Para bulunmadan önce insanlar takas yoluyla alışveriş yapardı. İhtiyacı olan ürünü bulamayınca da istekler tam olarak karşılanamazdı. Paranın icadına kadar insanlar elinde olan mal yada eşyayı almak istedikleri şeyle değiştirerek sahip olurlardı.
Para icat edildikten sonra artık serbest piyasa koşulları oluştu ve her şeye bir fiyat biçildi. İnsanlar istedikleri ürünleri ya da hizmetleri tüketebilir duruma geldiler.
Tüketicilerin de satın alma davranışları gelişen ve değişen dünyaya ayak uydurdu.
Her ilde, insanların yoğun olduğu yerlerde ticari işletmeler açıldı. Bütün alışveriş ortamının sağlandığı bu yerlerde hem kiralar arttı hem de rekabet. Tabi o ilk dönemlerde bu bahsettiğimiz caddelerde iş yapanlar parasına para kattı. Çünkü henüz AVM’ler illeri basmamıştı.
AVM’ler açıldıktan sonra tüketiciler bu alanlarda aileleriyle birlikte kendilerine bir yaşam alanı oluşturdu. Yağmurdan, güneşten, soğuktan, sıcaktan, yoğunluktan bir şekilde uzaklaştığını düşünerek şehir merkezlerindeki o güzelim alışveriş ortamlarını terk etti.
Şehir merkezlerinde bulunan alışveriş mekanları kârlarından zarar etti ve müşterinin istek ve ihtiyaçlarına uygun ortamı ne yazık ki sunamadı.
Müşteri de herhangi bir işletmeye bağlılığı olmadığı rahat edebileceği ortamı düşünerek hareket etti.
İlerleyen süreçte AVM’ler de boşalırsa şaşırmayalım çünkü yeni nesil bizlere artık fiziksel bir ortama bağlı kalmadan da alışveriş yapılabileceğini gösterdi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı’nın 2018 yılı verilerine göre Türkiye’de 59 milyon internet kullanıcısı bulunmaktadır. 59 milyon internet kullanıcısının içinde ise 53 milyon kişinin facebook hesabı, 23 milyon kişinin de instagram hesabı vardır. Bir kişinin sosyal medyada gün içerisinde geçirdiği zaman ise ortalama 3 saattir.
Böyle büyük bir pazarı etkin kullanabilmek adına facebook ve instagram kendi reklam mecralarını oluşturmuş durumdadır. Ticari işletmeler sosyal medya hesaplarını oluşturduktan sonra facebooka ya da instagrama reklam vererek ürünlerinin ya da hizmetlerinin reklam ve tanıtımını yapabilmektedir.
Hatta bu linkleri direkt olarak satış merkezinize bağlayıp müşterilerden talep alabilmektedir.
80 milyonluk ülkemde 59 milyon internet kullanıcısının olduğunu düşünürsek yurt içine satış yapan bir ticari işletmenin hedef kitlesini en ayrıntısına kadar belirleyerek reklam ve tanıtım yapabileceği bu alanları kullanması yeni tüketici kitlesini yakalayamamasına neden olabilir.
Takas yoluyla başlayan alışveriş paranın icadı ile fiziksel ortamlara zemin hazırladı ve bu fiziksel alanlar geliştirilerek AVM’ler kuruldu. Esnaf ve sanatkarların bir bölümü bu değişime ayak uyduramadığı için ekonomik olarak bu süreçten olumsuz etkilendi. Tüketici davranışları hızla değişerek fiziksel ortamlardan da uzaklaşmaya başladı, dünyanın bir ucundan siparişler verildi. Örneğin siz bu satırı okurken ‘Amazon’ internet sitesi üzerinden 203.596 dolarlık satış yapıldı.
Vergi dairesine kaydı olmadan sosyal medya hesapları üzerinden sayfa oluşturarak satış ve pazarlama yapan milyonlarca insan varken, ticaretini kanunları gözeterek yapan ticari işletmelerimizin sosyal medyanın ve internetin gücünü kullanmaması yeniliğe ayak uyduramayıp zarar görmesine neden olacaktır.