Alacahan!

Trabzon için tarihi İpekyolu demek; Tuna üzerinden Avrupa’nın, Kırım üzerinden Rusya’nın ve Kafkasya üzerinden de Orta Asya’nın önemli mallarının Trabzon’a akması, kilit liman ve depolama hizmetlerinin lojistik işler yaratmış olması ve zenginlik demektir.

Trabzon için tarihi İpekyolu demek; Tuna üzerinden Avrupa’nın, Kırım üzerinden Rusya’nın ve Kafkasya üzerinden de Orta Asya’nın önemli mallarının Trabzon’a akması, kilit liman ve depolama hizmetlerinin lojistik işler yaratmış olması ve zenginlik demektir.

Hanlar; kervancıların Trabzon’da konaklama, yeme, içme, barınma ve temizlik ile ibadet ihtiyaçlarını karşılardı.

Bu hanlardan biri olan Alacahan, günümüze birden fazla onarımdan geçerek ulaşmış ve tarihe tanıklık etmiş;

Nice kervana ve kervancısına hizmet etmiş çok özel bir yapıdır.

Son Restorasyonu Bitti

Alacahan, Vali Kızılcık döneminde İl Özel İdaresi kaynakları kullanılarak Sabır ve Müftüoğlu ailesinden 2011 yılında satın alınmıştı.

Ortaya kırkaltı odalı ve güzel bir avlusu olan taş bir han çıktı.

Eklentisi olan caminin onarımı sürüyor.

Cami dışında başka bir eklentisi Alacahamam ise çok kötü durumda.

Alacahan restorasyonunda hamam ile hanın bir bütünsellik oluşturması (entegre edilmesi) düşünülmemiş.

Yok sayılmış.

Keşke o da katılabilse…

Turizmde Cazibe Bölgeleri Oluşturabilmek Gerekir

Trabzon’un atanmış ya da seçilmişleri,

Alacahan’ın bir okula verilmesine karar vermişler!!

Ne ilgili Sivil Toplum Kuruluşlarının ne de çevre esnafının fikri sorulmuş!!!

Oysa kendine turizm sektörünü öncü sektör olarak seçmiş bir Trabzon için, profesyonel ellerde şekillenmiş yeni turizm cazibe alanları ve objeleri gerekiyor. İstanbul’da Mısır Çarşısı ve çarşı etrafındaki sokakların nasıl bir turizm canlılığına sahip olduğunu bilmeyeniniz var mı? Tam da bu sebepten dolayı biz yıllardır, “Kemeraltı bir turizm destinasyon merkezi olarak planlanmalı ve gerekirse kentsel dönüşüme tabi tutulmalıdır” diyoruz.

Bu bütünlük Kemeraltı ile birlikte Bedestan ve Alacahan’ı da kapsamalıdır.

TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy’un verilmiş bir sözü var böyle bir düzenleme için: “Alacahan’ı ve çevresini bir turizm alanı yapın (içi dolmalı) ben de Doğu Karadeniz’a gelen bütün turların başta Alacahan olmak üzere bütün o bölgeye uğramasını sağlayayım.”

Tersine Kararlar: Ben Yaparım ya da Yaptım Oldu.

Turizmi hala otel yapmak olarak gören bir zihniyet var memlekette. Oysa turizmde temel hedef kaliteli turist ve kalış süresinin uzunluğuna bağlı olarak şehre bırakılan paradır. Yıllardır Trabzon turizmi için söylenen şey şudur, turlar şehir merkezine uğramıyor. Peki neden uğramıyor? Ne yapabiliriz?

Trabzon’u bir marka şehir yapma vizyonuna hizmet edecek bir Kemeraltı ve Alacahan planlaması, işte tam da bu amaca hizmet ederek turizm gelirlerine ve istihdama katkı vereceği kesindir.

Konu ile ilgili turizm sektörüne yıllarını harcamış ve bu konuda ciddi birikime sahip yerel sektör temsilcilerinden, sivil toplum kuruluşlarından, esnaftan, yani şehrin kendisinden görüş almadan yapılacak uygulamalar (okula vermek gibi), hem Trabzon’un sayılı turizm fırsatlarından birinin heba olmasına, hem de atanmış ya da seçilmişlerin demokratik tutumlarının da sorgulanmasına yol açacağı kesindir. 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri