Kötü hava yoktur

Kırsalda kan bağı, kentte ise Sivil Toplum Kuruluşlarındaki ilişkiler değerlidir. Hemşeriler, kentin yaşam kalitesinin artırılması paydasında bir araya gelirler. Müdahale alanlarını saptar ve iyileştirmesi için gönüllü çaba harcarlar.Trabzon yüzlerce trek
Kırsalda kan bağı, kentte ise Sivil Toplum Kuruluşlarındaki ilişkiler değerlidir. Hemşeriler, kentin yaşam kalitesinin artırılması paydasında bir araya gelirler. Müdahale alanlarını saptar ve iyileştirmesi için gönüllü çaba harcarlar.
Trabzon yüzlerce trekking (doğa yürüyüşü) rotasına sahiptir. Turizm sektörünün “varlıkları – zenginlik kaynakları-”  arasında trekking  rotalarının ayrıcalıklı yeri vardır. Trabzon’da bu rotalardan biri de Balahor (2280m) rotasıdır.  Bu yol Trabzon'u- Araklı- Karadere üzerinden Bayburt'a bağlar ve "Tarihi İpekyolu" rotalarından en kısa olanıdır.
Trekking rotalarının haritalara; zorluk dereceleri, özellikleri ile işlenmesi, bakımlarının yapılması, yıl oniki ay açık ya da kapalı verilerinin kayıt altına alınması, uluslararası tanıtımlarının yapılması ise önümüzde duran ciddi bir çalışmayı gerektirmektedir.
Kötü hava yoktur
DOGA TARİH neredeyse her Hafta üye dostlarının katılımı ile bir trekking etkinliği gerçekleştirir. Balahor (salmankaş) trekking etkinliğide bunlardan biri olarak gerçekleştirildi. Bu etkinlikte öğrendik ki; rotanın ve mevsimin özelliklerini dikkate almak, doğaya yeterli donanımla çıkmak gerekir; yoksa “havanın kötü olduğundan” söz edersiniz.
Balahor parkurunun başlangıç noktası tarihi Salmankaş (2280m) Geçidinde etkinliğe katılanları karşılayan yağmur, kulak koparan soğuk rüzgar zorlu parkurun ilk dersini verdi. Tipi gibi yağan yağmur, parkurun zorlu olması etkinliğin finali olan Acısu'ya (maden suyuna) ulaşmamızı engelleyemedi. Sorgunlu tünel şantiyesi vaha etkisindeydi 
 
Sürprizi bol etkinlikte ıslanmış, biraz üşümüş, motivasyonumuz düşmüş, birazda doğal ihtiyaçların zorladığı; yani etkinliğin en zor anında, çölde vaha etkisi gibi Sorgunlu Tünel Şantiyesi karşımıza çıktı ve ttrekking parkurumuzda sığınağımız oldu. 
Üşüyenler ısındı, ıslanan üst baş kurutuldu, ikram edilen çaylarla kendimize geldik ve dört çeşit yemek ile keyifler doruk yaptı. 
Sorgunlu şantiyesinin teknik müdürü Jeolog Ersin Yılmaz’dan doyurucu bilgiler aldık: 
Trabzon’u – Bayburt’a bağlayacak en kısa yol, yapılmakta olan iki tünelle daha da kısalacak.İki tünelden birinde delme işlemi tamamlanmış. Kalıcı betonlama işlemi başlamış bile; İnşaatı bitme aşamasına gelmiş birinci tünelinden geçişin (trafiğin) sağlanması tarihi 2015 olarak gösteridi. Sorgunlu tünel şantiyesine DOĞA TARİH üye ve dostları olarak çok teşekkür ederiz.Acısu’ya ulaştık
 
Motivasyon tavan yapınca etkinliğin finali olan Acısu yeniden aklımıza geldi. Sorgunlu şantiyesinde” anı fotoğrafları” çekiminden sonra zaman baskısını hissettik ve Acısu'ya kadar yürümek yerine transferi aracımızla yapmaya karar verdik. Buz gibi maden suyundan kimimiz kana kana içti, kimimiz kap kacak doldurarak yanına aldı.
 
Acısu'dan ilk başlangıç noktamıza, Salmankaş'a aracımızla transfer olduk. Salmankaş' tan başlayarak dönüş yolunda altı km'lik bir parkuru daha yürüdük.
 Balahor yolu üzerindeki Tilki Belinde önemli görsel malzemesi şelaleler ve minik göller eşliğinde etkinliklerin gerçek değişmez finali, horon ile sonlandırıldı.
 
Saygılarımla
 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri