Yerin 300 metre altında eylem!

Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde faaliyet gösteren özel bir firmaya ait maden ocağında çalışan işçiler, işten çıkarılan arkadaşları için yerin 300 metre altında eyleme başladı.Kdz. Ereğli’de özel bir firmaya ait maden ocağında 20 işç

Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde faaliyet gösteren özel bir firmaya ait maden ocağında çalışan işçiler, işten çıkarılan arkadaşları için yerin 300 metre altında eyleme başladı.

Kdz. Ereğli’de özel bir firmaya ait maden ocağında 20 işçinin işten çıkarılması üzerine madenciler sabah saatlerine eylem yapmaya başladı. 150 kadar maden işçisi yerin 300 metre altında işten atılan arkadaşları yeniden işe alınıncaya kadar dışarı çıkmayacaklarını belirtirken, işçilerin bir kısmı da arkadaşlarına yer üstünde yaptıkları eylemle destek verdi.

Yer üstünde eylem yapan maden işçileri ile görüşme yapan Genel Maden İşçileri Sendikası Başkanı (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, daha sonra yer altında eylem başlatan madencilerle görüşmek için maden ocağına indi.

İşçilerle görüşmesinin ardından gazetecilere açıklama yapan GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, maden ocağını işleten firmanın Türkiye Taş Kömürleri Kurumu (TTK) ile aralarında yaşanan uyuşmazlıktan dolayı maden ocağını kapatma kararı aldığını ve işçileri 20’şer, 30’ar kişilik gruplar halinde işten çıkarmaya başladığını söyledi.

"ÜRETİMİ DURDURDULAR"

2 ayda 50 maden işçisinin işten çıkarıldığını dile getiren Mutlu “Bu süreç uzun zamandır devam ediyor. Yaklaşık 2 aydır devam ediyor. Biz bununla alakalı daha önce burada iş yerimizle yaptığımız eylemlerde, Zonguldak’ta yaptığımız eylemlerde bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledik. Bir an önce bu işi olumlu bir şekilde bitirsinler, aksi halde bugün itibarıyla işçilerimiz çalışmak istemiyorlar çünkü 20 arkadaşımızın iş akdinin feshedileceği bu sabah kendilerine bildirildi. Madencilik zor bir meslek. Madencilik başka mesleklere benzemez. Bunu daha önce ifade etmiştim. Küçük bir hatanın telafisi olmaz. Küçük bir hatanın bedeli bizde ağır olur. Bu düşünceyle, bu psikolojiyle ocaktakilerle çalışma yapmak imkansız.

İşçilerimizi bu sabah telkin ederek, bu işin durdurulacağını, durdurulması için ne gerekiyorsa yapılacağını bildirerek ocağa gönderdik fakat arkadaşlarımızın üretime gitmediklerini, ana yolda beklediklerini, çalışmadıklarını, çalışmayacaklarını bildirdiler. Biz sendika olarak işçilerimizin isteklerini yerine getirmek zorundayız. Onların her zaman önünde olmak zorundayız. Şu anda işçilerimiz ocakta kuyu dibinde toplandılar, bekliyorlar. Üretimi durdurdular. Bizler de yer üstündeki işçi arkadaşlarla beraber yer üstü çalışmalarını durdurduk. Şu anda yer altında işçi arkadaşlarımızla görüşmeye gideceğiz. Onların planları doğrultusunda biz planımızı ortaya koyacağız.

Arkadaşlarımız çalışmak istemediklerini ifade ederlerse eylemimizi bu günden itibaren başlatarak bu iş yerinde çalışma hayatını durduracağız. Ya hepimiz ya hiçbirimiz olmak şartıyla düşüncemiz bu. Ya hepimiz çıkarılacağız ya hiçbirimiz çıkarılmayacağız. Ya bu iş yeri yaşayacak ya kapanırsa hep beraber haklarımızı alarak öyle gideceğiz. Bu işin başka bir açıklaması yok. 20 kişi 30 kişi çıkararak, ’Bu iş yerini kapatacağız’ diyerek bu insanları çalıştırmak büyük bir haksızlık, büyük bir faciaya davetiye çıkarmaktır. Biz bir an önce bu sorunun çözülmesini istediğimizi yeniliyoruz. Bu psikolojide madencilik yapılmaz. Bugün itibarıyla arkadaşlarımızla beraber çalışmayı durduracağız. Olmazsa önümüzdeki günlerde bu olay olumlu şekilde sonuçlanana kadar bu iş yerinde çalışma yapılmayacak. Biz onun için görevlileri acilen göreve davet ediyoruz" açıklamasını yaptı.

YANLARINA İNDİ

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, yaptığı açıklamanın ardından kuyu başında bindiği kafesle yerin 300 metre altında iş bırakma eylemi yapan madencilerin yanına indi. Yaklaşık yarım saatlik görüşmenin sonrasında işçilerin işten çıkarmaların durmaması halinde eylemlerine devam edeceklerini söyledikleri öğrenildi.

Maden ocağı yetkilileri, TTK yetkililerinin yaptıkları inceleme sonrası tutulan raporla ilgili sıkıntı yaşamalarından dolayı maden ocağı işletmecilerinin ocağı kapatma kararı aldığını, maden işçilerinin zaman içerisinde işten çıkarılacaklarını açıklamıştı.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri