Türkiye’de seçim seçimi kovalıyor, ancak siyasi gerilim bir türlü dinmek bilmiyor.
İktidar partisi ile muhalefet arasında kıyasıya kavga yaşanmaya devam ediyor.
Bu anlamsız kavga muhalefet partilerini iktidar hedefinden uzaklaştırdığı gibi AK Parti’nin işine yarıyor.
Son yapılan seçimlerde iktidar partisi yüzde 40-50 bandında oy oranına ulaşıyor olsa da, önümüzdeki seçim iktidar partisinin hedefinde anayasayı değiştirmek var ve son seçimlerdeki oy yeterli değil.
Bir gün olsun kavgadan arınamayan Türk siyaseti Haziran ayında yapılacak genel seçim için yeni bir siyasi gerilime hazırlanıyor.
Genel seçim startı 10 Şubat’ta veriliyor.
Kamuda çalışıp da milletvekili olma hayali kuranlar, görevlerinden istifa etmeleri gereken son tarih 10 Şubat olduğu için, o gün gelip çattığında seçimin ilk raundu olacak.
Trabzon siyaseti her ne kadar Ankara’da yaşanan gerilim ve kavgadan uzak ve ılımlı bir seyir izliyor olsa da, seçim ortamına girildiğinde tüm siyasetçilerin eteğindeki taşları dökeceğe benziyor.
AK Parti Haziran seçimine iddialı hazırlanıyor.
İktidar partisinin önümüzdeki seçim hedefi Anayasa değişikliği yapacak, ya da Anayasa oylamasını referanduma getirecek milletvekili sayısına ulaşmak.
İktidarın en önemli hedeflerinden biri başkanlık sistemini getirip, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin başkanı yapmak.
Bu hedeflere ulaşmanın yolu gerekli sayıda milletvekilini meclise göndermek olacak.
Muhalefet de boş durmuyor.
Onların birinci hedefi AK Parti’nin önünü kesmek. Tek başına iktidar olma avantajını tersine çevirip iktidar partisinin 12 yıllık tek parti iktidarına son vermek.
Muhalefet partileri, AK Parti’nin Anayasa’yı değiştirecek güce erişmesini engellemek ve başkanlık sistemine geçme arzusu tavan yapan Erdoğan’ın gücünü Haziran’da yapılacak genel seçim sandığında kırmak var.
Trabzon’da mevcut, partilere göre milletvekili dağılımını değiştirmek o kadar da kolay değil.
AK Parti 4, CHP ve MHP birer milletvekiline sahip.
İktidarı ve muhalefeti ile tüm partiler bu tabloyu lehlerine çevirmeye kararlı.
AK Parti Trabzon’u 6-0 yapacağız iddiasını tekrarlayıp dururken, CHP 3, MHP ise 2 milletvekili garanti diyor.
Partiler, bürokrasiden kimi istifa ettirip aday gösterirlerse göstersinler, parti içinden gelen isimlerden hangilerini listelerine yerleştirirse yerleştirsinler Trabzon’da partisinin oy patlamasına sebep olacak isim görünürde yok.
Genel başkanların yürüteceği kampanyalar Trabzon’da da siyasi partilerin potansiyellerini şekillendirecek.
Partisine 20 bin 30 bin ekstra oy getirecek milletvekili adayını ne kadar ararlarsa arasınlar hiçbir parti bulamaz, öyle bir potansiyel de kimsede yok.
Genel başkanların da ekstra oy getirecek aday arayışları içinde olmadıkları açıkça görünüyor.
Milletvekili listelerinde yer alacak isimler ile aday adayı olup listelerde kendilerine yer bulamayanlar arasında partilerine oy katkıları açısından bir fark ortaya çıkmayacak.
Her zaman olduğu gibi listeleri genel başkanlar yapacak, Trabzon seçmenine hazır listeleri onaylamak kalacak.
Bu zamana kadar yapılan genel seçimlerde milletvekili listeleri halktan kopuk bir şekilde böyle hazırlanmadı mı?
Haziran’da yapılacak genel seçimlerin Trabzon’da kavgadan uzak, şehrin kazanımları düşünülerek, esenlik içinde geçmesini dileriz.