Farabi Hastanesi’nin çığlığına kulak tıkamayın

Tuncay Lakot yazdı..."Farabi Hastanesi’nin çığlığına kulak tıkamayın"

Trabzonspor’da yeni bir sezon daha umutlar ve hedeflerle başladı.

Trabzon kenti de beklentileri her geçen gün yukarıya doğru ilerletme çabası içinde.

Bugünün konusu spor değil aksine spordan daha fazla şehre girdi sağlayan sağlık sektörü ve çileli Farabi Hastanesini gündeme taşıyayım istedim.

Trabzon denince sağlık yatırımları konusunda hemen her fırsatta öne çıkan bir şehir olma kimliğini taşıyor. Peki elimizdekilerin ne kadar kıymetini değerini biliyoruz. Bölge Hastanesi konumunda olma özelliğini taşıyan Üniversite hastanesi KTÜ Farabi Hastanesi hemen her gün yeni bir olumsuz konu ile gündeme geliyor. Ameliyat olacak hastanın malzemeleri hasta yakınına aldırıldı. Hastane ile iş yapan medikal şirketler iflasın eşiğine geldi ve bunun gibi niceleri. Peki madem bu kadar şikayet ediyoruz neden bu hastaneden vazgeçmiyoruz. Hemen her fırsatta hastane battı gitti dediğimiz hastanede 2018 verilerine bakıldığında tam 802.076 hastaya poliklinik hizmeti verilmiş,46.379 yatan hastaya da hizmet verilmiş.

Sadece Trabzon özelinde değil, Artvin, Rize, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Ağrı, Van, Giresun ve Ordu illeri olmak üzere binlerce hasta Farabi hastanesinden hizmet alıyor.

2019 yılının 1. altı aylık klinik ve poliklinik hasta durumuna bakıldığında poliklinik hizmeti alan hasta sayısı 432.558 yatan hasta sayısı ise 23.302’ye ulaşmış. Rakamlara bakıldığın da bir hayli yüksek oranlar.

Daha ilginç sayısal verilerde vermek istiyorum sizlere mesela 2018 yılında hastanede normal doğum oranı 227 iken müdahaleli doğum sayısı 809 olmuş yani normal vakalar çok düşük oranda kalırken yüksek risk teşkil eden doğumlar tavan yapmış. Yani özeti diğer birçok hastane risk almaktan çekinmiş ve doğrudan hastaları Farabi Hastanesine sevk etmiş.

2018 yılında büyük ölçekli ameliyat yani yüksek risk taşıyan tam 3.213 hasta ameliyatı gerçekleştirilmiş diğer gruplarla birlikte bu rakam toplamda 83.112 ameliyat olmuş

Farabi hastanesi 41 Anabilim dalı, 34 Bilim dalı, 6 laboratuvar, 30 tanı tedavi ünitesi, 2 ameliyathane,50 farklı poliklinik, 236 Öğretim üyesi, 445 araştırma görevlisi, 1010 personel ve 848 sürekli işçi olmak üzere toplamda 1858 personel ve tam teşekküllü bir acil servise sahip hastane olma özelliği taşıyor. Peki bu kadar rakamsal bilgiyi sizlere neden aktardım biliyor musunuz bu hastane elimizden gitmesin diye. Yukarıda büyük ölçekli ameliyatlardaki rakama bakın bu ameliyatları Trabzon’da yapan sayılı yerlerden birisi Farabi Hastanesi hal böyle olunca tedavi edilmek zorunda olan hastalar şehir şehir dolaşarak şifa arayacak ve ceplerinden hatırı sayılır paralar çıkacak. Hemen hepimizin etrafında böyle bir yaşanmışlık hikayesi mevcuttur. Tabi ki hastane de faaliyet gösteren bazı hekimlerin takındıkları tavırlar hoş olmamakla beraber biraz empatiye ihtiyaç duydukları gerçeğini de yok saymamak gerekir.

Peki çevre iller Farabi Hastanesinde yaşanan sıkıntılara bu kadar hassasiyet gösterirken biz Trabzon olarak neden bu kadar sessiz kalıyoruz?

Siyasi irade hemen her konuya yoğun hassasiyet gösterirken bölge hastanesi neden kendi kaderine bırakılıyor?

Benimkiler de soru işte.

Farabi Hastanesinin sessiz çığlıklarına kulak verin belki bir gün şehir dışında arayacağınız şifayı yanı başınızda bulmak için.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri