Doğu Karadeniz Türkiye’ nin az gelişmiş bölgelerinden biridir. İşte bu nedenle bir AB Projesi ile Trabzon'da da Kadınların ve Kadın STK'larının güçlendirilmesi amacıyla “Doğu Karadeniz Yerel Destek Merkezi" açıldı. Yerel Destek Merkezi ile Trabzon’da da kadınların örgütlenmesine; var olan kadın STK’ların güçlendirilmesine katkıda bulunulacak. Kadın Destek Merkezini, AB projeleri konusunda deneyimi oldukça yüksek yine bir Trabzonlu; Mustafa Aydın yönetecek.
Saç Kalınlığında Altın tel
Trabzon'da kadın el emeğinin biçimlendirdiği saç teli kalınlığındaki altın tel, dünyanın hayranlıkla baktığı takıya “Trabzon Hasır Bileziğine” dönüştürülüyor. Dörtbin kadar Trabzonlu kadın, ev eksenli çalışma modeli ile altın telden hasır bilezik örüyor. Şu anda Trabzon'da başka hiçbir sektör bu büyüklükte kadın istihdam etmemektedir. Trabzon kuyum esnafı, ham " Hasırı" çeşitli işlemlerden geçirerek; hasır bilezik olarak, takı sanatının nadide parçaları haline getiriyor.
Demek Türkiye'nin az gelişmiş bölgelerinden biriyiz...
DPT rakamları ile Birleşmiş Milletler rakamları da böyle diyor. Gelişmişlik ve milli gelirdeki yerimiz, kadınların iş yaşamına katılım düzeyleri vb. Türkiye'nin az gelişmiş bölgelerinden biri olduğumuzu gösteriyor. Bu nedenle Trabzon da "Kadınların örgütlenmesi ve kadın örgütlerinin - STK'larının- güçlendirilmesine” katkı verilecek.
Destek Merkezi hayırlı olsun.
Beş milyon Euro bütçesi ile bu proje Trabzon dışında; Urfa ve Van'da da kadınların, kadın STK'larının güçlendirilmesi için katkı verecek.
Rakamlarla oynamak kolay ama işte gerçek
Rakamlar yanlış, düzeltin diyen bürokratları duyar gibiyim. Unutulmamalıdır ki rakamları kağıt üzerinde düzeltmek ile gerçek hayattaki yerimizi ya da kafalardaki Trabzon algısının değişmesini sağlayamayız.
Açılış yapıldı
Destek Merkezinin 15 Marttaki açılışında kimler yoktu... Trabzon Vali Yardımcıları, Müdürler, Trabzon'dan STK temsilcileri kadınlar ve erkekler... GAP İdaresinden Proje Yöneticileri, Yerli ve AB Delegasyon Temsilcileri...
Hasır, kadın istihdamın en yoğun olduğu sektör
KTÜ'de, Trabzon Hasırını dokuyan ve sayıları dört bin kadar olduğu söylenen, ev eksenli çalışan Trabzonlu kadınlar üzerine yapılmış bir bitirme tezi, yüksek lisans ya da bir doktora çalışması var mıdır?
Trabzon Hasırının usta örücüleri
Trabzon'da kurulan yerel kadın destek merkezinin bir görevi de "yeni kadın örgütlerinin kurulması" olarak ifade ediliyor.
İlimiz kuyum sektörü içinde Trabzon Hasırının yeri tartışılmazdır. Hasırın Ustaları Proje kapsamında "kadın destek masasının" ilgisini çekecek mi? Ya da bu destek masası kadınların radarına girecek mi? Kişisel önyargım; Ustalar bir araya gelip sosyal ve ekonomik sorunlarına birlikte çözüm bulsunlar, kendileri için bir STK kurabilsinler.
Sonuç yerine;
Trabzon Hasırı için eski köye yeni adet getirmenin zamanı geldi.
Hasır Örücülüğünde ev eksenli çalışan kadınların bir STK çatısı altında bir araya getirilmesi, bu STK’nın proje kapsamında güçlendirilmesi Trabzon hasırını daha da parlatacaktır.
"Trabzon Hasırı" kadın istihdamına katkısı yanında takı ve turizm objesi olarak Trabzon'a gerçekten çok şey katmaktadır. Bu nedenle hasır örücüsü kadınlar ve onların Ustaları bugünkü ilgiden çok daha fazlasını hak etmektedirler.<