Volkanik bazalt tozu gübresi ile ilgili sorularınız

SORU: Volkanik bazalt kayacı niçin toprak için gübre sayılır?
 
CEVAP: Toprak zamanla kayaçların ayrışması ve parçalanmasıyla oluşmuştur (şekil 1).


Örneğin, siyah renkli bazalt kayacından türeyen toprakta siyah renkte olur.
Bazalt kayasında hangi elementler varsa ondan türeyen toprakta da aynı elementler vardır.
Tarım yapılan toprakta elementlerin bir kısmı bitkiler tarafından tüketilir.
Toprakta eksilen elementler bazalt tozunda var olan elementler tarafından tekrar yerine konur. Bu nedenle bazalt tozu gübre, Bu işlem de gübrelemedir.
 

Şekil 1: Bazalt kayasından zaman içerisinde toprak oluşumu. D: Ayrışmamış sağlam bazalt kayası. C: Kısmen ayrışmış ve parçalanmış bazalt kayası. B: Daha az ayrışmış kaya ve çok az organik materyal. Toprak, çok ince taneli kayaç, köklenmiş bitkiler.
SORU: Bitkiler esas olarak topraktan hangi elementleri bünyelerine alarak büyürler?
 
CEVAP: Tarım bitkileri için 8 ana element hayati önem taşır. Bu elementler Trabzon sahilinde (Saraf Tepe taş ocağı, Şen ve diğerleri 1998 ) bulunan bazaltlar içerisinde de mevcuttur:
Yüzde olarak, Potasyum  % 2.50- 4.68, Fosfor % 1, Kalsiyum % 10-11, Magnezyum % 4.70-6.45, Demir % 7, milyonda Çinko 80-84, Bakır 50-59, Azot topraktaki organik maddelerden sağlanır.
SORU: Yukarıdaki bilgileri dikkate alırsak Trabzon Sarraf Tepe bazaltları Rusya ya liman inşaatı için mi yoksa gübre amaçlı mı ihraç ediliyor? 
 
CEVAP: Kesin bilgimiz yok!
   
 

Şekil 2: Bitkilerin sağlıklı büyümesi için gerekli ana elementler Trabzon Saraf Tepe bazaltlarında mevcuttur.
 
SORU: Trabzon çevresindeki bütün bazalt kayaları gübre için uygun mudur?
 
CEVAP: Trabzon sahil kesiminde 3. Zamana ait ayrışmamış sert koyu renkli alkali nitelikli bazaltlar ( jeolojik haritada V ) potasyum ve fosfor açısından 2. Zamana ait ayrışmış, yarı alkali bazaltlara ( jeolojik haritada ters v) oranla çok daha uygun doğal gübre sayılır.


Şekil3: Trabzon civarında ikinci zamana ait yarı alkali bazaltlar ( ters v ) ve üçüncü zamana ait alkali bazaltların (v) dağılımı. Alkali bazaltlar gübre için çok uygundur
 


Şekil 4: Trabzon civarında, Değirmendere, Trabzon- Sarraf Tepe, Karlık Tepe, Tonya, Yoros mevkilerinde dağılım gösteren Gübre için uygun 3.Zamana ait alkali bazaltların kimyasal bileşimleri Şen ve diğerleri 1998). Trabzon Sarraf Tepe bazaltları en yüksek potasyum ve fosfor içerikleri ile daha öne çıkar.

SORU: Niçin bazaltik kayaç?
 
CEVAP: Bazalt tozu para manyetik özelliktedir. Atmosferin elektromanyetik enerjisini toprağa ve bitkiye yansıtarak verimi artırır. Ayrıca bazalt tozu açık renkli magmatik kayaç tozuna oranla suda çok daha çabuk ayrışır.


Şekil5: Para manyetik basaltik toprak, toprağın daha verimli mahsulün bol ve kaliteli olmasını sağlar.
 
SORU: Bazalt tozu gübresi ile biyodinamik tarım hakkında web sayfası verir misiniz? Dünya da hangi ülkelerde kullanılıyor?

CEVAP: Biyodinamik Tarım başta Avustralya olmak üzere, Brezilya, Amerika ve Avrupa da yaygın olarak kullanılmaktadır. Konu ile açıklayıcı bilgiler aşağıdadır.
              
1-Building Soil Health with Volcanic Basalt – Eco-Farming Daily.
( Volkanik bazalt ile toprak sağlığının oluşturulması )


 
RESOURCES

Jian Feng Ma (2004) Role of silicon in enhancing the resistance of plants to biotic and abiotic stresses, Soil Science and Plant Nutrition, 50:1, 11-18, DOI: 10.1080/00380768.2004.10408447; bit.ly/1QrFDmk

According to the University of California’s Integrated Pest Management Program, “barriers of dry ashes or other abrasives heaped in a band 1 inch high and 3 inches wide around the garden also can be effective:” ipm.ucdavis.edu/PMG/PESTNOTES/pn7427.html
Paramagnetism by Philip S. Callahan, Ph.D. available from Acres U.S.A.
This article appears in the April 2016 issue of Acres U.S.A.

2- Basalt/Rock Dusts (Palagonite) - Biodynamic Agriculture Australia
(Bazalt/Kaya Tozu (Palogonit)- Biyodinamik Tarım Australya)

Adres:

BIODYNAMIC AGRICULTURE AUSTRALIA LTD
25 Nobles Lane BELLINGEN NSW 2454 Australia
 02 6655 0566 Fax: 02 6655 0565
bdoffice@biodynamics.net.au

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazar Yazıları Haberleri