Çakırgöl'ü bildiniz mi?

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak'ın göz bebeği gibi üzerine titrediği "Çakırgöl Kış Turizm Merkezi" artık görücüye çıkmaya hazırlanıyor. Sona yaklaşılıyor. Milletvekilliği döneminde başlayan bu heyecan, Bayındırlık Bakanlığı döneminde Çakırgöl'ün

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak'ın göz bebeği gibi üzerine titrediği "Çakırgöl Kış Turizm Merkezi" artık görücüye çıkmaya hazırlanıyor. Sona yaklaşılıyor.

Milletvekilliği döneminde başlayan bu heyecan, Bayındırlık Bakanlığı döneminde Çakırgöl'ün kar kalitesinden başlayarak, yıl on iki ay her türlü verinin toplanmasına karar verilerek dönüşü olmayan bir yola sokuluyor.

Kış turizminden anlayan pek çok uzman geldi gitti Çakırgöl'e. Ortak kanı olumluydu. Çakırgöl'den gözleme dayalı ilk veriler göz kamaştıran cinstendi...

Yatırım tutarı 100 milyon dolar civarında olacak bu merkezi ulusal ve uluslararası görücüye çıkarmak için, bir ölçüm istasyonu kuruldu. Beş yıllık bir takip bu yıl sonuçlanacak.

Geriye dönük veriler, Çakırgöl'ün hem kar ve kış turizmi lokasyonu olarak hem de yıl on iki ay turizm için heyecan yaratıyor.

Bakan Özak yatırımcı kuruluşlarla görüşüyor bu sıra. İlk öneriyi aldı bile. Trabzon'da da Forum AVM yatırımlarını yapan Turkmall ilk öneri yapan firma oldu.

Büyük çoğunluğumuzun uzak olduğu "kış turizmi" merkezlerinin başında Avrupa'da Alp Dağları, Türkiye'de Uludağ; Erzurum Palandöken, Sarıkamış ve son zamanlarda Bolu Kartalkaya'dır.

Ülkemizde yeni turizm politikası içinde artık kış turizmini de saymak yerinde olur. Teşvikler, belki bu politikalarla yeniden uyumlaştırılması da yerinde olacaktır.

Çakırgöl'de yeni bir belde yaratılacak.

Geçen hafta, İstanbul'dan Trabzon'a bakıp hayran olan, hatta buralarda yaşamayı kafasına koymuş bir hanımefendiyi; Aydan Tekin'i ağırlamaya çalıştım.

ODTÜ Mimarlık endüstriyel tasarım mezunu, on beş yıl Türkiye’nin ilk özel Hayvanat Bahçesini kurmuş ve yönetmiş Aydan Hanım, bu yeni beldenin kuruluşuna çok farklı bir açıdan yepyeni bir yaklaşım getirdi.

Önce bu yeni belde için "yeni bir ürün tasarlamak" olarak yaklaşmış, bu yeni yaklaşıma "Felis Dreamland" adını konmuş. Aydan Tekin Türkiye'nin -dreamland-ını yaratmayı hedeflemiş

Bu beldede sürekli yaşamak isteyenlere evler, benim de bir evim olsun diyenlere devre mülkler, pansiyon türü konaklamaya uygun bir yapılanma, otel ve kongre merkezi, yıl on iki ay aktivite alanları, sokaklar...

Yan aktiviteler ile toptan bir yerel ve bölgesel kalkınmaya örnek oluşturacak planlamayı Karadeniz Güçbirliği holdinge, TÜRSAB'a, TTSO'ya, TSİAD'a, Mustafa Beyazlı'ya... anlattı.

Bir haftalık gönüllü eşlik sırasında Aydan Hanımdan yedi kere projeyi dinledim.

Bu merkez kayak ve kış sporları aktivitelerini elbette önde tutacak. Ama bir bütensellik arz etmesi, ürüne (beldeye) uluslararası bir adın bölgemizde nesli belki de tükenmiş olan bir kedi türünün önerilmiş olması, yan aktiviteler ile istihdama katkı vermesi, bizi bizden öteye taşıma isteği, bende de hayranlık derecesinde saygı uyandırdı.

Şimdi Sırada Trabzon Kent Konsyenin 24 Aralıktaki genel kurulunda yapılacak sunumda.

Proje elbette bu işin asıl sahibi Sayın Özak'a da anlatılacak.

Bu yaklaşım diğer turizm merkezlerinin kuruluşunda da örnek oluşturacak özelliklere sahip. Sadece bir yatırım projesi değil, yerel tüm değerlere en üst düzeyde sahip çıkması açısından da özgün bir yaklaşımı var.

Benim de yaklaşımım "evrensel düşünüp yerel aktivite" yapmaktır.

Haa... Aydan Hanımın bir derdi var elbette; projesinin hayata geçtiğini görerek, bu dünyada bir iz bırakmak...

Böyle derdi olanlara dünyada "insan" deniyor.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri