Trabzon için oldukça önemli olan bu organizasyon kentte büyük bir heyecan yaratır. 5 Ekimde Trabzon'a geleceği belirtilen 53 kişilik Rus kafilesi iki gün sonra Trabzon'a gelir. Kafilede futbolcuların yanı sıra jimnastikçiler de vardır. Batum Karması'nda oluşan Rus takımı, ilk maçta Lise İdman Yurdu'nu 7- 1 mağlup eder. İkinci maç ise Trabzon Karması ile oynar. İlk maçta morali bozulan Trabzon halkı, Trabzon Karması'nın, Batum Karması'nı 2-1 yenmesiyle büyük sevinç yaşar.
Futbol müsabakalarından sonra Rus kafilesi içinde bulunan kız jimnastik ekibi tarafından Yıldız Sineması'nda iki gösteri yapılır. Gösterilerin konusu ilkinde Rus Bolşevik Devrimi, ikincisinde ise devrimden sonra kurulan yeni yönetim işlenir. Her iki gösterinin sunuculuğunu, Trabzon sporunun önemli isimlerinden biri olan Hüseyin Avni (Aker) Bey yapar.
Trabzon'da özellikle 1921'de İdman Ocağı Spor Kulübü'nün kurulmasıyla başlayan süreçte, futbol her zaman ön planda olmuştur.
Diğer kulüplerin de kurulmasıyla artan bir rekabetle hem Trabzon liginde, hem de bölge takımlarıyla yapılan müsabakalarda önemli başarılar elde edilmiştir.
İLK RESMİ KARŞILAŞMA
Trabzon'da ilk resmi futbol maçları 1923'te oynanmaya başlandı. İlk sezonda İdman Ocağı şampiyon olmuştu. Bunu 1923-1924, 1924-1925 sezonlarında Lise takımının arka arkaya şampiyonlukları izledi. 1925'de İdman Ocağı şampiyon olurken, 1929'a kadar da önce Lise, arkasından Muallim Mektebi, daha sonra da Ticaret Lisesi takımları mutlu sona ulaştı.
1941 yılında Trabzon'da görev yapan hakemlerin idare ve tayinlerini yapan “Bölge Hakem Komitesi" yeniden oluşturulmuş, Komite'ye; Hayri Gür, Şevket Çulha ve Agah Erdemli seçilmiştir.
1954'te futbolda bir ilk yaşanır. Bu yıl içerisinde Galatasaray Kulübü, Karadeniz seyahati çerçevesinde Trabzon'a gelir. Trabzonlu futbolcular bundan önce iki kez Galatasaray ile İstanbul'da karşı karşıya gelmişti. 1924'te İdman Ocağı, Galatasaray'a 5-3 yenilmişti. 1936'da "Doğu Muhteliti" adı altında Trabzon Muhteliti, Taksim Stadı'nda Galatasaray'ı 2-1 mağlup etme başarısı göstermişti. Bu maçların rövanşı niteliğinde olacak bu mücadelede Trabzon şampiyonu İdman Ocağı ile karşılaşan Galatasaray takımı, ilk maçı 4-1, ikinci maçı da 3-2 kazanır.
1955 yılında da Trabzon'un futbolda önemli bir konuğu vardır. İdman Ocağı Kulübü, Avusturya'nın Viyana ligine dahil Ostbahn takımıyla iki maç yapmak üzere bir anlaşmaya varır, maçlar 6-7 Ağustos tarihlerinde oynanır ve her iki maç da konuk ekibin ağır yenilgileriyle sonuçlanır.
1955 yılında Beden Terbiyesi Bölge Başkanlığı, lisanslı hakem yetiştirmek için bir çalışma başlatır. Bu vesile ile İstanbul Beden Terbiyesi Spor Servisi Şefi Kemal Halim Gürgen, Trabzon'a davet edilir. Ticaret Lisesi'nde Trabzon Valiliği'nce başlatılan kursa, kentteki spor kulüplerinden toplam 33 genç katılır ve kurs on gün sürer.
Yarın "Yarım Kupanın hikayesi"
Yazı dizisinin önceki yazıları:
[article id="4785" color="bg-primary"][/article]
[article id="4786" color="bg-success"][/article]
[article id="4787" color="bg-danger"][/article]