Diş sıkılması (bruksizm) ) gece veya gündüz çiğneme ve yutkunma dışında gösterilen diş sıkma davranışıdır. Genel olarak psikolojik nedenlere bağlı olan semptomatik bir rahatsızlıktır. Toplumumuzda da sıklıkla görülen bu rahatsızlıktan çoğu zaman hastanın kendsinin de haberi olmamaktadır. Bruksizm hastanın TME ve kaslarında çeşitli semptomlar meydana getirir. Ağrı ve TME den gelen klik sesi bunlardan en yaygın olanıdır.
Diş sıkma gıcırdatma bilinç dışı yapılan bir hareket olduğu için uyku sırasında daha fazla yapılır ve hastaların çoğu bunun farkında olmazlar. Erken dönemde hafif ağrı şeklinde başlayan rahatsızlık önlem alınmazsa belli bir süre sonra ağızı açamayacak duruma dönüşebilir.
Diş sıkılması (bruksizm) psikolojik nedenlere bağlı olan semptomatik bir rahatsızlıktır. Bruksizm hastanın TME ve kaslarında çeşitli semptomlar meydana getirir. Ağrı ve TME den gelen klik sesi bunlardan en yaygın olanıdır.
Diş sıkmasının tedavisi var mıdır? Nasıl yapılır?
Diş sıkma ve gıcırdatmanın tedavisi genel olarak psikolojik bir tedavidir ve psikiyatristler tarafından yapılır. Diş hekiminin buradaki rolü semptomları gidermek (ağrı ve eklemden gelen kliksesi ) ve rahatsızlığın daha kötü olmasına engel olmaktır. Diş hekimi böyle vakalarda oklizal splint, çeşitli egzersizler (fizik tedavi ) ve ilaç tedavisiyle semptomları giderir. Fakat psikolojik tedavi görülmezse semptomlar nüksedebilir.
Diş hekimleri olarak diş sıkma alışkanlığı olan hastalarımıza genel olarak alınan ölçü sonrası gece plağı hazırlanmaktadır. Hazırlanan gece plağı hastaya özel ve sert bir materyalden yapılmış olmalıdır. Hastalar gece plaklarını düzenli olarak kullandılklarında çene eklemlerinde rahatlama görülmektedir.
Bunun yanısıra bazı hastalar da çene ve yüzde oluşan ağrıyı azaltmak için belli dönemlerde kas gevşetici ve antiinflamatuar ilaçlar da vemekteyiz.
Aynı zamanda hastaların uzun sureli sakız çiğnemesi de çene eklemi açısından sakıncalıdır. Özellikle eklem problem yaşayan/yaşamış kişilerin sakız çiğnemesini asla tavsiye etmiyoruz. Ayrıca çok sert yiyecekleri ısırmaktan, esnerken dahi ağızlarını çok fazla açmaktan kaçınmalarını önermekteyiz.
DİŞ SIKMASINDA BOTOKS
Günümüzde diş sıkmasının diğer bir nedenin de çok güçlü çiğneme kası olan M.Masseterin fazla hiperaktivasyon yani gereğinden fazla kasılmasının da olduğu görülmüştür. Bu tür hastalarımıza ise masseter kasına botoks enjeksiyonu ile kasta var olan fazla kasılmayı azaltmak amaçlanır. Botoks ile de çok güzel sonuçlar alınıp hastalarımızın rahatladığı ve semptomlarının ortadan kalktığı görülmüştür.Son dönemlerde diş sıkma problem olan ve diğer tedavi yöntemlerine cevap alamayan hastlarımıza botoks taviye etmekteyiz.
Dişleri sıkmak zararlı mıdır?
Diş sıkılması dişlerde aşınmalara , çene ekleminde düzensizliklere ve yüz kaslarında hareket kısıtlılığına neden olabilir. Böyle vakalarda Hastalar önce diş hekimine başvurmalı ve semptomların giderilerek rahatsızlığın daha kötü olmasına engel olmalıdır.
Diş sıkılması için hangi doktora başvurulmalıdır?
Diş hekiminin tedavisi yaklaşık 6 ay sürer. Hasta bu zaman zarfında psikoterapi (psikiyatrist) ve fizik tedavi (fizyoterapist) görebilir. Ancak dişlerini sıktığını hisseden hastanın mutlaka bir diş hekimine muayene olmasını tavsiye ediyoruz.