Yazı başlığını okuyup Muharrem USTA’dan bahsettiğimi düşünen değerli okurum biraz zaman ayır lütfen sen de oku... Zaten sorunlarımızdan biri de bu değil mi? Trabzonspor ile ilgili yazıları okuyup stresimizi daha da arttırıp asıl sorunlarımızı görmezden geliyoruz.
Malum konuşulacak daha farklı sorunlarımız da var bizim. Neyse ben konuma döneyim.
Genel bir Trabzon fotoğrafı çizecek olursak şunu diyebiliriz. Trabzon’da genç işsizlik (18-29 yaş ) oranı TÜİK verilerine göre %24 civarında, fabrika yeterli değil, kendini tekrar eden işler mevcut… İş ilanlarına bir göz atın… Satış ve pazarlama, mağaza çalışanı, garson, saha personeli, muhasebeci, büro personeli dışında ilan görmek oldukça zor.
Peki her yıl Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden, Avrasya Üniversitesi’nden, Trabzon Üniversitesi’nden mezun olan binlerce Trabzonlu genç ne iş yapacak? Ya da farklı şehirlerde okuyup memleketi Trabzon’da yaşayacak gençlere kim iş bulacak?
Arz ve talep dengesini gözeterek mi bölümleri açıyoruz? Talep fazlasının tokadını yemediğimiz için mi bu rahatlık? İnanın ben bu sorulara cevap bulamadım…
Bir de şöyle bir söylem tutmuş gidiyor. ‘Trabzon’da iş var ama insanlar iş beğenmiyor’ Arkadaş işsizlik sorununa bu söylem ile çözüm bulamazsın, lütfen sorundan uzaklaşmak için kendini kandırma.
İktisat okuyan gence gel döner ustası mı ol diyeceksin? Fizyoterapist işsize gel kaynakçı mı ol diyeceksin? Hukuk okuyan insana gel motor tamir et mi diyeceksin?
Yanlış anlaşılmasın bu ülkenin gerçekten kaynakçıya, döner ustasına, motor tamircisine ihtiyacı var.
Trabzon bir esnaf kenti, her ne kadar eksikliklerimiz olsa da Trabzon bir turizm kenti ve genelinde de Trabzon hizmet sektörünün yoğun olduğu bir kent. Bu doğru resmi görmek ve il özelinde de bu resme uygun figürler yetiştirmek gerekiyor.
Berber, döner ustası, kaynakçı, fırıncı, oto tamircisi, elektrik ustası, mobilya ustası, inşaat ustası yok denecek kadar az. Ve bu alanlarda kendini yetiştirmiş personel kolaylıkla iş bulabiliyor.
Ailelerin geleceğe işsiz yetiştirmemesi için çocuklarını yeteneklerine göre meslek liselerine yönlendirmeleri hem kendileri için hem Trabzon için hem de ülkemizin geleceği için en faydalı iş olacaktır.
Ülkemizin de meslek liselerine maddi ve manevi olarak mevcut durumda çok çok daha fazla destek vermesi, makine ve ekipman alt yapısını geliştirerek sektöre uygun atölyeler oluşturması gerekmektedir.
Ülkemizi mesleki becerilere sahip ustalar medeniyete taşıyacaktır. Trabzon’u da USTA’lar şampiyon yapacaktır.