Değerli Okurlarım; Tasavvur; vizyon ve misyonu da kapsayan geniş bir kavram. KTÜ’nün ikiye bölünmesi ile kurulan Trabzon Üniversitesi’ni (TÜ), şehirle arasındaki diyaloğa “Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu” tasavvurunun içini doldurarak başlamalıdır.
Üçüncü üniversitemiz olarak TÜ, lisans düzeyinde “dört yıl” eğitim yapacak “Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu” Kuruluş Yasasında adı yazılı; bugünlerde ise kuruluş çalışmalarında ilk adımlar atılıyor.
Adı çok tanıdık gelmeyen “Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu” nedir, hangi bölümler açılmalıdır diye kafa yormak, Trabzon’un görevidir.
Trabzon deyince, geniş anlamda hem Trabzon’da yaşayanları, hem de başarı hikayelerini Trabzon dışında gerçekleştirmiş Trabzonlular olarak anlaşılmalıdır.
Değerli okurlarım;
TÜ’nün “Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu” öyle her söylenene kulak asmayacak.
Olmazsa olmaz ön koşulları var: İstihdama katkı versin, girişimcilik kültürünü içselleştiren öğrencileri olsun ve katma değerli işlerimize yaslanalım isteniyor.
Uygulamalı Bilimlere yol gösterici raporlar var. Örneğin TİAB ve BNU’nun “Marka Şehir Trabzon Çalıştay Raporu” yol gösterici olmaz mı?
Rektör Hoca’nın bu iş için görevlendirdiği Dr. Salih Akyıldız hocaya Varlık Yönetimi konusunda belgeler de ilettim. Onlar da çok yol gösterici olacak…
Ön koşul istihdam, girişimcilik ve yüksek katma değer üretecek insanları yetiştirmek, Trabzon’un varlıklarına odaklanmak.
Bir hayal gerçek olsun istiyoruz.
Önce varlıklarımızı belirlemek, sonra da Trabzon’un gelecek tasavvurunu birlikte yapmak..
Rektör Hoca tarafından görevlendirilen Dr. Salih Akyıldız’a sordum; “Siz hangi bölümleri açacaksınız?” Hemşerimiz olan hocanın, soruma “Sizce hangi bölümleri açalım?” sorusu ile cevap vermesini çok anlamlı buldum.
Trabzon ile diyalog kurulacak belli oldu, katılımın önü açılıyor, tebrikler…
Tasarım, Spor, Gastronomi
Sohbetimize belli başlıklar konu oldu.
Bunlardan biri olan tasarım konusu, Marka Şehir Trabzon Raporunda 41. Sayfadan başlıyor.
Altın hasır, gümüş kazaziye ve telkarimiz (kuyum sektörü) Trabzon’da beşbin kadının ev eksenli çalışmasına katkıda bulunuyor. Altın Hasırı, kazaz işini ya da telkâriyi farklı kültürlerin beğenisine ulaştıracak tasarım bölümü, istihdama ve yüksek katma değerli üretime katkısı inanılmaz olacaktır.
Spor konusuna da bir başlık açalım istedim.
Marka Şehir raporunun 45. Sayfası emrinizde. Hocanın gözleri ışıdı.
Spor Bilimleri Fakültemizin değerli akademisyenleri (başta Dekan V. Doç. Dr. Fatih Bektaş’ın katkıları ve tüm spor paydaşları ile) yaptığımız Trabzon Spor Çalıştayını anlattım.
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulumuzun bir, belki iki bölümü sporla ilgili olmalı şeklinde savundum.
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulumuz “gastronomi bölümü”nü de kurarsak Trabzon ve Bölge turizmine inanılmaz hizmet verir diyorum. Salih Hoca “tebessümle” karşılıyor, gözlerinin ışıdığını gördüm.
TÜ Kuruluş yasasındaki “Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu” hayata söz ettiğimiz ve ortak akılla kurulacak bölümleri ile fark yaratacağına inanıyorum.
Salih Hoca’yı TÜ’nün “Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu” bökümlerinin kuruluş çalışmalarının ön tekeri olarak tebrik ederim; başarılar dilerim.