Trabzon Üniversitesi (TRÜ) ilk etkinliğinde bu kadim şehirde zenginlik yaratan İpekyolu’nu; “Kültür, Ekonomi ve Güvenlik Boyutlarıyla Stratejik Bir Köprü olarak İpekyolu ve Trabzon” panelinde ele aldı. Paneli TRÜ rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu yönetti; emekli korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Rusya Devlet Başkanı Putin’in danışmanlarından Talat Enveroviç Çetin ve Hasan Yüksel konuşmacı olarak katıldılar.
Gökyüzünde Samanyolu yeryüzünde İpekyolu TRÜ’nun düzenlediği panel “günümüzde kentler- rekabetçilik ve yerel kalkınma” bağlamında da ele alınabilir ve değerlendirilebilir. Panel aslında TRÜ’ne derinlemesine değerlendirmeler yapmayı zorunlu kılan bir sonuç bildirisi notu ile sonlandı.
Geçmişte Avrupa başta olmak üzere, Kırım ve Kafkasya’nın mallarının aktığı Trabzon’un, gelecek güzel günlerine dikkat çekmek için gelen panelistler, (bu tip etkinliklerde genelde olduğu üzere) atanmış ve seçilmişlerin katılımını sağlayamadı...
Bizim mahalleye uğramadan geçmeleri mümkün değil.
Küresel dünyada rekabet ülkeler arasında olanca şiddeti ile sürüyor. Bu rekabet artık şehirler hatta ilçeler arasına kadar indi. İller, rekabeti sürdürebilmek, küresel (global) köyde kendilerini gelecek için konumlandırmak (öngörmek) zorundalar. Panelistler, Trabzon’un “lojistik sektöründe” İpekyolu’nun kavşağında önemli bir noktada olduğunu ve bundan yararlanmak gerektiğini, dudak uçuklatan rakamlar ile ifade ettiler. Pastanın büyüklüğünü yetmişbeş (75) katrilyon, ülke sayısını atmışdokuz (69) olarak ifade ettiler. Eşit paylaşırsak 1.3 katrilyondan söz edidi.
Geçmişte olduğu gibi bugün de malların nakledilmesinde güvenlik her şeyin başında gelmektedir. Batı pazarı Çin’in ağzının suyunu akıtıyor. Satranç tahtasına benzeyen gerçek hayatta oyun kurucu emperyalist ABD, Çin’deki gelişmeleri görüyor, Çin’in zengin batı pazarlarında raflara ulaşmasının önünü kesmek için hamleler yapıyor.
Anadolu “Bir kuşak bir yol” projesinin kavşak noktasında Çin’in İpekyolu hamlesi şehrimizi çok yakından ilgilendirmektedir. Geleceği öngörerek bu anlamda lojistik sektörüne ve Trabzon’un gelecek tasavvurundaki yerine odaklanmalı, kısa, orta ve uzun vadede doğru stratejiler belirlenmelidir. Bu sürece üniversitelerimizin de katkısı yaşamsaldır.
Konuşmacıların dikkat çektiği “İpekyolu’nun” gerçekleşme olasılığı var mıdır?
Evet.
Nasıl yani?
Son on yıldır “büyük” sıfatı ile adlandırdığımız bütün ulaşım alt yapı yatırımları (köprüler, oto yollar, boru hatları, Avrasya tüneli, tren yoluna olanaklı kılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü vd.) için doğunun zenginliklerinin - batıya ulaştırmak için alt yapıyı oluşturma çabaları olarak algılamamıza neden olmaktadır.
Coğrafi keşifler, yıllar içinde yeni kara ve deniz rotalarını yarattı. Bugünlerde ise gaz ve akaryakıt gibi boru hatları ile taşınan yaşamsal ürünlerde İpekyolu’nun bu kadim şehir limanının zenginlik yaratmada önemli olduğunu göstermektedir.
Geçişinden döviz kazanacağımız akışlar (m3, km ya da kg) bizim mahalleden geçmek zorundadır.
Emperyal savaş asıl şimdi başlıyor
Konuşmacılardan Türk asıllı ve Putin’in danışmanı Talat; isim babası olduğu Çin’i batıya bağlayan “Bir kuşak bir yol “ projesi için karayolu, tren, boru hatları, limanlara dikkat çekti. “Kombine taşımacılığın” tanımını yaptı; yaratılacak trilyonlarca dolarlık katma değere dikkat çekti. Çin, limanlar kiralıyor, kara yollarına, hava alanlarına yatırım yapıyor, boru hatları yapımına finansman sağlayarak enerji, mal ve hizmetlerini zengin (paralı) AB ülkelerine ulaştırmak için on yıldır çalışıyor diye özetledi. Bir yol stratejisi ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi.
Son söz yerine:
TRÜ gelişimini kendisine verilen kampüs alanında gerçekleştirmesi mümkün görülmemektedir. Yer arayışı yerine “Vakıfların bünyesindeki Erdoğdu Mahallesindeki askeri kışla zaman geçirmeden TRÜ devredilerek” sorun çözülmelidir.Neden mi? Rekabet için “üniversiteler önemlidir” de ondan.