Türkiye'de topyekün darbe

 Türkiye 4 Nisan’da başlayacak dava ile ilk kez bir askeri darbeyi yargılamaya hazırlanırken, darbecilerin adını tabelalardan, yasalarını mevzuattan silmek için de yeni bir çalışma başlatıldı. Tıpkı Mustafa Muğlalı olayında olduğu gibi kışladan statlara k

 

Türkiye 4 Nisan’da başlayacak dava ile ilk kez bir askeri darbeyi yargılamaya hazırlanırken, darbecilerin adını tabelalardan, yasalarını mevzuattan silmek için de yeni bir çalışma başlatıldı. Tıpkı Mustafa Muğlalı olayında olduğu gibi kışladan statlara kadar darbecilerin adının yer aldığı tüm tabelalar indirilecek. Ayrıca 27 Mayıs 1960’tan 27 Nisan e-muhtırasına kadar tüm olaylar da Meclis tarafından mercek altına alınıyor.

 

Askeri darbelerle ilgili çok önemli iki adım atılıyor. Bunlardan ilki, Başbakanlık tarafından başlatıldı. Başbakanlık bürokrasisi, darbecilerin isimlerinin verildiği kurumların listesini tek tek çıkarıyor. Envanter çalışması sonrasında darbeye karışan isimler tabelalardan silinecek. Bunun için yasal düzenleme gerekmiyor. Başbakanlık’ça yayımlanacak bir genelge yeterli. Sadece Kenan Evren’in değil, Cemal Gürsel’den Muhsin Batur’a kadar çok sayıda darbecinin ismi askeri kışlaya, okullara, stadyumlara, cadde ve sokaklara verilmişti. Bu silme işleminin 28 Şubat ve 27 Nisan sürecinin önde gelen isimleri İsmail Hakkı Karadayı, Çevir Bir, Yaşar Büyükanıt için de geçerli olacağı ifade ediliyor. 

 

Komisyon kurulacak

 

İkinci adım ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin son Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında darbelerin araştırılması için komisyon kurulması talimatı ile atıldı. AK Parti yönetimi, Darbeleri Araştırma Komisyonu için çalışma başlattı. Bu konuda hazırlanacak teklif kısa bir süre sonra Meclis Başkanlığı’na sunulacak. Teklifte, 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat ve 27 Nisan’ın sonuçlarıyla birlikte araştırılması istenecek. Darbe, muhtıra dönemlerinde çıkarılan yasalar, yapılan düzenlemeler de elden geçirilecek. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, darbe ve darbeciler konusunda yapılan hazırlıkları Radikal’e değerlendirdi. Darbecilerin sokağa çıkamaz hale geldiklerini söyleyen Çelik, “27 Mayıs’tan bugüne okullara, caddelere, hayırseverlerin isimleriyle birlikte darbecilerin adı da verildi. Bu kişiler toplum vicdanında silindi. Darbecilerin isimlerinin de kamu kurumlarından, yer adlarından silinmesi gerekiyor” dedi.

 

Çelik, darbelerle hesaplaşmayı mahkemelerin yapacağını hatırlatırken, darbelerin sonuçlarının ise Meclis tarafından araştırılacağını söyledi. Çelik,askeri vesayetin etkisiyle yapılan düzenlemelerin gözden geçirileceğini, gerekli ayıklamalar yapıldıktan sonra demokratik düzenlemelerin yapılacağını da belirtti.

 

Çevik Bir ve Veli Küçük’ün isimleri de caddelerde var

 

İsim rekortmeni Kenan Evren. 12 Eylül darbesinin lideri Evren’in adının verilmediği neredeyse il yok. Darbecilerin isimlerinin verildiği bazı kurum, cadde ve kışlalar şöyle: Kenan Evren İlköğretim Okulu/Giresun, Kenan Evren İlköğretim Okulu/Kula, Kenan Evren Paşa İlköğretim Okulu/Osmaniye, Org. Kenan Evren Bulvarı/Gaziantep-Şahinbey, Cemal Gürsel Stadyumu/Erzurum, Cemal Gürsel Kışlası/Van, Cemal Gürsel İlköğretim Okulu/İstanbul, Nurettin Ersin İlköğretim Okulu/Ankara, Tahsin Şahinkaya İlköğretim Okulu/Ankara, Org. İsmail Hakkı Karadayı İlköğretim Okulu/Çankırı, Org. İsmail Hakkı Karadayı Caddesi/Çankırı, Çevik Bir Meydanı/Buca, Çevik Bir Caddesi/Ankara-Gölbaşı, Çevik Bir Caddesi/Çorum-Alacahöyük, Hava Org. İbrahim Fırtına Lisesi, Tuğgeneral Veli Küçük Caddesi/Bilecik-Gölpazarı.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri