Türkiye liginde şampiyonu kim belirler?
Mutlaka takım başarısı şampiyonlukta en önemli etkendir. Ancak hakem camiası da başarıya direk etki eden faktörlerden biridir.
Hiçbir hakemin taraftarı olduğu kulüp lehine maç yöneteceğine inanmam. Ama süper lig seviyesine çıkmış bir hakemlerinde son derece zeki, çıkarlarını ve geleceklerini iyi düşünen insanlar olduğundan da kimse şüphe edemez.
Bu sezon süper ligde maç yöneten bir hakem maç başına 3.150 TL ve harcırah alıyor. Bu ücret yardımcı hakemlerde 1.785 TL, PTT 1. Lig’de ise 1.470 TL ve mesafeye göre harcırah.
Hakemlerin de doğal olarak bütün amaçları daha çok maç almak ve üst kategorilere tırmanmak. Bu nedenle dekimse hakemleri eleştiremez.
Hepimizin amacı aslında aynı değimli; Esnaf nasıl daha iyi para kazanırım, memur nasıl terfi ederim derdinde değil mi? Bu amacını gerçekleştirmek için elinden geleni yapmıyor mu?
Gelelim Türk hakem camiasının esas sorununa. Bir hakem nasıl yükselir, nasıl düşer?
Hakem de insandır ve hata yapabilir. Son derece doğru bir tespit ve buraya kadar bir sorun yok. Sorun bundan sonraki süreçte başlıyor. Yani hakemin yaptığı hatanın değerlendirilmesi ve alacağı cezalar.
Hakem saha içinde anlık bir karar veriyor ve gördüğünü değerlendiriyor, öyleyse hata yapması çok normaldir. Hatta anlık karar verdiği için kararlarında çelişkiler, aynı pozisyonu farklı değerlendirmek, penaltıyı ya da ihlali görememek gibi sonuçlar da olağan olarak değerlendirilmelidir.
Fakat hakemleri değerlendirenler için durum böyle değil. Onlar rahat rahat maçları, pozisyonları, ihlalleri hatta defalarca izleyerek hakem hakkında karar verme şansına sahipler. Öyleyse hakem değerlendirmelerinin sonuçlarının eşit ve standart olması gerekmez mi?
Bu yıla damga vuran olayların başında kural hatası nedeniyle yeniden oynanan Kasımpaşa- Beşiktaş maçı geliyor. Hepimiz biliyoruz ki buradaki ihlal 3 İstanbul takımı dışında bir takımın başına gelse maç asla tekrarlanmazdı.
Bu maçın hakemi 3 hafta sonra ligde maç yönetti.
Saha içinde küfür eden ve bu küfürü kameralara yansıyan Fırat Aydınus bir hafta aradan sonra maça çıktı. Yani ceza bile almadı.
Hemen her hafta birçok maçta verilen verilmeyen hatalı penaltılar, kırmızı kartlar sayılamayacak kadar çok. Trabzonsporlular olarak bırakın eskileri son haftalardaki Elazığ ve Karabük maçlarında net penaltılarımız verilmedi.
2012-2013 sezonunu da penaltı kazanamadan bitirdi Trabzonspor.
Pekala verilmeyen bunca penaltı, hatalı çalınan bunca düdük için bu maçları yöneten hakemler ne ceza aldılar?... Hiç.
Gelelim yazımızın başındaki sorumuza; Türkiye liginde şampiyonu kim belirler?
Ligi bu yıl şampiyon bitiren Fenerbahçe’nin bu sezon hakem hatasından şikayet ettiği tek maç 2-0 mağlup bitirdiği Sivasspor maçı. Bu maçta Fenerbahçe’nin çok net bir penaltısı verilmedi. Maç sonrası Fener yönetimi federasyona gitti. Medyada her takım gibi isyan etti.
Sonuçta olması gereken ya da diğer takımlar için olan neydi? Hakem de insandır hata yapabilir denecek ve devam edilecekti.
Kaldı ki bu maçın hakemi penaltı çalmaması ile ünlü Yunus Yıldırım eğer çalmadığı penaltılar nedeniyle ceza görse maç yönetemezdi.
Pekala ne oldu;
Yunus Yıldırım 9 Şubat’ta oynanan bu maçtan sonra bir daha 22 Mart’ta PTT 1. Lig’de maç yönetebildi.
Bir de Murat Türker var. Penaltı pozisyonunu olduğu taraftaki kale arkasında yardımcı hakem.
Bu maça kadar her hafta maç alan hatta bazı haftalar Çarşamba - Pazar maç alan Murat Türker, bu maçtan sonra bir daha 13 Nisan’da PTT 1. Lig’de maça çıkabildi. Bu haftaya kadar da başka maç alamadı.
Şimdi siz hakemsiniz ve bakıyorsunuz ki hakemler birçok takım aleyhine hata yapınca sorun yok ancak bir takım var ki onun aleyhine hata yapınca 9 haftayı boş geçiyor. Siz hangi takımı tutarsanız tutun o takım aleyhine hata yapma ihtimalini göze alabilir misiniz?
Bu sorunun cevabını vermeden önce lütfen hakemlerin maç başı ücretlerine bir daha bakın ve bir penaltının bedelini hesaplayın.
O zaman neden bizim liglerimizde her sezon bazı takımların hakemlerden daha çok yardım gördüğünü anlarsınız.
Avrupa liglerinde de hakem hataları olur ama sezon sonunda bakıldığında butun takımlar aşağı yukarı eşit anlamda etkilenir.
Türkiye'de ise yıllardır bakın o sezon bir takım açık ara diğer takımlardan daha az etkilenmiştir. Bazen hakemler de yetmeyince başka taktikler girer devreye, 2010-2011'de olduğu gibi.
Sezonlar değişir, korunan takımlar değişir ama sonuçlar değişmez.
Sizce Türkiye liginde şampiyonu kim belirler?