Aşağı da komayruk

Orhan Genç; Trabzon’da ve ülkemizde mesleki eğitimin gelişmesi ve güçlenmesinin, yalnız Kamunun değil; Özel ve Sivil Sektörlerin de (STK’ların da) katkı vermesi ile olabileceğine inanan bir Mesleki Eğitim Neferidir.   Türkiye’nin 2023 için hedef koyduğu 5

Orhan Genç; Trabzon’da ve ülkemizde mesleki eğitimin gelişmesi ve güçlenmesinin, yalnız Kamunun değil; Özel ve Sivil Sektörlerin de (STK’ların da) katkı vermesi ile olabileceğine inanan bir Mesleki Eğitim Neferidir.

 

Türkiye’nin 2023 için hedef koyduğu 500 milyar dolarlık ihracatın ön koşulunun nitelikli insan kaynağı olduğunu da bilenlerdendir.

 

Yerel ve Bölgesel kalkınmaya ikimiz de inanırız. İkimizde yerel kalkınmanın bir tek faaliyet ile değil, binlerce faaliyetin birlikte yürütülmesi ile gerçekleşeceğine inanırız.

 

Trabzon’da Kırsal Kalkınma

 

Orhan Hoca ile “Kırsal Turizm” yoluyla Trabzon’un henüz el değmemiş bir turizm alanı üzerine çok kafa yorarız. Göçün önlenmesi başta olmak üzere, pek çok konuda gelişebilmemiz için varlıklarımızın farkına varılması ve bunların iyi yönetilmesi ile olacağına inanırız.

 

Antalya’nın Köprülü Kanyonunda bir yüzleşme

 

Elma yanaklı, yüzündeki ve alnındaki çizgilerden atmışını çoktan aşmış Yörük Ana ile Antalya’nın Köprülü Kanyonunda keçilerini otlatırken yüzleştik.

 

Bir taraftan keçileri ile ilgilenen Yörük Ana; ayni zamanda yöresel ürünleri pişirip sunuyordu. Tezgâhındaki yöresel küçük objelerin fiyatını soranlara ise İngilizce yanıt veriyordu. (!)

 

İkimiz de bu yüzleşmeyi “Kırsal Turizm”e örnek vaka olarak anımsarız.

 

Geçen yıl, AB Kırsal Kalkınma Hibe destekleri ile Bulgaristan’ın Hisarya yerleşkesinin köylerinde, “Kırsal Turizm ve Tarım Turizmi” alanında yapılanları incelemiştik.

 

Bu Yörük Ananın yaptıkları ile ne kadar benzeşiyor oralarda yapılanlar.

 

Yaygın Eğitim kurumları olarak Halk Eğitimler ve yeni sorumluluk alanları

 

Yaygın Eğitim kurumları olarak “Halk Eğitimler” Orhan Genç’e bağlıdır; ikimizde, Halk Eğitim merkezlerinin Kırsal Turizm alanının gelişmesine önemli katkı verebileceğini düşünürüz.

 

Halk Eğitim kursiyerlerine Köprülü Kanyonda yüzleştiğimiz Yörük Anayı anlatır, ürettikleri objeleri aynı yöntemle satmaları konusunda kursiyerleri cesaretlendirmek isteriz.

 

Aldığımız yanıt genellikle şudur:

 

Biz üretelim, siz satın.

 

Bu yanıtı ayrı ayrı yorumlayabiliriz elbette. Biz ise bu durumu “bir utanma ve sıkılma, bir cesaret eksikliği hali, dışardan nasıl değerlendiriliriz endişesi... şeklinde algılarız.

 

Kırsal Turizm nedir?

Kırsal turizm, kırsal alana ziyaretçi çekmek amacıyla yayla, orman, köy, mesire yerleri, çiftlik dışı kırsal pazar yerleri, kültürel alanlarda vakit geçirme, spor, yürüyüş yapma, tırmanma, rafting, öğrenme, geceleme ve dinlenme faaliyetlerinin tümünü kapsayan daha geniş bir turizm koludur.

 

Tarım turizmi nedir?

 

Tarım turizmi, tarımsal üretim ve ürünler hakkında arazi ve çiftçi deneyimlerini konuklarına sunmayı sağlayan bir turizm faaliyetidir.


Bu faaliyet, konukların tarımsal bilgi ve deneyimlerini geliştirip hoş vakit geçirmelerini sağlarken çiftçilerin ve arazide çalışanların ekonomik gelirini arttırmaktadır. Çiftçi marketleri, eski ve/veya yeni çiftlikler, yol kenarı tezgahları, çiftlik evinde konaklama ve yerel yiyecek ve içecekleri tatma, eğlenme ve kırsal alanı tanıma aktiviteleri en temel bileşenleridir.

 

 

Özçay

 

Özçay, Uzungöl turizm merkezi yolu üzerinde bir çay fabrikasıdır; Trabzon’a gelip de bir çay fabrikasını görmek isteyen turistlere, fabrikayı ziyaret etme olanağı sunmaktadır. Özçay Genel Müdürü Mehmet Karnap Of’da “Tarım Turizmine” örnek oluşturabilecek bir turizm başarı hikayesi yazmaktadır. Tur operatörlerinin dikkatini çekme başarısı gösteren Mehmet Karnap, net satışlarının önemli bir kısmını fabrika ziyaretlerine gelen yerli ve yabancı yapmakta olduğunu söylerken, Trabzon Turizmine örnek bir de vaka armağan etmektedir. .

 

Halk Eğitim Merkezlerine büyük sorumluluk

 

Trabzon kırsalında bir turizmden söz edeceksek, adı kısıtlı bir anlam içeren “yayla turizmi” sıkışmışlığından kurtarıp Kırsal Turizm kavramına oturtmamız lazımdır.

 

Sürdürülebilir bir kırsal turizm kavramının içi ise; Kamu, Özel ve Sivil Sektör tarafından özenle ve bilimin öncülüğünde doldurulmalıdır.

 

Avuçla para alıp turizm master planı yapmak ise ancak bu yaklaşımlabir anlam kazanabilir.

 

Uzungöl başta olmak üzere bireysel girişimleri “Kırsal Turizmin” öncüleri olarak çok çok önemsiyorum.

 

Uğruna hapis yatanları saygı ile karşılıyorum. Uzungölü havuza çeviren ve Uzungöl’de turizmi göl çevresine sığdırmaya çalışan anlayışın değişmesi gerektiğine inanıyorum.

 

Önümüzdeki süreçte kırsal kalkınmaya yönelik ciddi AB Hibe destekleri de geliyor. İşin içini bilimin yol göstericiliği ve eğitim ile doldurmanın zamanıdır.

 

Trabzon’un gelişmişlikteki yeri, göç ile kaybedilen vekillikler vb. konulara hiç girmeyelim.

 

Ama aşağı da ko’mayruk…

 

Farkında mısınız?

 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri