Dünyamız bir taraftan gelişen teknolojiler, iletişim olanakları ve ulaşım kolaylıkları sayesinde gitgide küçülürken, diğer taraftan sanayileşme ve küreselleşme sayesinde insanlık tarihinin en büyük ekonomik büyüklüğüne ulaştı ve ekonomik büyüme hızla devam ediyor.
Bu büyümeyi sürükleyen ülkeler malum, ancak sık sık yazdığım gibi artık ülkeler kadar şehirler de bu büyümeye liderlik etme veya büyümeden daha fazla pay kapma yarışında ülkelerle yarışıyor.
Bir şehri bu yarışta ne/neler öne çıkarabilir? Bu soruyu sormak, o şehri yönetenler kadar yaşayanların da sorumluluğunda. Çünkü geri kalan şehirlerde mutluluk endeski düşüyor, işsizlik artıyor, suç oranları artıyor, vb. sorunlar baş gösteriyor.
Trabzon’un güçlü yanları
Trabzon için neler söylendi, biz neler söyledik, hepsi yazılarımda arşivde var. Turizm, tarım, sağlık, ticaret, lojistik, spor, sanat... Her sektör için en az 1 yazımız vardır, bazıları için çok da yazdık. Mesela spor. Spor Şehri Trabzon dedik.
Trabzon, bir spor şehri olarak kendini konumlandırabilir, dünyadaki büyük spor pastasından (spor endüstrisinin altındaki tüm alanlardan) kalınca bir dilim alabilir dedik. Niye? Çünkü özellikle EYOF sonrası şehre kazandırılan tesislerin bizi bir spor şehri yapmaya yetip de artacağına inandık, uzmanların görüşleriyle de destekledik.
Kimi tesis boşta, yatıyor, durduğu yerde masraf, yük olarak görülüyor. Kimisi için de yer kavgası var, sıra bekleniyor. Ama bir yandan da Trabzon’da adını bile bilmediğimiz spor organizasyonları ile yapılıyor. Yeni sportif faaliyetler için tesislerde yer hazırlanıyor.
Mesela“körling” (oldum olası olimpiyatlarda bu sporu izlemeye bayılıyorum, ellerinde süpürgeler bağrışan sporcuların keskin stratejilerini izlemek, bana çok keyif veriyor)
Hocam o kadar da değil, körling’i biliyoruz mu dediniz?
Peki, o zaman ya oryantiring?
Fikri olan? Türkiye’de bir Oryantiring federasyonu olduğunu ve bu sporu yaymak için çabaladıklarını biliyor musunuz? (Öyle bedavacılık yok, google amcaya soracaksınız bir zahmet)
Geçtiğimiz haftalarda bin kişilik dev bir organizasyon ile Trabzon’da fark yarattılar. Trabzon’da!!
Türkiye’de 17binin üzerinde lisanslı sporcusu olduğunu söylesem?
Ayrıca 2020 Dünya gençler oryantiring organizasyonunu Türkiye kazandı.
Emeği geçen herkesi tebrik ederim.
Kazanılan yeni tesisleri; adını çok azımızın bildiği ve seyir zevkini bile tatmadığımız yarışmalardan gelen madalyaları; Türkiye’ye kazandırılan organizasyonların sesini duyuyor musunuz?
Trabzon?
Tam 78 tesis ve bunların 14’ü olimpik final müsabakalarına uygun…
Trabzon, ilk defa futbol dışında amatör sporun tüm bileşenleri ile artık bir sıçramanın eşiğine geldi.
Trabzon, kendini iyi analiz ederek bir sporcu tarlası olmayı, belli sporlarda öne çıkmayı, spor turizminden ve uluslararası organizasyonlardan daha fazla pay almayı başarabilir. Buna inanın.
Herkes inansın.
Bu çerçevede Spor şehri Trabzon vizyonuna katkı sunacak güzel bir fikir ve proje KTÜ BESYO müdürü Doç. Dr. Fatih Bektaş ve Yelken Kulübü başkanından geldi: Dolgu içine “su sporları” merkezi kuralım.
KTÜ BESYO Müdürü, olimpik ya da olimpik olmayan “su sporları merkezi” ile Trabzon uluslararası “spor şehri” olmaya bir adım daha yaklaşır, Trabzon gerçekten denizle buluşur, dedi.
Kime dedi?
Önce Büyükşehir Belediye Başkan yardımcısı Cengiz Çolak’a; görsellerle desteklediği bir dosyayı da sundu.
Sonra Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu başkanı Cahit Erdem’e de. Başkan Erdem konunun takipçisi olacağına dair söz verdi.
Trabzon için kritik sorumluluk Büyükşehir Bel.Baş. Orhan F. Gümrükçüoğlu ve BB Meclisinin üyelerinde. Trabzon gencinin denizle, suyla alakalı hangi sporları yaptığı/yapamadığını tüm Meclis üyeleri lütfen bir düşünsün.
Büyük Spor Çalıştayı Eylülde
Trabzon bir ilki yaşıyor. TTSO, Büyükşehir Belediyesi , Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Milli Eğitim, ASKF ve diğer paydaşlar KTÜ BESYO kolaylaştırıcılığında tarama toplantılarında Spor Şehri Trabzon’u ele alıyorlar.
Türkiye’ye örnek olacak bir çalıştayı ise eylül ayında Gençlik Spor’un “hala taze” müdürü Birdal Öztürk ve Trabzon’un geniş spor paydaşları ile “Trabzon’u spor şehri yapmanın heyecanı” ile yapacağız.
Son sözüm şudur. Bu iş hayal değildir, elimizin altında herşey var. Tek yapmamız gereken hedef koymak ve planlamak. Spor şehri Trabzon için çıkılan bu yolculuk için başarılar dilerim.