Yaban hayvanlarının insanlara verdiği zararın önlenebilmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerektiği belirtilerek, söz konusu hayvanların etkisiz hale getirilmesi gerektiği bildirildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şadan Başkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kırsal kesimde yaşayanların zaman zaman yaban hayvanlarının saldırısına uğradığını, bu saldırıların yaralanma ve hatta ölümle sonuçlanabildiğini söyledi.
Köylülerin her yıl ayı ve buna benzer birçok hayvanın saldırıyla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Doç. Dr. Başkaya, ''Köylüler can güvenliklerinden endişe etmektedir. Böyle bir durumda devletin önlem alması gerekir. Yasalarımızda bu durumda saldırgan hayvana karşı nasıl bir önlem alınacağı açık bir şekilde yazılmıştır'' dedi.
Özellikle kendilerini hayvansever veya hayvan hakları savunucusu olarak adlandıran insanlar tarafından gösterilen tepkiler nedeniyle, uygulamalarda sürekli geri adım atıldığını öne süren Başkaya, ''Bu nedenle yapılması gerekenler yapılamamaktadır. Burada, her konuda empati yapmaktan söz edenlerin, kendilerini ayıdan korkan, yaban domuzu zararlarından bunalan kırsal alanlarda yaşayan insanlarımızın yerine koyarak düşünmeleri gerekir'' diye konuştu.
-''SALDIRGAN HAYVAN KESİN OLARAK BELİRLENMELİ''-
Sonucu ne olursa olsun, insanlara karşı saldırganlık yapan bir hayvan için yapılması gerekenin, o hayvanın bir şekilde etkisiz hale getirilmesi olduğunu savunan Doç. Dr. Başkaya, şöyle devam etti:
''Bu etkisiz hale getirme eylemi genellikle o hayvanı öldürerek yapılabilmektedir. Bu konuda gelişmiş ülkelerde saldırgan hayvana karşı yapılacak olan eylem bellidir ve o eylem yapılır. Gelişmemiş ülkelerde ise bu konu da diğer birçok konu gibi tartışma konusu bile olmaz, zira kim güçlüyse o kazanmaya devam eder. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ise konu çok sert ve uzun tartışmalara konu olabilmektedir.''
Doç. Dr. Şağdan Başkaya, burada dikkat edilmesi gereken en önemli hususun, saldırgan hayvanın kesin olarak belirlenebilmesi olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
''Aksi halde ona benzer bir hayvanın öldürülmesi hiç istenilmeyen bir durumdur. Yaşanabilecek böyle bir süreç, saldırı tehdidini ortadan kaldırma konusunda hiçbir işe yaramayacaktır. Böylece saldırgan hayvan hala iş başında olacak ve kendi türüne kötü şöhret kazandırmaya devam edecektir. Ayı ile insan çatışmasının en son noktası olan ölümcül bir saldırı sonrasında yapılacak olan bellidir. Burada önemli olan, bu noktaya gelmeden yapılması gerekenleri yapmaktır. Yani daha çok geç kalmadan, yaban hayatı için her zaman yapılması gereken bakım, iyileştirme ve geliştirme faaliyetlerini yapmaya daha çok önem vermeliyiz