Karadeniz kıyılarında iklim nasıl değişiyor?

Küresel ısınmanın ve iklim değişiminin toplumlar üzerindeki sosyal ve ekonomik baskısı yanında ekololojik dengenin (yaşam koşulları) bozulması oldukça kaygı verici boyuta ulaşmıştır.Gelişmiş ülkeler bu olumsuzluklara ve değişime uyum sağlayabilmek için bü

Küresel ısınmanın ve iklim değişiminin toplumlar üzerindeki sosyal ve ekonomik baskısı yanında ekololojik dengenin (yaşam koşulları) bozulması oldukça kaygı verici boyuta ulaşmıştır.

Gelişmiş ülkeler bu olumsuzluklara ve değişime uyum sağlayabilmek için büyük bütçeli planlama ve uygulama çalışmalarına hız vermişlerdir.

Az gelişmiş veya gelişmemiş ülkeler ise henüz iklim değişimi konusunda toplum bilinci oluşturma aşamasında emekleme durumundadır.

Küresel ısınmanın bir sonucu olarak tatlı su gölünden tuzlu denize dönüşen Karadeniz bölgenin gelecekte 100 yıllık döneminde de iklim düzenleyici rolünü sürdürecektir.

KLİMA GÖREVİ YAPAN KARADENİZ

Rusya Bilim Akademisine göre Karadeniz kıyıları ve çevresinde gelecek 100 yıl içinde yaşanacak iklim değişimini ‘çok daha fazla sıcaklık, daha az yağış olarak’ özetlemek mümkündür.

Yıllık ve mevsimsel ısı artışı analiz edildiğinde Karadeniz kıyılarının kıta içlerine göre daha serin bir iklime sahip olacağı öngörülmektedir.

Aşağıdaki haritaya göre kıyılardaki yüz yıllık ısı arışı ortalama 1.9 -2 derece öngörülürken (açık sarı alanlar) Karadeniz çanağının kuzeyinde ve güneyinde bu artışın 2.6 dereceye ulaşacağı tahmin edilmektedir (kırmızı alanlar). Başka deyişle Karadeniz’in suyu gelecekte de serinletici, bir bakıma klima görevini üslenecektir.

Ön görülen yıllık ısı arışı sürekli artış değil aksine inişli, çıkışlı fakat uzun zamanda artış eğiliminde olacaktır.

En fazla sıcaklık artışı 21 yüzyıl ortalarında yaz aylarında yaşanacaktır. 2070 yıllarından sonra sıcaklık arışında önemli düşüşler yaşanacaktır.

 

 

Gelecek 100 yıl içinde Karadeniz ve kıyıları daha serin (açık sarı renk), kıta içleri daha sıcak(kırmızı renk) bir iklim yaşayacaktır.

 

 

 

 

YAĞIŞLARA DİKKAT

Genel çizgisiyle önümüzdeki 100 yıl içerisinde Karadeniz’in kuzey kıyıları ( Rusya-Kırım) ve iç kısımlarında yağışlar artarken güney kıyıları ( Türkiye sahilleri) ve iç kısımları daha az yağış alacak.

 

Türkiye sahillerinde 2006-2100 yılları arasında ön görülen günlük yağış azalması 0.12 mm kadardır.

Karadeniz’in kuzey sahillerinde yağış çok daha az önemsiz derecede azalacaktır (günlük 0.04mm).

 

Gelecek 100 yıl içerisinde mavi alanlarda yağış azalacak, beyaz alanlarda yağışlarda önemli değişiklik olmayacak, yeşil alanlarda ise yağışlar artacaktır.

 

 

 

 

TRABZON-SOÇİ İKLİM KARŞILAŞTIRILMASI

Karadeniz’in güney ve kuzey sahilinde yer alan Trabzon ve Soçi illerinin gelecekteki iklim değişimini karşılaştırırsak Trabzon’un Soçi ye göre daha sıcak ve daha az yağışlı bir iklime sahip olacağını söylemek mümkündür.

Aşağıdaki şekiller Soçi ve Trabzon da de yaşanacak iklim değişiminin kısa zaman aralığında inişli çıkışlı, uzun zaman aralığında ise yağışlarda azalma havalarda daha fazla ısınmayı ön görmektedir.

 

 

 

 

2000-2100 yılları arasında Soçi de hava sıcaklığı inişli çıkışlı olarak yükselecek. Ancak hava sıcaklığı artışı Trabzon dan daha az olacak

 

 

 

 

 

 

2000-2100 yılları arasında Soçi de yağışlar inişli çıkışlı bu günkü durumunu koruyacak.  Ancak Trabzon da yağışlar Soçi’ ye göre daha az olacak.

 

 

 

 

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri