Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanlar arasındaki iletişim araçları da farklılık kazanmaya başlamıştır. Gelişen teknoloji ile birlikte bilginin hızla üretildiği ve aynı hızla paylaşıldığı yeni iletişim araçları ortaya çıktı. Bu iletişim araçlarına en büyük örnek sosyal medyadır. Sosyal medya sayesinde insanlar arasındaki etkileşim farklı bir boyuta taşınmıştır. Sosyal medya ile insanlar duygu ve düşüncelerini paylaşabilecekleri yeni bir ortama kavuşmuşlardır.
Sosyal medyanın sürekli olarak güncellenen bir ortam olması da insanların sosyal medyaya olan ilgisini arttırmıştır. Sosyal medya aracılığıyla insanlar yazı, fotoğraf ve video gibi içerikleri çok rahat bir şekilde ücret ödemeden paylaşabilmektedirler. Sosyal medyanın bu özellikleri onu birçok sektör için cazip kılmaktadır. Bu sektörlerden birisi olan eğitim sektörü de sosyal medya ile entegre olmuş durumdadır.
Dünyada saygın ve başarılı eğitim kurumlarına bakıldığında sosyal medya ile başarılı bir şekilde entegre olduklarını görmekteyiz. Sosyal medyanın eğitim sektörü ile entegre olması öğrencilerin yanı sıra idareci ve öğretmenlerin de gelişimine katkı sağlamaktadır.
Peki, Nasıl Oldu da Sosyal Medya Eğitim Alanında Kullanılmaya Başladı
Sosyal medyanın eğitim ile entegre olması bir keyfiyet değil zaruriyetin sonucudur. Eğitim sektörü çağın gereksinimlerine ve gelişmelerine ayak uydurmak zorundadır. Bu nedenle de sosyal medya eğitim sektöründe kullanılmaya başlamıştır. Eğitim- öğretim sisteminde sosyal medyanın kullanılmasıyla birlikte öğrenci-öğretmen etkileşiminde büyük bir artış olmuştur. Günümüzde artık öğrenciler sosyal medya üzerinden eğitimcilerle kolay irtibata geçebilmektedirler. Bu sayede daha kolay öğrenmektedirler.
Sosyal Medya Eğitimde Hangi Amaçlarla Kullanılıyor
Sosyal medya öncelikle eğitim kurumlarının öğrencilere ulaşmasında kullanılmaktadır. Eğitim kurumları çeşitli duyurularını sosyal medya aracılığıyla öğrencilerine ulaştırmaktadır.
Ayrıca hem eğitimcilerin öğrenciler ile hem de öğrencilerin kendi aralarında dersle ilgili doküman ve materyalleri paylaşmasına olanak sağlamaktadır.
Ayrıca eğitim kurumları kendi kurumlarını tanıtmak ve daha çok genci kendi kurumlarında eğitim görmeye teşvik etmek ve özendirmek amacıyla da sosyal medyayı kullanmaktadırlar.
Sosyal Medyanın Araçlarının Eğitimde Kullanılmasının Yararları
Öğrenciler sosyal medya uygulamaları ile bireysel öğrenme yapabilmektedirler. Youtube gibi video paylaşılan sosyal paylaşım siteleri sayesinde öğrenciler evlerinden hiç ayrılmadan bilgiye ulaşabilmektedirler.
Sosyal medya eğitim alanında gerek öğrenciler gerekse de eğitimciler arasında bir işbirliği ve bilgi paylaşımı ortamı meydana getirmiştir. Bu sayede aynı konulara ilgi duyan bireyler sosyal medya sayesinde topluluklar oluşturabilmektedir. Bu topluluklar sayesinde işbirliği içersin de öğrenme gerçekleştirmektedirler.
Sosyal medya sayesinde insanlar artık içerik üretme ve bu içeriklerini başkaları ile paylaşma imkânı bulmuşlardır. Artık öğrenciler veya yetişkinler sosyal medya sayesinde bir yandan bilgi tüketirken bir yandan da bilgi üretmektedirler.
Sosyal medya sayesinde insanlar hangi içeriği alacaklarını tercih edebilmektedirler.
Sosyal Medya Kullanan Eğitim Kurumlarının Dikkat Etmesi Gereken Hususlar
Öncelikle sosyal medyayı kullanan eğitim kurumları bu paylaşma ve kaynaşma ortamının güncel bir ortam olduğunu unutmamalıdırlar. Çünkü sürekli güncellenen ve değişen bir ortam olduğu için diğer kullanıcılardan geri kalındığında ve güncelleme yapılmadığında öğrencilerin ve diğer kullanıcıların dikkatini çekmemeye başlar ve bir süre sonra kullanım dışı kalır.
Bu nedenle eğitim kurumları sosyal medya hesaplarını kullanan kişileri iyi seçmeli ve bu kişiler sosyal medya ve internet ortamı ile ilgili olan uzman kişiler olmalıdır. Aksi halde günümüzün en büyük dijital ortamından uzak kalınmış olur.
Sonuç olarak sosyal medya ve eğitimin birbirine entegre olması sayesinde düşünceler ve yenilikler eskide olmadığı kadar hızlı yayılmaktadır. Bu yayılma günden güne artarak devam edecektir.
twitter.com/talhayilmaz