Akıl dışı yöntemler

Türkiye’nin güneydoğusu kuruyor. Fırat- Dicle havzasının sadece yüzey suları değil yer altı suları da aşırı şekilde hızla tüketilmektedir. Küresel ısınmanın bir sonucu olan kuraklık nedeniyle suyun bu şekilde bilinçsiz kullanımı uydu görüntülerine yansıyo

Türkiye’nin güneydoğusu kuruyor. Fırat- Dicle havzasının sadece yüzey suları değil yer altı suları da aşırı şekilde hızla tüketilmektedir. Küresel ısınmanın bir sonucu olan kuraklık nedeniyle suyun bu şekilde bilinçsiz kullanımı uydu görüntülerine yansıyor. Bilimi kullanma yerine akıl dışı yöntemlere başvurma kuraklığı daha da hızlandırıyor.

KÜRESEL ISINMANIN ACI SONU

Yeryüzüne düşen yağışların bir bölümü bitkiler tarafından tutulmakta, bir bölümü toprak tarafından emilmekte, bir bölümü yüzeysel akıma geçerek akarsulara kavuşmakta bir bölümü de yüzeyden alta doğru sızarak muhtelif derinliklerde kayaların çatlaklarında, çeşitli boyuttaki kum, mil ve çakıl gibi malzemelerin arasındaki boşluklarda depolanmaktadır.

Yeraltındaki boşluk veya gözeneklerde tutulan suya “yeraltı suyu” denilmektedir.

NASA son 10 yıl süresince kuraklığın etkin olduğu orta doğu ülkelerinde yeraltı tatlı su rezervlerinin de nasıl hoyratça tüketildiğini açıkça ortaya koyuyor.

Kaliforniya bilim adamları uzaydan yaptıkları inceleme sonucunda güney Türkiye, İran, Irak ve Suriye nin topraklarına hayat veren Dicle ve Fırat nehirlerinin yeraltı su rezevlerini gün geçtikçe kaybettiğini önemle vurguluyorlar.

2003-2009 yılları arasında uzaydan yapılan gözlemler sonucunda Dicle-Fırat Havzasının yeraltı su stoğunda azalma miktarınını 114km küp’e ulaştığı altı çizilerek vurgulanmaktadır.

Bu kadar yeraltı su kaybı Ölü Denizin su miktarına eşittir.

Aşırı su kaybının nedeni kuraklık nedeniyle yeraltından aşırı miktarda suyun pompalanmasıdır.

SÖMÜRÜCÜ HES POLİTİKALARI

Başka deyişle suyu iyi kullanamıyor, kuraklığı, su kıtlığı, küresel ısınmayı yok sayıyoruz

Türkiye’nin en fazla yağış alan Karadeniz Bölgesinde suyu depolayacak kayaçlar olmadığı gibi akarsular yarışırcasına denize doğru hızla akmaktadır.

Yeraltı su rezervi olmayan Doğu Karadeniz de henüz fiziksel su kıtlığı olmasa da yanlış su yönetimi ve sömürücü HES politikaları yakın gelecekte su kıtlığını gündeme taşıyabilir.

AKIL DIŞI YÖNTEMLER

Bu gün güneydoğu Anadolu’nun kapısını çalan kuraklık yarın daha da kuzeye taşınarak kapımızı çalması olasılıklardan biridir.

Küresel ısınmanın bir sonucu olan kuraklığın olumsuz etkilerini gelişmiş ülkeler de bilimsel yöntemlerle en aza çekilmeye çalışılırken geri kalmış ülkelerde vurdum duymazlık devam etmektedir

Bu gibi ülkelerde yasaları hiçe sayma veya kaba kuvvete başvurma en geçerli yöntemlerden biridir.

Ancak bu yöntemler sonuç alıcı değil felaketi hızlandıran akıl dışı yöntemlerdir

 

Prof. Dr. Osman BEKTAŞ                                   20.02.2013

obektas@ktu.edu.tr

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri