Bizim meslektaşlarımızın çoğu Trabzonspor’un maçlarını oynadığı Avni Aker’in çim zemininin bozuk olduğunu yazdı.Avni Aker’in çim zemini konusunda meslektaşlarım yazdıklarının tamamına yakınında haklı, ancak bir kesime de büyük haksızlık yapıldı gibi.
Bu stadyum zemini, eski başkan Sadri Şener döneminde, yani 2013 yılında Hollanda firmasına yaptırıldı. TIR’larla gelen rulo çimler, stadyuma bir günde serildi ,15 gün sonrada maç oynandı.
Ancak o dönem çim seçiminde hata yapıldı
Şöyle ki ; Çim zemin yağmurlu havalara dayanıklı çimden seçildi. Temmuz ve Ağustos aylarında Trabzon’daki nem ve rutubet hiç hesaplanmadı .
O dönem Avni Aker zeminine serilen çim ancak 23 santigrat dereceye dayanıklıydı. Bu sezon Temmuz ve Ağustos'ta sıcaklık bu derecenin üzerine çıktı. Ardından Nem ve Rutubet çim köklerine zarar verdi, kökleri çürüttü ve zemini bu hale getirdi işte.
(Geçen sezon bu stadyumda 100 e yakın maç oynandı. Hatta 1461 Trabzon'da maçlarını Avni Aker'de oynadı. Stad zemini halı gibiydi,ve hava şartları normal seyrettiği için zemin bozulmadı)
Şimdi taraftarlar ve basın, bozuk zemin nedeniyle o sahanını bakımını yapan ,Trabzonspor çalışanlarını sorumlu tutuyor. Oysa ki orda çalışanların zerre kadar suçu yok. Hollanda firması (SİS ) ile o tarihte yapılan anlaşma gereği, çim zeminin bakımı da firmaya ait.
Yani SİS firmasının haberi olmadan, o sahada görev yapanların zemine damlalıkla ,2 damla su dökmeleri bile mümkün değil. Bakım talimatları firmadan geliyor, ve görevliler de aynen uyguluyor. Sahaya ne zaman ,ne kadar gübre atılacak, çim zemin ne zaman ıslanacak, ne zaman biçilecek vs
Trabzonspor’un çim zeminini seren Hollanda firmasıyla anlaşması var. Anlaşmada da cezai müeyyideler var. Başkan Muharrem Usta da o cezayi müeyyidileri kullanıyordur sanırım. Kullanmıyorsa da benim yazımdan sonra, sözleşmeye baksın ve Hollanda firmasından çatır çatır parayı tahsil etsin…
Hani birileri Akyazı’ya taşınacağız diye Avni Aker’i ihmal ettiler diyorlar ya..
Alakası yok.
Durumun özeti bu işte.
***
AKYAZI'YA TAŞINALIM DA ...
Başkan Muharrem Usta Akyazı stadyumuna taşınmak için önce eylül dedi, sonra ekim ayı ortaları, şimdi de kasım ayı başı.
Bende diyorum ki : 2017 ocak ayı ortalarına kadar ancak o stada taşınılabiliriz.
Ha, başkan Usta istesin, hemen yarın sabah da Trabzonspor Akyazı’ya taşınır.
O başka bir şey.
Önce Akyazı’da neler yapılacak, onları doğru anlamak ve anlatmak gerek.
Akyazı stadyumunda ,önce zemin drenajının bitirilmesi gerek. En önemli olan işlerden biri zemin drenajıdır. Zeminde su birikintileri kalmayacak şekilde, bu işin özenle yapılması gerek.
Akyazı’da rulo çim için çim serilmesi için çatıları ayakta tutan direklerin sökülmesi lazım.Çatı membranları yerleştirildikten sonra, direkler sökülecek. Ardından vinçler sahadan çıkacak.
Daha sonra ise zemine rulo çim serme işlemi başlayacak.
Rulo çim serme işlemi belki yaklaşık 20 gün sürecek.
Rulo çim serildikten sonra hibritleme işlemi var.
Hibritleme dedikleri olay şu ‘ Akyazı stadyumunun zeminin yüzde 7 sine denk gelecek şekilde ,18 cm si toprak altında, 2,cm si toprak üstünde olmak üzere, 4 cm aralıklarla dikilecek olan sentetik zemin. Yanı kaucuk naylon benzeri.(Halı saha zemini diyelim)
Ekilecek doğal çimin, hibritlere sarılarak köklerinin daha derinlere inmesi sağlanacak. Hibrit çimin ortalama ömrü 100 maç… Yani 2,5 yılda bir bakım yapılması,eskiyenlerin ,yırtılanların değişmesi gerek. Bakımı pahalı bir işlem.
Hibrit çim ekme işi de yaklaşık 10 gün sürer.
Şimdi altta yazacağımı ise taraftarlarımız beklide ilk kez duyacaklar.
VAKUMLAMA Sistemi kuruluyor.
Stad zemini deniz zemini ile aynı seviyede olduğu için, yer altından zemine gelebilecek deniz suyu için Vakumlama sisteminin yapılması gerek.
Rüzgarlı veya dalgalı havada denizden, yer altından stad zeminine gelebilecek tuzlu suyun vakumlama ile zemine ulaşması engellenecek.
Bu yapılmazsa denizden sızabilecek tuzlu su çim zemine ulaştığında siz çim zemin yerine ancak toprak sahada maç oynarsınız(!)
Isıtma ve soğutma sistemi de yapılacak. Yazın ve kışın zemini aynı ısıda tutacak bu sistem Türkiye'de sadece Beşiktaş stadyumunda var
Yani sn başkanımızın dediği gibi ekim ayı ortaları olmayabilir, hatta kasım ayı ortaları da olmayabilir.
Bunların yapılması sonra testleri o kadar kolay değil çünkü
İyisi olsun da varsın 2017 Ocak ayı olsun
Yoksa G.Saray'ın yaptığı hataya düşersek çim zeminin oturmasını beklemezsek, o çim zeminde en fazla iki maç oynarız.
Sonrası patates tarlası olur,
Eski stadyumdan sorumlu yönetici Köksal Sadıklar’da yönetimi sürekli uyarıyor.“Stad her yönüyle tamamen bitirilmeden Akyazı stadını teslim almayın diyor. Akyazı stadyumu tamamen bitmeden, Avni Aker’i devlete verecek imzayı atmayın” diyor.
Onu dikkate alın başkanım, bildiği çok şey var çünkü.
***
AKYAZI’YA KOMBİNE SATIŞ OFİSİ AÇIN
Bir önerim daha var başkanım
Akyazı stadyumuna kasım ,aralık ya da 2017 ocak, her neyse,nasılsa geçeceğiz.
Kombine satıyorsunuz..
Neden Akyazı stadyumunda Kombine Bilet Satış Ofisi açmıyorsunuz ?
Trabzon’da kombine almak isteyen taraftar, işadamı, yönetici her neyse, Akyazı stadyumuna gelsin, ofisinizde bir çay içsin, sonra stadyuma girsin ve kombine bilet alacağı yeri görsün.
Fena mı olur..
Bence bunu bir değerlendirin başkanım..
Satışınız artar…
Bir önerimde Akyazı stadyumunun tanıtımı konusunda.
Mesela Trabzon’da ki LED lerde neden Akyazı stadyumunun reklamları yok. Akyazı stadyumunun resimlerinin olduğu bez afişler, kentin muhtelif yerlerine neden asılmaz…Türkiyenin gündemine neden sokulmaz.
Ayrıca TOKİ stadyuma girişe neden kesin yasak koyar…
Daha öncesi tamam vinçler, demirler, kolanlar, betonlar tehlikeliydi . Kaba inşaat bitti ama ,yasaklar ilk günkü gibi devam ediyor.
Akyazı'da iş güvenliği, insan sağlığı tabiki öncelikli ... Ancak kaba inşaat büyük oranda bitti ,çalışmaları engellememek, insan sağlığını tehlikeye atmamak şartıyla,stadyum kontrollü olarak ziyarete açılabilir gibi geliyor bana
Çalışanlar bazen öyle abartıyorlar ki sn başkan, Akyazı stadı değil de,sanki Suriye’deki çatışma bölgesi Cerablus'a giriyoruz