzeye dönüştürdü.   Aslına uygun restore edilen büyüleyici manzaraya sah

Trabzonlu Karpuz ailesinin fertleri, Düzköy ilçesine bağlı Taşocağı Mahallesi'ndeki büyüklerinden kalma asırlık taş evi Kültür ve Turizm Bakanlığından aldığı destekle restore ederek müzeye dönüştürdü.
 
Aslına uygun restore edilen büyüleyici manzaraya sahip 100 yıllık binada, geçmişte kullanılan araç ve eşyalar sergileniyor.
 
Proje Danışmanı Haşim Karpuz, asırlık taş evinin yaklaşık 10 yıl önce babasından kaldığını söyledi.
 
Evin çok eski olduğunu dile getiren Karpuz, "Evde kimse yaşamıyordu ve yıkılmaya yüz tutmuştu. Ben de yıkılmasını istemiyordum ve evi tadilat etmeyi düşündüm. Bu kapsamda da inşaat mühendisi yeğenim Fehmi Karpuz ile bir araya geldik ve istişare yaptık" ifadelerini kullandı.
 
Karpuz, ilçede böyle tarihi bir ev bulunmadığını kaydederek "Yeğenim Fehmi ile 'evi onaralım ve içerisine eski özgün eşyalar ile araçların konulduğu bir müze oluşturalım' istedik. Bu kapsamda çalışmalara başladık ve Kültür ve Turizm Bakanlığının bu yönde bir teşviki olduğunu duyduk. Daha sonra projemizi hazırladık ve tescil ettirerek o desteği aldık. Bunun dışında TOKİ'den de uzun vadeli kredi desteği alarak asırlık taş evimizi aslına uygun restore ettik" diye konuştu.
 
 
BÖLGEYE TURİZM VE KÜLTÜREL ANLAMDA KATKI SAĞLAMAYI AMAÇLADIK
 
Restorasyonun ardından evi turizme kazandırmak istediklerini aktaran Karpuz, "Bölgeye turistik ve kültürel anlamda katkı sağlamayı amaçladık. Küreselleşen dünyamızda hızlı bir sosyal ve kültürel değişime maruz kalıyoruz. Değişim ve teknolojik yenilikler, yaşadığımız yerleri, mutfak kültürümüzü, giyim kuşamımızı ve bütün hayatımızı etkiliyor" dedi.
 
Karpuz, bu gelişmeler çerçevesinde köy hayatının da değiştiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bugün köylerimizde de eski evleri ve eşyaları bulmakta zorlanıyoruz. Bu bakımdan her şey kaybolmadan, evlerimizde kullanılan bu tür kültür varlıklarını, bir köy evinde korumayı ve sergilemeyi amaçladık. Hayata geçirdiğimiz proje, küresel kültür değişime karşı bir köy evini bütüncül ve özgün kullanım araçları ile sergileyerek gelecek kuşaklar için bilgi ve belge kaynağı olarak korumayı ve eğitime katkı yapmayı amaçlamaktadır. Burada 'Atalarımız nasıl yaşıyordu' sorusunun cevabını verdiğimizi düşünüyorum."
 
 
KÖYÜMÜZE BİR ARMAĞAN BIRAKMIŞ OLDUK
 
Köyün tanıtımına da katkı sağlamak istediklerini anlatan Karpuz, "Evimizin içerisinde mutfak kapları, madeni bakır kaplar, ahşap ve toprak kaplar, el sanatları ile ilgili eşyalar, giyim kuşam eşyaları, ısınma ve aydınlatma araçları, su, süt ve temizlik araçları, tarım aletleri, orman aletleri, koşum takımları, av aletleri, dini ve sanat eşyaları ile müzik aletleri yer alıyor. Evimizi ziyaret edenler eski eşyaları görünce bir nevi nostalji yaşamış oluyor" ifadelerini kullandı.
 
Karpuz, böyle bir projeyi hayata geçirmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek "Köyümüze bir armağan bırakmış olduk. İki ay önce açılmamıza rağmen köyevi müzemizi 1,5 ayda yaklaşık 250 kişi ziyaret etti. Gelen ziyaretçilerin memnuniyeti bizim için çok önemli. Bu kapsamda yeni projelerimiz var ve daha fazla ziyaretçi hedefliyoruz. Şu anda tanıtıma ağırlık veriyoruz ve yöneticilerimizden de bu kapsamda yardım istiyoruz" şeklinde konuştu.
 
Ulaşım konusunda problem yaşadıklarını belirten Karpuz, "İnşallah o da çözüldüğü takdirde köy evimizin daha fazla ilgi göreceğini düşünüyorum. Bir de köy evine ek olarak serenderimiz var. Onu da aslına ve kültürümüze uygun hazırladık ve ziyaretçilerimize sunduk" dedi.
 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri