Gülcemal dolgusunun ilk somut çıktısı bir liman “balıkçı barınağı”, mendirekleri ile ortaya çıktı.
Büyük çoğunluğu profesyonel olmayan (kayığı olan, tatil günlerinde balığa çıkan) yüz kadar insana hizmet edecek(miş).
Bu limanın imalat bedelini bilmiyorum, eminim çok büyük paralar verilmiştir.
O halde, Trabzon’un içinde bulunduğu sıkışmışlığı dert edinenlerin sorgulama hakkı var.
Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelik kamu yararının gözetilmeli
Deniz dolgusu; Karadeniz oto yolu (1987) ile başladı. Dolgu işi bugün de yeni misyonlar ile devam ediliyor.
Nerdeyse tüm ilçelerin büyük ya da küçük ölçekli dolgu planı var.
Turizm sempozyumunda Yrd. Doç. Dr. Coşkun Eruz denizden yararlanmayı tanımladı;
Kıyılar doğal bir kaynak olarak çeşitli kullanımlara imkan sağlar. Bunların başlıcaları; yerleşim, ulaşım, ticaret, endüstri, tarım, atık madde atımı, hammadde temini, savunma, rekreasyon, turizm, sağlık, enerji, balıkçılık ve spor etkinlikleridir. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilmelidir; dedi.
Kamu yararı: Ulusun, toplumun gereksemelerini karşılayan, toplumun bütün çıkarlarını gerçekleştirmek amacı ile girişilen çalışmalar olarak tanımlanıyor.
Limandan Su Sporları yapanlar da yararlanmalıdır
Yelken kulüpleri başkanları ve KTÜ BESYO müdürü ile Büyükşehir Belediye Başkanlığına (Cengiz Çolak’a) bir dilekçe ve konu ile alakalı bir de dosya sundular; konu ile ilgili toplantılara katıldılar.
Oy verip gerisini ko’vermemek
Orhan F. Gümrükçüoğlu Trabzon’u dünya şehri yapmak istediğini söylüyor. Biz lafa değil icraata bakarız.
Yetmez, bu sorumluluğu tek başına Belediye Başkanına ya da diğer seçilmişlere yüklemeyiz. Bu sorumluluk seçilmişler kadar hemşerilerindir de.
Çağdaş demokrasiler artık katılımcılığı esas almaktadır.
Bu nedenle her taşı para ile denize doldurulan bu balıkçı barınağını bir küçük düzenleme ile binlerce Trabzonlu gence yelkenden - kanoya, kürekten – raftinge kadar birçok olimpik ya da olimpik olmayan su sporları yapmalarına da olanak sağlayacak bir alan haline getirilmelidir.
Uzmanlık alanı rekreasyon olan KTÜ BESYO müdürü Doç.Dr. Fatih Bektaş ve Yelken Federasyonu yönetim kurulu üyesi Gürhan Zengin de bireysel ve kurumsal her türlü desteğe hazırdır.
Orhan F. Gümrükçüoğlu’nun ve diğer bürokratların karar vermesi açısından hatırlatmakta fayda var ki müşavir firmanın da görüşü olumludur.
Bu yazıyı, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun iddiasını ciddiye aldığım ve katkı vermek istediğim için yazıyorum.
Birkaç tekne sahibinin hobi alanı olacak bir yer yaratmak yerine, çok fonksiyonlu bir alan yaratılabilir. Trabzon’u Türkiye’de örnek bir “su sporları merkezi” yapmanın ilk adım olabilir bu alan.
Sayın Başkan; Oy verip gerisini ko’vermeyen hemşerileriniz, Trabzon’u dünya şehri yapma tasavvurunuza katkı yapmaya isteklidir.
Saygılarımla.
Gülcemal’den n’ber?
Recep Ergenç yazdı