Türkiye’nin Fırat Havzası’ndaki en önemli barajı olan Keban’da, halen 831-832 metre su bulunuyor. Enerji yönetimi, barajda 10 metre daha su kullanarak elektrik üretebilir. Su seviyesinin 820-821 metreye düşmesi durumunda şalter indirilecek. 2013 yılı sonunda toplam 64 bin megavata ulaşan elektrik santralı kapasitesinin 16-17 bin megavatlık bölümünü barajlar (HES’ler) oluşturuyor.
Türkiye’nin suya dayalı elektrik üretiminde lokomotif niteliğinde olan barajlar Keban, Karakaya ve Atatürk, Fırat Havzası’nda bulunuyor. Keban’da su akışının kesilmesi bir süre sonra Karakaya ve Atatürk’ün de şalter kapatması anlamına geliyor. Elektrik üretimin baraj yerine doğalgaz ağırlıklı olmasının fiyat dengesini bozacağını belirten uzmanlar, “Bu durumda elektrik fiyatına zam gündeme gelir” uyarısı yapıyor.
KAR YAĞIŞI OLMAZSA GELECEK YIL DA TEHLİKEDE
Eski Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Başaran, “Zaten Keban’ın 8 ünitesi, Karakaya’nın 6 ünitesi ve Atatürk’ün 8 ünitesi devamlı çalışmaz, geceleri ünite sayısı 1 veya 2’ye düşer. 2 ay sonra Mart 2014’te karlar erimeye başlayacaktır. Ancak bundan sonra kâr yağışının az olması durumunda gelecek yıllar için tehlike arz edebilir. Suyu tasarruflu kullanalım” dedi.