Trabzon'un Sürmene ilçesinde 61 yıldır saat tamirciliği yapan ve ''Saat profesörü'' olarak tanınan Fazlı Acar, gelişen teknoloji yüzünden yok alma tehlikesiyle karşı karşıya kalan mesleğini bırakmayarak, zanaatını ayakta tutmaya çalışıyor
Bir dönemin gözde meslekleri arasında yer alan ve usta çırak ilişkisiyle ayakta durarak günümüze kadar gelen saat tamirciliği, tıpkı değişen şartlar nedeniyle yok almaya yüz tutan demircilik, kalaycılık meslekleri gibi eski ilgiyi görmüyor.
Bu nedenle adeta son dönemlerini yaşayan saat tamirciliğini ayakta tutmaya çalışan Fazlı Acar (74) Sürmene ilçesi Çarşı Mahallesi Yeni Cami arkasındaki kiralık mütevazi dükkanında 61 yıldır mesleğini sürdürmeye çalışıyor.
Mesleğinin son üstatlarından, ''saat profesörü'' olarak tanınan Fazlı Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluktan beri yaptığı saat tamirciliğinin baba mesleği olduğunu anlatarak, ''Bu işe 1950 yılında babamın yanında başladım. O günden beri devam ettiriyorum. İşimi severek yapıyorum. Saatleri tamir etmekten büyük keyif alıyorum. Saatler benim çocuklarım gibi'' dedi.
İşinin çok zor olduğunu belirten Acar ''Saat tamirciliği iğneyle kuyu kazmaya benzer. Eskiden 4 çarklı, 5 çarklı saatler vardı. Şimdi teknoloji ilerledi, pil bitmediği sürece genellikle saatler bozulmuyor. İnsan akşam yatıp sabah kalktığında yeni saat modelleriyle karşılaşıyor. Çok değişik modeller piyasaya çıkıyor. Piyasada eski saatler kalmadığı için sadece cam, pil ve kayış değiştiriyoruz. Başka bir iş de yapmıyoruz. Teknoloji geliştikçe bu sanat da bitme noktasına geldi'' şeklinde konuştu.
Acar, tüm bunlara rağmen teknolojiye direnmeye çalıştıklarını anlatarak ''Gözüm gördüğü, elim tuttuğu sürece baba mesleğini sürdürmek istiyorum'' ifadesini kullandı.