Değerli okurlar;
Trabzonlu seçmenler önümüzdeki yerel seçimlerde, hem Büyükşehir hem de Ortahisar adaylarından artık geleneksel olarak suyu akıtmak, çöpü toplamanın ötesinde “yerel kalkınma”, “katılım” ve “kent yaşam kalitesi”nin artırılmasına dair sözler duymak ve hatta taahhütlerini imza altına almalarını, bu imzalara uyulmadığı takdirde yaptırımlara da uyulacağını aynı metinde görmek istiyor.
Katılım ve kent yaşam kalitesi konusunu başka bir yazıya bırakarak, bu yazıda kalkınma’nın iki alt başlığına dikkat çekmek istiyorum.
İlki, Kamu, Özel ve STK’ların üzerinde uzlaştığı bir gelecek tasavvurumuz (vizyon, misyon… gibi hususlar) net olsun istiyoruz.
Var mı?
Yok.
İstemekte haklı mıyız?
Haklıyız.
Neden?
Atama ya da seçimle her gelenin Trabzon’a ayrı don biçmesini doğru bulmuyoruz da ondan. (Yıllardır vasat belediyeciliğin altında yatan temel sebep bu)
Neden?
Zaman ve para kaybı da ondan…
İkincisi de yerel kalkınmaya liderliği (lokomotifliği) kimin yapacağı/yapması gerektiği konusunda da bir karara da varalım istiyoruz.
Konu mühim!
Yerel kalkınma ve liderlik konusunu, Kaçkar TV’ de Şenol Yolcu ile birlikte Salı günleri gerçekleştirdiğimiz “Dünya Gözüyle” programının konuğu Prof. Dr. İhsan Günaydın’a (Gümüşhane Üniversitesi eski rektörü) sordum.
Hocaya sordum: “Trabzon’un yerel kalkınmada (Kamu, Özel ve STK’larının) uzlaştığı bir planı yoktur. Elimizde en önemli plan TİAB ve BNU’nun Marka Şehir Trabzon Strateji raporudur. Böyle bir gelecek tasavvurunun yararları saymakla bitmez ama Trabzon’da gelecek tasavvurunun liderliğini kim yapmalı?”
Hoca, soruya net cevap verdi; “Büyükşehir Belediyesi yapmalı” dedi.
Nasıl?
“Kooperatifler ve şirketler kurarak, öncülük yaparak”, şeklinde özetledi.
Yasal dayanağı da var.
Belediyeler 23.07.2004 tarih ve 24431 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 26.maddesine göre, Büyükşehir Belediyesi kendisine verilen görev ve hizmet alanlarında, ilgili mevzuatta belirtilen usullere göre sermaye şirketleri kurabilmektedir. Ayrı bir tüzel kişiliğe ve bütçeye sahip, yarı ticari nitelikte, ancak yerel yönetime bağlı ve yerel yönetimin genel denetimi altında çalışan özel amaçlı bu kuruluşlar aracılığıyla birçok hizmet yürütülmektedir.
İstanbul’da Büyükşehir Belediyesinin kurduğu ya da iştirakçisi olduğu otuz kadar işletmesi gerçekten önemli bir örnek.
Finansman konusunda da AB ve Dünya Bankası Fonlarını etkili kullanan Eskişehir örneği var. Planlamaya bağlı Trabzon Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla yerel kalkınmaya katkı sağlar, bu mümkündür.
Değerli okurlarım;
Artık ülkeler, Toplumların Sürdürülebilir Gelişimi– Şehir Hizmetleri ve Yaşam Kalitesi Göstergeleri’ne dair standartları da oluşturarak şehirlerin belirli kriterlere göre mukayese edilerek rekabette hangi aşamada olduklarını izlemektedir. Bu konuyu ISO 37120:2014 standartı ile ölçümleyebiliyorlar.
Yerel yönetim adaylarına sorum değişmedi:
“Nasıl yöneteceksiniz? Her sabah, akşam gördüğünüz rüyayı mı proje diye ortaya koyacaksınız? Yoksa Ankara’dan gelen talimatlara göre mi yöneteceksiniz? ”
Kalkınmada da farklı bir Trabzon yaratabilirsiniz
Trabzon’da yerel kalkınmanın (ekonomik, kültürel ve sosyal) güç kaynaklarını (sektörlerini) harekete geçirecek bir atak başlatabilirsiniz. Özel sektör çabalıyor ancak kıt finans ve insan kaynağıyla kanatlanamıyor.
Mart 2019 seçimlerine (çöp toplamak, temiz su getirip pis su götürmek gibi) işlerle yetinmeyip, yerel kalkınma konusundaki planlamanızı görmek; taahhütlerinizi imzalayarak sunmanızı istiyoruz.
Zor mudur?