Trabzon'un, büyükşehir statüsüne geçtikten sonra nüfusu en fazla olan mahallesi konumuna geldi Çukurçayır...
Yaşam alanlarının yetersizliği ile sadece apartmanlardan ibaret olan, yeni yeni sosyal alanların oluştuğu bir mahalle...
Çukurçayır, bu haliyle mahalle olmaktan çok sanki otel alanı...
Akşam yatıp, sabah kalkıp işe gidip gelinen bir mahalle... O nedenle evler otel gibi... Sabahları ve akşamları yoğun bir kalabalık, sonrasında gün boyu sakinlik, sessizlik...
Doğal olarak özellikle sabahları ve akşamları, trafiği oldukça yoğun olan bir mahalle durumunda...
Mesele şu: Çukurçayır'ın Meydana inen ana caddesi haricinde 2 tane yan yolu var. Biri Kaymaklı üzerinden Hayali Garajı'na inen ayrıca Sülüklü Mezarlığı Şehitlik önüne inen güzergah.
Diğeri; Çukurçayır - Gölçayır sapağından başlayıp hem Çukurçayır'ın hem Mısırlı Mahallesi'nin hem de yeni oluşan okullar bölgesinin trafik yükünü sırtlayan, güzergah üzerinde bir de " Tarihi Su Kemeri'nin " bulunduğu güzergâh...
Böyle büyük yaşam alanı oluşturulurken trafik ağının da iyi planlanıp soruna dönüşmesi engellenmeliydi. Maalesef olmadı.
Ne yazık ki; Çukurçayır'ın özellikle sabah ve akşamları yoğunlaşan ulaşımı bölgede ikamet eden ve işi olanları önemli derecede yormakta, perişan etmektir.
Son dönemde mahalle trafiğini birazda olsa rahatlatan özellikle sabah ve akşam saatlerinde Bahçecik- Cephanelik yol ayrımına varan güzergâh oldu.
Gel gör ki; yol evlere şenlik...Yol patates tarlasına dönmüş.. İlgilenen yok. Belkide şu anda Trabzon şehir merkezinde olup bu kadar berbat, perişan yol yoktur. Ayrıca yol üzerindeki " Tarihi Su Kemeri'nin " durumu da ayrıca bir vehamet...
Şehir içinde böyle bir yolu düşünmek mümkün değil. Yöre insanına ve burada işi olanlara yol, zulüm olmuş durumda.
Yol bu yıla kadar asfalt yama yapılarak ıslah edilmeye çalışılmış ama bu yıl kaderine terkedilmiş durumda. Ayrıca yol üzerindeki " Tarihi Su Kemeri 'nin " durumu içler acısı.... Bu konuya da ayrıca değineceğim.
Yolun ne altyapısı ne üst yapısı var.
Yol üzerinde oluşturulan taş ocakları ve bölgeden taş çeken yüksek donajlı kamyonlar yolu, patates tarlasına döndürmüş durumda.
Yağmurlar nedeniyle yol köstebek yuvası oldu. Her yağmurda yol resmen küçük dereye dönüşüyor.
Yolun aydınlatması bulunmuyor. Gece yayaların geçmesi çok tehlikeli... Güvenli değil. Gece gündüz demeden muhabbetçiler yol kenarlarını özellikle Tarihi Su Kemeri'nin olduğu yeri eğlence alanına döndürdüler. Gece yol, korku yolu olmuş.
Milli servet olan araçların, patates tarlasına dönen yolda araçları perişan ederken hem araç sahipleri hem bölge insanı hem bölgeye servis çeken araçlar hem de okullara ulaşan veliler özellikle 2 yıldır durumdan oldukça muzdaripler.
Güzergahın alt ve üst yapısının olmaması nedeniyle; yağmurlu havalarda yolun kalan kısımlarının delik deşik olmasına, ayrıca büyük araçların yolu kullanması yolu yıkmış, yolu çile alanına dönüştürmüş vaziyette.
Bu ulaşım ağına bakan belediye birimlerininin vatandaşa hizmet konusunda hassasiyet göstermesi güzergaha acilen el atmasını bekliyoruz.
Başka bir konu da " Tarihi Su Kemeri"'nin içler acısı durumu. Bu güzergah üzerinde bulunan Tarihi Su Kemeri kaderine terkedilmiş.
Kültür Müdürlüğü, Anıtlar Yüksek Kurulu henüz bu tarihi yapıya el atmış durumda değil. Tarihi yapının her iki ayağı yavaş yavaş yıkılıyor. Sarmaşıklar yapıyı esir almış durumda. Kemerin altı muhabbetçiler alanı olmuş. İnşaat molozları çöpler yığını ile mezbeleliğe dönüşmüş.
Kültür mirasına sahip çıkmak millî görevdir. Tarihi eserler hem şehrin hem ülkenin geçmişi hafızasıdır. Şehrin hafızasının korunması için yıkılmaya yüz tutmuş olan bu yapıyı ivedilikle restore edip kalıcı hale getirecek adım atmalıdırlar. Görüntü hiç hoş değil. Eser Trabzon turizmine ivedilikle kazandırılmalıdır.
Lütfen! İlgili birimler " Tarihi Su Kemeri "ni kendi haline bırakmayın. Çünkü bir eser daha yok olmak üzere...
Son olarak; bu yol güzergâhı hem Çukurçayır mahallesi'nin hem Mısırlı mahallesine hem okullar bölgesinin trafiğini rahatlatacak bir alandır.
Yol güzergahında yapılacak alt ve üst yapı çalışmaları hem yörenin güvenliğini sağlamaya hem de kamuya hizmet olacaktır.
Burada bir istimlâk sorunu varsa ki, bilmiyorum. Varsa bir an önce yetkililer soruna el atıp bu yolu şehre kazandırmalıdır. Lokasyonu ve kullananları rahatlatmalıdır.
Lütfen ivedilikle belediyenin bu yola el atmasını bekliyoruz. Böyle perişan olmuş bir yol Trabzon'da olmadığı gibi Trabzon'a da hiç yakışmıyor. Bu kadar yol hizmetinin verildiği bir ülkede lütfen ilgili belediyeden bu kısa mesafeli yolu utanç yolu olmaktan çıkarmalıdır..
İlgilileri ivedilikle göreve davet ediyorum. Sevgi saygı ve muhabbetlerimle.