“Bize Her Yer Trabzon” da; Trabzon neresi?

Kent; insanın düzenleme özelliği ile ortaya çıkar; estetik açıdan hayranlık uyandırır; öteki (inancı, ırkı, rengi, dili farklı) ile karşılaşma olanağı sunar; ticaretin, bilimin, sanatın ve sanayinin gerçekleştirildiği yerdir.İki imparatorluğa başkentlik y

Kent; insanın düzenleme özelliği ile ortaya çıkar; estetik açıdan hayranlık uyandırır; öteki (inancı, ırkı, rengi, dili farklı) ile karşılaşma olanağı sunar; ticaretin, bilimin, sanatın ve sanayinin gerçekleştirildiği yerdir.

İki imparatorluğa başkentlik yapmış İpekyolu’nun kadim kenti Trabzon, geçmişiyle, yetiştirdiği insanları, sahip olduğu eşsiz doğası, iklimi, su kaynakları, limanı ve Karadeniz’deki petrol rezervleri nedeni ile gelecekte de önemini koruyacaktır.

Geçtiğimiz cumartesi günü Hamamizade Kültür merkezinde, Büyükşehir Kent konseyinin düzenlediği “Bize Her Yer Trabzon da; Trabzon neresi?” temalı şehir(li) atölye toplantısında Trabzon “Kenti” yeniden masaya yatırıldı.

Sonuç?

Ortak akıl lazım...

Konuşacağız yani…

İstanbul’a ve tüm Türkiye’ye göç etmiş, gurbette yaşayan, önemli başarı hikayeleri yazmış hemşerilerimiz ile Trabzon’da yaşayan bizler konuşacağız.

Konuşmuyor muyuz?

Biz konuşmuyor, söyleniyoruz.

Konuşacağız da ne olacak?

Trabzon için ortak akıl ile bir gelecek tasavvuru (vizyon) arayışına,

Trabzon’u en yaşanılır birinci şehir yapmak için kolları sıvayacağız.

Şehirli atölyesi

Kent Konseyi başkanı Mustafa Yaylalı, “Trabzon için artık bir vizyon geliştirmenin zamanı geldi de geçiyor” şeklinde özetledi ortak akıl çağrısını.

Sümerkan Hoca; 

“Bize Konya da Trabzon ise; çalışkan, zeki, çevik, lider, kabına sığmayan insan özelliklerimize ne oldu? Ovalı mı olduk yani?  Deniz kenti olmaktan çıktık da, yayla ile cenik (sahil) bir mi oldu?”

Adem Kılıç (yönetmen);

“Karşılaştırma yapacaksak Paris, Prag, Moskova ile karşılaştırıp, şehirlerin estetik açıdan ne demek olduğunu görmeliyiz.” değerlendirmesi alkış aldı.

Futbol şehri Trabzon  

Trabzon’ un ortak aklı ile oluşturduğu tek marka Trabzonspor’un yanına yeni, ortak akıl ürünleri koymamızın zamanı çoktan geldi de geçiyor.

Sezer Komsuoğlu, Fransız ressam Mone’nin yaşadığı köy evini günde 8bin kişinin ziyaret ettiğini fotoğraflarla anlattı.

Turizmden çokça söz eden Trabzon’un kendi değeri olan ressam Bedri Rahmi Eyuboğlu, yazar Sebahattin Eyüboğlu’nun evleri için benzer öneriyi değerli Rektör yaptı.

Trabzon göç vermeye devam ediyor mu?

Evet.

İşsizlik var mı?

Var.

Katma değer üreten yatırımlar var mı?

I ıh.

O zaman bu ortak akla şiddetle ihtiyacımız var.

Dost acı söyler.

Şehirleri yönetmiyoruz, kendimizi kandırmayalım. Biz sadece rantı yönetiyoruz.

Oysa bir şehri yönetmek, bundan çok daha fazlasıdır. Yapamıyoruz. Çünkü ortak akıl aramıyoruz. Sizin için en iyisi ben bilirim diyenlere el pençe oluyoruz.

Trabzon için gelecek hayali:

 “Yaşanılır şehirler arasında birinci sıraya yükselmek” olmalıdır.

İmkansız diye bir şey yoktur.

Yeterki ortak akıla değer verelim.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri