Otuzbin Trabzonlu

 Geçen haftanın en ilginç olayı kuşkusuz, KTÜ Elektrik Elektronik Bölümünde izlediğim özel sunuyla İlimiz ve Bölgemiz için öğrendiğim yeni bilgilerdi.Sunuyu “gün Işığını elektrik enerjisine çeviren –yenilenebilirenerji-”konusunda Almanya’da 21 gün incelem

 

Geçen haftanın en ilginç olayı kuşkusuz, KTÜ Elektrik Elektronik Bölümünde izlediğim özel sunuyla İlimiz ve Bölgemiz için öğrendiğim yeni bilgilerdi.

Sunuyu “gün Işığını elektrik enerjisine çeviren –yenilenebilirenerji-”konusunda Almanya’da 21 gün inceleme yapan, doktora öğrencisi (Recep Çakmak) yaptı. Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Altaş da sunumda yanımızdaydı.

Recep Çakmak özetle,… güneş ışınımlarını doğrudan elektrik enerjisine çeviren Fotovoltaik (FV) sistemlerle elektrik üretiminde ilk sırada olan Almanya, ülkemize göre daha az güneş potansiyeline sahip olmasına rağmen, FV sistem kurulumlarına devam etmekte ve güneş enerjisi potansiyelini mümkün olduğunca değerlendirme yoluna gitmektedir…

Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Altaş ise; Ülkemizin en az günışığı aldığı kabul edilen Doğu Karadeniz Bölgesi’nin güneş enerjisi potansiyeli Almaya ile karşılaştırıldığında, Almanya’nın en üst seviyesi, Doğu Karadeniz’in en alt seviyesine ancak ulaşabilmektedir, şeklinde katkı verdi.

Sunumdaki görsellerden birinde takıldı aklım.

Görselde 60 MGW kurulu gücü olan bir FV tarlanın 33bin Alman’ın iştiraki ile kurulduğunu idi.

Bir anda otuzbinTrabzonlununbir araya gelmesi ile yatırımı gerçekleştirilebileceğimiz“güneş enerjisi“  tarlası geldi gözümün önüne.

Yukardaki fotoğraf 30 bin Alman yurttaşın kurduğu tarladan sisli bir günde çekilmiş.

Doğamızı neden bu kadar hırpalıyoruz?

Çünkü Güneş’ten Dünya’mıza gelen güneş enerjisi miktarı tüm dünyanın enerji ihtiyacının 10 bin katıdır. Güneş ışıkları bu kadar büyük bir enerji ile dünyamıza ulaşmakta iken bizler bu enerjiden ne kadar istifade ediyoruz, derelerimizi neden bu kadar hırpalıyoruz, sorusu sorulması gereken soruların başında gelmektedir…

Otuz bin Trabzonlu ile böyle bir yatırım mümkün müdür?

Başarabileceğimize olan inancımız ilk adım olmalıdır.

Yatırım miktarı, yıllık kazancımız önümüze konmalıdır.

Böyle bir yatırımın maliyeti, yer temini vb konuları içine alan bir fizibilite Trabzonluların önüne çıkmak boynumuzun borcu olsun.

Önyargıları kırmak

Bu konuda ilk önerimiz Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansına (DOKA’ ya) olacaktır: önünüzdeki verilere bakıp “Bölgede olmaz”  önyargılarınızın kalkması için,

FV enerjinin DOKA Bölgesinde uygun yatırım başlıklarından birini oluşturması için” kalkınma programı”nda yer alması için,

Bu sunumu Elektrik Elektronik Bölümünden bütün Ajans ilgililerine yapılmak üzere isteminiz çok yerinde olacaktır.

 

Birkaç evin elektriği bu evin çatısından sağlanmaktadır.

FV kaynağın DOKA Bölgesine hem iç, hem de dışardan yatırımcı çekilmesi adına önemli bir kaynak olduğunun önce sizler farkında olmalısınız.

Bunu sakın şöyle yapmayın; KTÜ bize başvursun yerine siz KTÜ’ye baş vurarak bu konuda ki bilgiyi talep edin.

KTÜ’de üretilen bilginin yatırımcıya ulaştırılması konusunda yardımcı olun.

Bölge için yeni dönem Kalkınma plan ve programlarının hazırlandığı bugünlerde katkı beklediğinizi, katılımcı bir yaklaşım için elinizden gelen çabayı harcadığınızı biliyorum.

DOKA Bölgesinin yenilenebilir enerji kaynakları açısından, bu yeni yatırım alanının (FV) plan ve programda yer almalıdır.

Bu konuda DOKA Yönetim Kurulunun her üyesine tarihi bir sorumluluk düştüğü açıktır. DOKA Yönetim Kurulundaki Valilerimizin, Ticaret ve Sanayi odası Başkanlarımız ile Belediye Başkanlarımız ile Sayın Genel Sekreterimize de görev düştüğünün altını çizmeliyim.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri