KTÜ ile kurumsal ilişkilere; tez konusu önerileri ile STK" ların katkı vermesi
Üniversitenin (Trabzon için KTÜ"nün) içinde yer almadığı, katkı vermediği yerel kalkınma olamaz. Sayısal verilerle konuşmak, belli yöntemlerle (metedoloji ile) olaylar hakkında araştırma yapmak; elde edilenleri Küresel, Ülke ve yaşadığımız coğrafya"nın (Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkasya) üzerinden karşılaştırmalarını yapmak; işte akademik kaktı, yol göstericilik budur.
Hocalarımızın ise dersler başta olmak üzere, yükleri ağır. Gerçekten katkı vermek isteyenler için bile zaman bulmak oldukça zor; akademik kadronun zaman fukaralığı var.
Aşağıda önerdiğim tez konuları benim amatör bakış açımla yazıldı. Bazıları bitirme tezi, bazıları da yüksek lisans tezi olur mu? Bilemem doğrusu. Yerel Kalkınma, özelde Trabzon"un kalkınması için iş niyette; yani Kamu, Özel ve Sivil Sektörün bütün önyargılardan arınmış olarak konuyu sahiplenmesindedir.
KTÜ ile kurumsal ilişkilerin geliştirilmesi başka ne anlama gelebilir ki?
Tez önerileri:
Ülkemizde yaratılan Gayri safi Milli Hâsılasının ne kadarını Trabzon ekonomisi ortaya çıkarmaktadır? GSMH"nın Trabzon ayağındaki ilk yüz işletmenin sektörel dağılımı nedir? Lider oyuncuları hangi işletmelerdir? Trabzon ekonomisi içinde ihracat, lojistik, turizm, gemi inşa, orman, metal sanayi, finans, tarım ve gıda sektörlerinin durumunun İstanbul verileri ile karşılaştırılması:
Lider sektörlerin Küresel, Ülke ve Bölge ekonomileri içinde konumlandırılması; örneğin turizm sektörünün kümelenme yoluyla rekabet edebilirliğinin artırılması mümkün müdür? Varolan örneklerin incelenerek Trabzon için bir model önerilmesi.
Trabzon"da sanayi üretimimizin Ülke sanayi üretimi içindeki payı nedir? Sanayi üretiminin özellikle kayda değer sektörleri hangileridir? Bu sektörlerin bölgedeki güçlü şirketlerinin ülke genelindeki lider şirketlerle kıyaslanması ve rekabet güçlerinin değerlendirilmesi.
Türkiye"de toplanan verginin Trabzon özeliyle kıyaslanması, verimlilik açısından bir model üzerinden ortaya konulması.
Trabzonlular"ın yurtiçine ve yurtdışına gerçekleşen göç sorunu üzerine ekonomik ve/veya sosyolojik bir araştırma.
Trabzon"un Kafkasya, AB, Asya, Ortadoğu ya da Balkan Bölgesi ülkeleri ile ilişkilerinin değerlendirilmesi ve bu ilişkilerin farklı sektörler açısından incelenerek Trabzon"u bir çekim merkezi olarak konumlandırabilme gücünün irdelenmesi.
Düşük işgücü maliyetleri ile ön plana çıkan, yeni ekonomiler olan Çin, Pakistan, Uzakdoğu ve Hindistan gibi ülkelerin Trabzon ekonomisi üzerine etkilerinin analizi ve hangi sektörlerde hangi yenilikçi yaklaşımlarla mücadele edilebileceğinin analizinin yapılması.
Eczacılık (ilaç), kimya, elektronikle ilgili sektörlerin rekabette yüksek katma değer yaratan sektörler olarak yıldızları parlamaktadır. Bu konuda yoğun oranda yatırım çeken şehirlerin incelenmesi ve Trabzon"un bu alanlarda yatırım çekebilmesi için eksikliklerinin belirlenmesi, atılacak adımların modellenmesi.
Ekonomik alanda makro düzeyde yapılan düzenlemelerin, yerel düzeyde iller bazında yarattığı etkilerin incelenmesi ve Trabzon özelinde örneklendirilmesi.
Trabzon"da çevresel risklerin (su, hava ve görsel kirliliği) yönetilebilmesi üzerine bir araştırma. Araştırmanın Atasu Barajının (Galyan Vadisi)bir Havza Yönetim sistemi içinde modellendirilmesi, rol dağlımını8n önerilmesi.
Trabzon"un karşı karşıya olduğu sosyal risklerin incelenmesi.
Trabzon trafiği üzerine bir araştırma.
Kentsel dönüşümün uygulanması için gerekli katılımcılığın sağlanmasına yönelik bir çalışma. Çömlekçi kentsel dönüşümünün modellendirilmesi.
Yerelleşme ile yerel kapasite kullanımını geliştirebilmek için yöntem araştırması. Kamu, Özel ve Sivil Sektörlerin Trabzon"da kapasite kullanımlarının yerel kalkınmaya katkı açısından incelenmesi.
Kamu, Özel ve Sivil Sektör diyalogunun başarılması için yurtiçinde ve yurtdışında örnek modellerin incelenmesi ve Trabzon özelinde bir model önerilmesi.