Kol gücü ile vatan yaptığımız bu topraklarda artık “akıl çapımızı genişletmek” zorundayız.
Bunu ancak bilimin kanatlarına tutunup icat çıkararak, eski köye yeni adet/ adetler getirerek yapabiliriz. Aksini düşünmek bile istemem…
“Küresel düşün yerel hareket” sloganı bu açık çağrımın kaynağıdır.
Mega spor tesislerimiz var ama Trabzon’un “spor kenti” olmasına yetmedi, yetmiyor. O zaman “eski köye yeni adet/adetler getirmeli, bu şehre bir rekabet avantajı kazandırmalıyız. Nedir olmazsa olmazı bu işin? Üniversite, bilim, araştırma, veriye dayalı sonuçlar ve öneriler…
Altı tarama toplantısı raporu Ankara’da yankılandı
Gençlik Spor İl Müdürlüğünün öncülüğünde ve KTÜ BESYO’nun desteğinde gıdım gıdım (bir yılda) yapılanlar bugünlerde Gençlik Spor Bakanlığı tarafından da fark edildi. Sporda büyük dönüşümün ilk adımlarını oluşturacak hamleler yapılıyor. Gençlik Spor Bakanlığında, 15 kişiden oluşan “Spor Bilim Kurulu” kuruldu. Doç Dr Fatih Bektaş (KTÜ BESYO Müdürü) Ankara’nın doğusundan bilim kurulunda görev alan iki kişiden biri; KTÜ adına olduğu kadar Trabzon için de sevindirici bir durum.
Bu kurul geçen hafta üçüncü toplantısını da Ankara’da yaptı.
Spor Bilim Kurulunun aldığı kararlar:
Yaşlara göre “yetenek keşfi” (yetenek avcılığı) ile başlanacak, yetenekler “sporcu eğitim (SEM) merkezlerine” ve Olimpiyat (TOHUM) merkezlerine kadar yönlendirilecek. Tüm aşamalar planlanmaya başlandı.
Bir başka önemli hedef olarak “sporun tabana yayılması” benimsendi.
Rektör Hocamıza çağrımdır
Fatih Bektaş’ı sonuna kadar destekleyeceğinizi beyan ettiğinizi biliyorum. Şimdi bunu göstermenizin tam zamanıdır. KTÜ, Trabzon’un sahip olduğu mega spor tesislerini ve Trabzon’un büyük spor potansiyelini “iki seneto kararı” ile bir gelecek hayaline dönüştürebilir, Trabzon’u ülkemizde ve dünyada hak ettiği yere taşıyabilir.
Önerilerimiz şunlar:
Karar 1
KTÜ Spor Bilimleri Enstitüsü’nün kurulması
Karar 2
KTÜ Performans Merkezi’nin kurulması
KTÜ senatosu bu iki karar öncesi Doç Dr Fatih Bektaş’tan Trabzon raporunu ve alınması istenen iki kararın KTÜ’ye, Trabzon’a ve Ülkeye kazanımlarını dinleyebilir.
Ben bu mektubun sınırları içinde Gençlik Spor Bakanlığında kurulan Bilim Kurulunda alınan ilke kararları üzerine birkaç cümle kurmak isterim.
Yetenek seçimi; Spor Bilim Kurulu önce “belli yaş guruplarında sahip olunması gereken asgari koşulları” (uluslararası norm ve standartları) belirleyecek. Bu yıl (2018) yetenek seçimlerine 9 yaş yani üçüncü sınıflardan başlanacak. Seneye 10…
Eş zamanlı işlerden biri de “her ilden yirmi Beden Eğitim öğretmenine yetenekli sporcu seçme yeterliliği” kazandırılarak, branşlara göre “antrenörlerin” kapasitelerinin geliştirilmesi sağlanacak.
Ölçülemeyen (sayısallaştırılamayan) hiçbir şey iyileştirilemez
Yetenek seçiminden taa Sporcu Eğitim Merkezleri (SEM) ve Türkiye olimpiyat hazırlık merkezlerine (TOHUM) kadar, ölçme değerlendirme ve gelişmeler kayıt altına alınacak.
“KTÜ Spor Bilimleri Enstitüsü” ve “KTÜ Spor Performans Merkezi” aracılığı ile KTÜ katkıyı önce Trabzon’a sonra ülkeye yapacaktır.
Unutulmamalıdır ki: bir fikir bir kafada bir kıştan fazla konaklamaz.
Rektör Hocam; bu iki karara öncülük ederek “Trabzon’un gelecek tasavvuru”na da önemli katkı yapacaksınız.
Saygılarımla.
KTÜ Rektörüne ve Senatosuna açık çağrı
KTÜ Rektörüne ve Senatosuna açık çağrı