Geçen haftadan bu yana yeni bir unvanım oldu;
derin Trabzon(!) Bu unvanı ben de çok sevdim.
Geçen haftaki yazıma katkı veren okurlarım da, Trabzon’un bir yer altı şehrine sahip olduğunu ve bu şehrin keşfedilmesi için harekete geçilmesi gerektiğini belirttiler.
Hepimizin ortak aklı; yer altı şehrinin keşfedilmesi Trabzon’un marka değerine çok şey katacaktır.
Keşif geciktirilmemeli
Trabzon’un en güçlü yanı hiç kuşkusuz iyi yetişmiş, nitelikli insan kaynağıdır. Bu kaynağın Türkiye’nin her yanına yayılmış olması bir tarafa; bürokraside, siyasette ve ekonomide güçlü yanımızı oluşturmaktadır.
Ülke genelinde yarattığımız lobi gücümüz keşif için devreye girmelidir. Eli yeten yetmeyene duyurmalı, devreye girmesini sağlamalıdır.
Trabzon’un bir biçimde kendini keşfetmesi çin, Kültür Turizm Müdürlüğünün Bakanlıktan talep ettiği keşif bütçesi, lobi gücümüzün katkısı ile yeterli düzeye çıkarılmalı, tahsis en kısa sürede gerçekleşmelidir.
Destek artıyor
Bu tarihsel zenginliğin keşfine AKUT’tan sonra ilk ciddi destek KTÜ’den Prof. Dr. Osman Bektaş’tan geldi. Osman Hoca KTÜ’ye başvurulduğu takdirde, Trabzon’un yer altı röntgeninin (jeofizik yöntemlerle) çekilebileceğini, böylece galerilerin açık kapalı olma durumunun netleştirebileceğini, haritasının bile yapılabileceğini belirtti.
Değerli Kültür Turizm müdürümüz sanırım bu konuda KTÜ ile ilişki kuracak en yetkili makamdır.
Haydi Sevgili İsmail Kansız; tıpkı Bayburt’un Aydıntepe’sindeki yer altı şehrinin keşfi gibi, Trabzon’un da yeraltında ne var ne yok, bir röntgenini çekmek için KTÜ’ ye iki satır yazı yazıver...
Sayın Rektör İbrahim Özen Hocam bu çağrıyı yanıtsız bırakmayacaktır.
Bayburt/ Aydıntepe yeraltı şehrinin keşfinde KTÜ’nün gerçekleştirdiği Jeofizik çalışmaların ne kadar işe yaradığını biliyoruz. KTÜ’nün benzer bir çabayı Trabzon için de göstermesi, keşfin önünü açacaktır.
İkinci destek tavrını Kent Konseyi Başkanı Nusret Onur gösterdi
Başkan Onur’un daveti üzerine, AKUT eğitim sorumlusu Köksal Ofluoğlu ile KENT Konseyi Yönetim Kurulu toplantısına katıldık. Kent Konseyinde, yer altında keşfedilmeyi bekleyen tarihsel mirasa sahip çıkılması halinde, bu mirasın Trabzon’un marka değerine ve turizmine nasıl önemli katkı yapacağını anlattık. Kent Konseyi konuyu gündemine alacağına söz verdi.
Konu artık Sayın Bakan Faruk Özak’ın bilgisindedir
AKUT Bölge sorumlusu Ragıp Pirselimoğlu, Sayın Özak’a Trabzon’un yer altı şehrinin keşfi için yazılan çizilenleri, yapılması gerekenleri özetle anlatmış.
Sayın Özak heyecanlanmış ve konuyu Valimiz Dr. Recep Kızılcık’a hemen aktaracağını, paranın bir an önce Trabzon’a gönderilmesi hususunda katkı koyacağını ifade etmiş. Hatta Trabzon’dan bir katkı yapılıp yapılamayacağını da Sayın Vali Kızılcık ile görüşeceğini de ifade etmiş.
Yer altı cazip
Türkiye’de irili ufaklı bir çok yer altı şehri var. Kimisi halen keşfedilmeyi beklerken kimisi de çoktan dünya yıldızı olmuş durumda. Nevşehir’deki yer altı şehirleri bunlara örnek olarak verilebilir.
Dünyanın çeşitli yerlerinde de yer altı şehirleri büyük ilgi görüyor. Paris, Tokyo, Edinburgh ve daha birçok marka şehirde yer altı şehirleri var. Aslına bakacak olursak, yerin altı her zaman insanı cezbediyor. Ocak ayında Bochum Maden Müzesini gezmiştim. Yerin yüzlerce metre altındaki tarihe büyük bir hayranlık duymuştum.
Sonuç olarak; Trabzon bir çekim merkezi olacaksa, turizmden gelir elde edecekse, Trabzon’un yeraltı şehri keşfedilerek bu konuya katkı verilmelidir. Trabzon, birçok projeyi aynı anda yürütecek ve hızlı ilerleme sağlayabilecek altyapı ve de daha önemlisi lobisi var diye biliyorum.
Yapılacak keşif sonucunda nasıl bir yer altı şehri çıkar şimdilik bilinmez, ancak sorumsuz yapılaşmanın kurbanı olan yer üstünden utanır durumdayız
Ne dersiniz belki bizi yer altı kurtarır…
NOT: Valimiz Dr Recep Kızılcık’ın rahatsız olduğunu öğrenmiş bulunuyorum Bu nedenle kendisine Allahtan acil şifalar dilerim. Geçmiş olsun.