Çocukların ağız bakımına 0-6 ay sürecinde beslenme sonrası temiz nemli bir tülbent ile damaklar silinerek başlanır. 6.ayda alt ön dişlerin çıkması ile diğer dişler de hızlı bir şekilde bu dişleri takip eder. 2.5 yaşına kadar tüm süt dişleri tamamlanır. 6. Aydan itibaren çocuk 0-1 yaş grubuna uygun bir fırça ile tanışmalıdır. 6. ayda dişler çıkmaya başladığında 0-1 yaş fırçası alınarak macunsuz bir şekilde dişler fırçalanmaya başlanır. Yutma riskine karşı 3 yaşına kadar macun kullanılmayabilir. 3 yaşından sonra yine çocuklara uygun fırça ve macun ile fırçalanmaya devam edilmeli, macun miktarı mercimek tanesi kadar olmalıdır. Çocuk 6 yaşına gelene kadar diş fırçalamada mutlaka anne babaların desteği ve kontrolü şarttır. Çünkü doğru diş fırçalama becerisi henüz gelişmediği için kendi başına fırçalamasını istemeniz yetersiz ağız bakımınıa sebep olur.
ÇOCUKLAR DİŞ FIRÇASINA NASIL ALIŞTIRILMALIDIR?
Akşam yemeğinden sonra bir bardak içme suyu içine diş fırçası koyarak oynamasına izin vererek çocuğunuzun diş fırçasına alışmasını başlatabilirsiniz. . Çocuğunuz başta diş fırçasını ısırıyor gibi gelse de bu durum zamanla değişir. Ancak çocuğunuz tek başına etkin fırçalama yapamayacağı için sonrasında mutlaka sizing de çocuğunuzun dişlerini fırçalamasında fayda vardır.
Çocuklari diş firçalamaya motive eden en önemli faktör , ebeveynlerin düzenli diş fırçaladıklarına şahit olmalarıdır. Düzenli fırçalayarak çocuklarınıza örnek olabilirsiniz .
ÇOCUĞUNUZ BiR YAŞINA GELDİĞİNDE MUTAKA İLK DİŞ KONTROLÜNÜ YAPTIRIN
Çocuğunuz bir yaşına geldiğinde mutlaka ilk diş kontrolünü yaptirin.1 yaşindan sonra gece uykusunda beslemeyin. Çocuklarınız şeker tükettikten sonra mutlaka bir bardak su içirmeli ve dişlerini fırçalamalısnız. Bunun yanısıra
saf çikolata ya da sütlü dondurmanın gofretten daha masum olduğunu söyleyebiliriz. Yapışkan ve şekerli gıdalar dişleri çürütür. Sağlıklı dişler için düzenli kontroller, etkin ağız bakımı ve sağlıklı beslenme şarttır. 3 yaşına geldiğinde fissure örtücü, flor vernik gibi koruyucu diş tedavilerini yaptırarak dişleri çürüğe karşı korumada önlemler alabilirsiniz. Bunun yanısıra 4 ayda bi mutlaka çocuk diş hekiminizi ziyaret etmenizde fayda vardır.
DİŞ ÇÜRÜĞÜ OLAN ÇOCUKLARDA İŞTAH KAYBI ARTAR
Yemek yerken çürükler sebebiyle dişlerin arasına yiyecek artığı sıkışmasi çocuklarda huzursuzluğa sebep olur. Buna bağlı yemek seçme veya yetersiz beslenme ortaya çikabilir. Diş çürüğü olan çocuklarda iştah kaybı artar. Bunula beraber diş çürüğü olan çocuklarda daha sık üst solunum yolu enfeksiyonuna rastalandığı görülmüştür.