Trabzon'dan çocuklar uyarısı!

Trabzon Özel İmperial Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. İrfan Coşkun, medya iletişim araçlarının, çocukları hareketsiz bırakarak diğer çocuklarla iletişimini ve derslerine ayırdığı zamanı azalttığını ve okul başarılarının da düşmesine yol açtığını belirtere

Trabzon Özel İmperial Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. İrfan Coşkun, medya iletişim araçlarının, çocukları hareketsiz bırakarak diğer çocuklarla iletişimini ve derslerine ayırdığı zamanı azalttığını ve okul başarılarının da düşmesine yol açtığını belirterek ailelere uyarılarda bulundu.

Dr. Coşkun, "Teknoloji adeta ışık hızıyla ilerlemekte ve bu ilerleme hayatımızı bir çok alanda kolaylaştırıp pratik hale getirmektedir. Bu faydalarının yanı sıra teknolojik gelişmenin çocuklarda daha fazla olmak üzere hepimize olumsuz etkileri de olmaktadır. Televizyon, bilgisayar ve cep telefonu gibi iletişim araçlarının yaygın ve gereksiz kullanımı çocukların gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Araştırmalar şiddet içerikli televizyon programları ve bilgisayar oyunlarının toplumun şiddete karşı duyarsızlaşmasına ve çocukların saldırgan davranışları öğrenmelerine yol açtığı ortaya koymuştur. Çocukların zihinsel ve dil gelişimi de kitle iletişim araçlarından olumsuz etkilenmektedir. İlgisini ve zamanının büyük bir kısmını bu araçlara veren çocuk diğer faaliyetlerini engeller. Medya iletişim araçları çocukları hareketsiz bırakarak diğer çocuklarla iletişimini ve derslerine ayırdığı zamanı azaltarak okul başarılarının da düşmesine yol açar" dedi.

“Çocuklar gerçek ile kurmaca arasındaki farkı bilemedikleri için medyada gördüklerinden korkabilirler” diyen Coşkun “Geçtiğimiz günlerde bir çocuğun sigara kampanyasından etkilenip ‘babam ölecek’ diye ağlaması haber olmuştu. Bu, çocukların medyadan nasıl etkilendiğini bizlere gösteren bir olaydı. Çocuklar izlediklerini yetişkinler gibi algılayamayabilmekte ve bu nedenle daha fazla etkilenmektedir. Çocukların izledikleri programların kalitesi çok önemlidir. Çocuklar televizyonu dünyayı tanımak ve anlamak için kullanırlar. Eğer onlara belgesel ve eğitici programları izletirsek bütün bu olumsuz etkileri olumluya çevirebiliriz" diye konuştu.

Medyanın olumsuz etkilerini en aza indirgemek için ailelere çeşitli görevler düştüğüne dikkat çeken Dr. Coşkun, " Mümkün olduğunca çocuklara şiddet içerikli programlar izletilmemeli, tesadüfen rastlarsa da bunun doğru olmadığı açıklanmalı ve şiddet olmadan da problemlerin nasıl çözülebileceği anlatılmalıdır. Bilgisayar oyunlarının eğitici olanları seçilerek, bunun ödül olarak çocuklara verilip motivasyonlarını arttırma yönünde kullanılması uygun olacaktır. İnternet bilgiye ulaşmak ve eğlenmek amaçlı kullanılmalıdır. Cep telefonu belli bir yaşa kadar alınmamalı, alındıktan sonra da kullanımı insanlar arası yüz yüze ilişkiyi ve konuşmayı azaltacak sıklıkta kullanılmamalıdır" ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri