Gürcistan'a pasaportsuz geçiş

Gürcistan'a pasaportsuz geçiş SSCB'nin dağılmasından önce çıkmaz bir sokak olan Doğu Karadeniz, şimdilerde oldukça işlek bir cadde haline geldi. Bu caddenin doğu ucundan (Sarp sınır kapısından) Batum'a ulaştığınızda kısa süreli gümrük işlemleri de olmasa

Gürcistan'a pasaportsuz geçiş

SSCB'nin dağılmasından önce çıkmaz bir sokak olan Doğu Karadeniz, şimdilerde oldukça işlek bir cadde haline geldi. Bu caddenin doğu ucundan (Sarp sınır kapısından) Batum'a ulaştığınızda kısa süreli gümrük işlemleri de olmasa; Batum'dan devam ederek bir solukta Tiflis'e kadar ulaşmanız artık olanaklı hale geldi. Bu caddenin batısına yapılacak yeni alt yapı projesi ile AB'ye de bağlanacak caddenin önemi daha da artacaktır.

İnsanın rüyada görse inanamayacağı işler

Samsun'dan başlayan caddemiz, iyileştirilen sahil yolunun da katkısı ile Sarp kapıya kadar çok konforlu bir karayolu ulaşımı sağlamaya başladı. Doğu Karadeniz'de; doğu- batı karayolu aksında görmediğimiz sayıda TIR geçişini; Turizm seyahat acentelerinin TUR programlarında Batum'un da içinde yer aldığı broşürlerini görüyor olmamız bir rüyanın gerçekleşmesi gibi...

2023 Vizyonu

Bu gelişmeler Hopa- Batum demiryolu ile taçlandırıldığında, Türkiye'nin 2023 vizyonu ile ortaya koyduğu 500 milyar dolarlık ihracat hedefine de çok önemli katkılar sağlanacaktır.

Önce karşılıklı olarak vizeler kalktı.

Gürcistan tarafında Batum, Türkiye tarafında Sarp Kapıda 1989'dan başlayan hareketlilik katlanarak gelişiyor. İlk adım karşılıklı vizeleri kaldırdık.

Sıra pasaportsuz geçişlere geldi

Her iki ülkenin Dışişleri Bakanı geçtiğimiz günlerde bu siyasi iradeyi birlikte ortaya koydular.

Uygulama nasıl olacak?

Konu ile ilgili ilk toplantı geçtiğimiz hafta çarşamba günü Batum'da gerçekleştirildi. Toplantıda Gürcü ve Türk heyetleri dostane bir ortamda pasaportsuz (nüfus cüzdanı- kimlik belgesi) ile geçişin yasal ve teknik uygulamasına esas olacak çeşitli konuları güven ve işbirliği bağlamında ele aldılar.

Pasaportsuz geçiş

Pasaportsuz geçişler şimdilik bayramlarda Suriye ve Irak sınır kapılarında belli bir süre için özel düzenlemeler ile yapılabilirken, Kıbrıs'a da pasaportsuz giriş yapabilmekteyiz.

DOKA bir Güdümlü proje ile sürece çok önemli bir katkı verebilir

Gürcistan ile geliştirmeye çalışılan bu pasaportsuz geçişler; bölgenin rol paylaşımında,  güvenlik, sosyal ve ekonomik gelişmesinde de önemli sonuçlara doğru atılmış güçlü bir adımdır.

Konunun (pasaportsuz geçişin) belli bir zaman dilimi içinde uygulanabilir çözüme kavuşturulabileceği, aksaklıkların ise uygulama içinde görüleceğini unutmadan, konu desteklenmelidir.

Aksamaya meydan vermeden, sonuç alınıncaya kadar konuyu ısrarla takip etmek, olası takoz koymalara karşı mücadele etmek, çözümün sadece Kamu tarafından değil; STK'ların da ortak çabası ile olacağı unutulmamalıdır.

Doğu Karadeniz Bölgesi Kalkınma Ajansı (DOKA) Bölgenin kalkınmasında yeni ve önemli bir aktördür ve önemli sorumluluk üstlenmiştir.

DOKA/ TR 90 Bölgesi illeri; Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Rize ve Artvin'dir

DOKA, Bölgenin kalkınmasına dört başlıkta destek verecektir: Bunlardan biri de "Güdümlü Proje" başlığıdır. Güdümlü projelerde ne parasal büyüklük limiti sorundur ne de eş finansman sorunu vardır. Güdümlü projelerde istenen, bölgenin ortak çıkarı ve gelişmesine katkı sağlanmasıdır. DOKA, Gürcistan'ın Batum'u ile DOKA illerini kapsayacak, gelişmelerine çok önemli katkı sağlayacak bir ya da iki "Güdümlü Proje" ile destek vermelidir.

Güdümlü Projenin konusu ve içi elbette bu yazının konusunu çok aşar. Bir ekip çalışması ile ortaya çıkacak proje konularından biri seçilerek, Güdümlü Proje haline getirilebilir. Ama konu öncelikle Kalkınma Ajansının danışma meclisi olan "Kalkınma Kurulunda", daha sonra da "Yönetim Kurulunda" ele alınmalıdır.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri