TÜMSİAD'dan Hayvancılık Raporu

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şube Başkanı Mehmet Atmaca, açıklamalarda bulundu.

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şube Başkanı Mehmet Atmaca, Doğu Karadeniz Bölgesi ve Trabzon'da hayvancılığın geliştirilmesi için farklı netilikteki ilçelerde tarım vadileri oluşturulması gerektiğini söyledi. 


Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şube Başkanı Mehmet Atmaca, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na sunulmak üzere hayvancılık raporu hazırladıklarını vurguladı. Bugüne kadar bölgede ve ilimizde yapılan tarım ve hayvancılıkla ilgili eksik yönler ve bundan sonra yapılması gerekenlerle ilgili geniş bir rapor hazırladıklarını belirten Atmaca, "Süt ürünleri beslenme ve toplum sağlığı açısından yeri ve önemi nedeniyle günümüzün en önemli konularından birisi haline geldi. Trabzon'un farklı nitelikteki ilçeleri ayrı tarım vadileri olarak değerlendirilmelidir. Of, Çaykara, Sürmene, Köprübaşı, Araklı, Maçka, Akçaabat, Düzköy, Vakfıkebir, Tonya, Beşikdüzü ve Şalpazarı vadileri tarım ve hayvancılık proje ve destekleri için ayrı ayrı ele alınmalıdır" dedi. 

Atmaca, işletmelerin farklı şekillerde desteklenmesinden ziyade sektörün hammadde kaynağı olan tarım ve hayvancılıkta gerekli iyileştirme çalışmalarının yapılması gerektiğine vurgu yaparak "Güvenli hammadde temininin sağlanması gerekmektedir. Üreticinin antibiyotikli sütleri diğer sütlerle karıştırarak işletmeye vermesi ciddi teknolojik ve tüketilmesi durumunda da sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Ülkemizde en çok süt tüketen kesim çocuklar olduğunu göz önünde bulundurursak bu , sağlıkları açısından büyük bir tehdittir" ifadesini kullandı.

"MERALAR BÖLGEMİZ İÇİN UYGUN HALE GETİRİLMELİDİR"

Son dönemde bölgemizin de dahil edildiği meraya dayalı hayvancılık desteği uygulamasının Doğu Karadeniz Bölgesi için bölgenin coğrafi yapısına uygun hale getirilmesi gerektiğini kaydeden Atmaca, "Orman içlerinde otlamaya uygun alan tespit edilerek otlamaya açılmalıdır. Hayvan sahiplerinin meralara giderken orman içlerinden geçmelerini halinde ormancılar tarafından ceza yazılmaması sağlanmalıdır. Hayvanların zarar vermeyeceği seviyede büyümüş ormanlar otlatmaya açılabilir. Bu hususta bazı suistimaller olabilir, orman idaresi bu konuda itirazda bulunabilir, bu nedenle güzergahlara çit çekilmesi düşünülebilir" diye konuştu. 

"BÖLGEMİZDE YALNIZCA JERSEY IRKI BÜYÜKBAŞ HAYVAN DAĞITILMALIDIR"

Bölgede bakanlık tarafından hayvancılığa destek için yalnızca Jersey ırkı büyükbaş hayvan dağıtılması gerektiğini belirten Atmaca, şu önerilerde bulundu:

"Bölgemiz engebeli arazi yapısı ve yem bitkisi yetiştirecek ala olmaması sebebiyle daha iri hayvanlar bölgemiz için elverişli değildir. Merada gezdirilmeyen bu ineklerde yağlanma dolaysıyla süt verimi kaybı ve döl tutma problemleri hat safhada yaşanacaktır. Yem maliyetleri de üreticinin dışa bağlanmasını arttıracaktır. Ayak hastalıkları da unutulmamalıdır. Son dönemde yapılan hayvancılığın desteklenmesi kapsamında bölgemizde dağıtılan boş düve projesi acilen durdurulmalıdır. Gebe olmayan düvelerde bölge halkının profesyonel hayvancılık bilgisinin eksik olması ve dağıtılacak hayvanların uyum süreci gibi nedenlerle gebelik yüzde 50 üzerine çıkamayacaktır. Bu da bazı hayvanların alınamadan kesime gitmesi ve projenin başarısının düşmesine neden olacaktır. Damızlık hayvan projesi dağıtımı tüm Türkiye'de de kesinlikle boğa altı düve olarak yapılmamalıdır. Boğa altı düveler yalnızca damızlık hayvan yetiştirme çiftlikleri tarafından ithalat yapılmasına izin verilmelidir."

"BÖLGEYE DAĞITILACAK HAYVANLAR VADİ-VADİ SIRAYLA DAĞITILMALIDIR"

TÜMSİAD Trabzon Şube Başkanı Mehmet Atmaca, bölgeye dağıtılacak hayvanların vadi-vadi sırayla dağıtılması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi,
 
"Vakfıkebir ve Tonya Vadisi ilk pilot bölge olarak seçilmesi bu bölgenin sütün işleneceği tesislere yakın olması açısından önemlidir. Böylelikle yapılan projenin başarıya ulaşması hızlanacağı gibi örnek teşkil etmesi de sağlanacaktır. Proje kapsamında hayvan dağıtılacak üreticilere 5 gebe düve verilmelidir. Dağıtılacak hayvanların tüm kontrolleri ve denetimleri, aşıları ve rasyonları en az 5 yıl boyunca tarım il ve ilçe müdürlükleri tarafından düzenli olarak yapılmalıdır. Hayvan dağıtılacak üreticilere süt sözleşmesi imzalanmalıdır. Bu sözleşmede hayvanların bakım şartları, satış şartları , sütün nereye satılacağı belirtilmelidir."

Mehmet Atmaca, mevcut ağırların modernizasyonu ile birlikte yeni ahırların yapılması gerektiğini de sözlerine ekleyerek "Dar, havasız genelde ev altında bulunan bu ahırlarda hayvanların sağlık sorunları yaşayacakları ve verim kaybına uğrayacakları açıktır. Yüzde 50-70 hibelerle yapılacak ahırlar için İl Tarım Müdürlüğü'nün görüşü de alınmalıdır" dedi. 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri