Trabzon: Namı kendinden büyük mü?

Doğu Karadeniz Bölgesinin amiral gemisi Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ve Dünya Gazetesinin katkısıyla“Trabzon Lojistiğinin Geleceği” toplantısı Novotel’de yapıldı. Toplantıya Vali Recep Kızılcık, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta

Doğu Karadeniz Bölgesinin amiral gemisi Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ve Dünya Gazetesinin katkısıyla“Trabzon Lojistiğinin Geleceği” toplantısı Novotel’de yapıldı. Toplantıya Vali Recep Kızılcık, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı A. Hamdi Gürdoğan; Dünya Gazetesi uzmanları Atilla Yıldıztekin ve Rüştü Bozkurt ile Hakan Güldağ, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ile sektör  ve STK temsilcileri katıldılar.

 

Trabzon Lojistik Sektöründen pay almak, uluslar arası bir ticaret ve lojistik merkezi olmak istiyor. 

Bugüne kadar konu ile alakalı birçok toplantı yapıldı. Trabzon lojistik sektöründe iddialı illerden biri; bugün gerçekleştirdiği 1milyar dolarlık ihracatı 10milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Bu ihracat rakamı, Ülkemizin 500milyar dolarlık 2023 ihracat hedefi ile de uyumludur. Bu nedenle lojistik üs ya da bir lojistik köy kurulması yoluyla hedefe ulaşmak için toplantılar gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle toplantıyı okurlarla paylaşmayı gerekli görüyorum.

 

Trabzon, Kalkınma Bakanlığının 2007- 1013 Kalkınma Planında “çevrelerine hizmet üretecek” büyüme potansiyeli yüksek cazibe merkezleri yaratma hedefi olarak belirlediği 12 ilden biridir. Trabzon, Ekonomi Bakanlığı tarafından ise lojistik merkezlerin oluşturulması hedeflenen başlıca iller arasında sayılmaktadır.

İpekyolu’nun adı en çok bilinen liman kentlerinden biri olan Trabzon’un göç verme özelliğini tersine çevirmek, istihdam sağlayacak sektörlere çözüm yolu aramak için de bu girişimler, elbette kar zarar hesaplaması kadar fayda – maliyet hesaplaması açısından da ele alınması gereken bir konudur. 

 

Lojistik Üs ya da Merkez (yer) konusunda kafalar karışık; Yeni Ay dolgu sahası diyen de var, Bulak Köyündeki taş ocağının yerinin de uygun olacağını söyleyenler de.

 

Mevcut limanın yetersiz ve genişleme sahasının olmaması nedeni ile yeni arayışların bir zorunluluk olduğunu söyleyen de var. 

 

Hayal tesbihinin ipi

 

Lojistik Sektörünü var eden alt başlıkların, tren yolu başta olmak üzere, sektörün ihtiyaç duyacağı nitelikli insan kaynağını (meslek liseleri ve meslek yüksek okulları -MYO’lar) tek tek konu başlığı olarak ele alıp tartışma sistematiğine geçmenin zamanı çoktan geldi de geçmektedir.

 

Tersane yapmak ve 5bin kişiye istihdam sağlayacağını öngörerek dolgusunu yaptığımız Yeni Ay’daki dolgu alanı şimdi Lojistik Sektörü için yine 5bin kişilik istihdam öngörülerek bir yıldız gibi parlıyor.

 

Trabzon Lojistik Üssü ya da Köyü bağlantı yolları sektör için vazgeçilmezdir. O zaman tartışacağımız bir başka başlık “yollar” dır.

 

Rize Ovit tüneli geçişi ile Borçka Cankurtaran tüneli geçişi kurgulamaya çalıştığımız Trabzon Lojistik Üssü ya da Köyü kapsamında inceden inceye ele alıp tartışacağımız konuların içinde olmalıdır. Zigana geçişi için geliştirilen tünel geçişi gündem de tartışılacak bir başka ana başlıktır.

 

Trabzon’un lojistik Üs ya da Lojistik Köyü hayali içinde liman başlı başına ele alınması ve tartışılması gereken konu başlığıdır.

 

Liman içinde konteynır elleçlemesi, bölgede işletilen madenlerden elde edilen cevher için stok sahaları ya da üçüncü ülkeler için elleçlenecek ürünlerin depolanması vb ihtiyaç olacak alanların mevcut liman ile çözümlenmesi ayrı ayrı ele alınacak toplantı başlıklarıdır.

 

Rüşrü Bozkurt söz aldı

 

Toplantıda Dünya Gazetesi yazarlarından Rüştü Bozkurt söz alarak dedi ki; “Çürük ipliklere, hayal tespihi tanelerini dizme zamanı değil.  Lojistik Sektöründe geleceğini arayan bir Trabzon kenti için, sorumsuz beklenti yaratmak, şark kurnazlığıdır” dedi.

 

Anlaşılması gereken tam da budur: parçalar üzerinde tek tek durulmalı,  fizibilitesi (ekonomik yapılabilirliği) üzerinde tek tek çalışılarak ortaya konulmalıdır. Aksi, ham fikirler üzerinden vaatler, uzun dönemde boş hayaller olarak ortaya çıkar.

Kalkınmanın iki temel kaynağı olan; entelektüel ve sistem kapasitesidir… Bu iki kaynağı uluslar arası ölçülerde ve ölçekte kullanamazsak gerçekten “Çürük ipliklere, hayal tespihi tanelerini dizmiş olacağız”. 

 

Henüz hiçbir plana (1/1000’lik) konu ile alakalı işlenmiş bir tek çizik olmaması ise ayrı bir husustur.

 

Trabzon’da “Lojistik Sektörü” ile yaratılan büyük beklenti 

 

Trabzon’un kapasitesini küçümseyenler de hata yapabilir, abartanlarda. Aşırı beklenti yaratanlar da, kendimizi vurmaya dönük eleştiriler yaparak küçümseyenler de aynı zararlı sonucu üretirler. En doğrusu birbirimizi anlayabilmek için yazılı çizili ve her bir konuyu ayrı oturum ya da oturumlarda ele alarak ilerlemektir.

 

Trabzon Lojistik sektöründe 5bin kişilik istihdam yaratacağı havası “bize her yer Trabzon”  deyip büyük beklentiler yaratılması, yeni bir hayal kırıklığı sonunda güven kaybına uğrayarak güvensizlik batağına sürüklenmeyelim de...

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri