Hamsiköy Sütlacının ünü tüm Türkiye'yi sararken bu lezzete nasıl ulaşıldığı merak konusu oluyor. Sütlaç hemen herkesin sevdiği bir tatlı olsa da Hamsiköy Sütlacının yeri bir başka... Peki ünü Trabzon'dan Türkiye'ye ulaşan vazgeçilmez lezzetiyle gözde olan Hamsiköy Sütlacı nasıl yapılır?
Hamsiköy Sütlac malzemelerİ;
2 buçuk litre süt, 1 kase pirinç, 2 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı fındık içi, 1 yumurta, 1 çay kaşığı ucu kadar tuz
Hamsiköy Sütlacı Tarifi;
Geniş bir tencerenin içerisine bir miktar su koyduktan sonra hazırladığımız 1 kase pirinci suya ekleyip haşlayalım. Pirinçler suda kaynadıktan sonra yavaşça 2 buçuk litrelik sütü üzerine dökelim. Kıvamı koyulaşmaya başlarken şekeri ve tuzu da ekleyelim. Kıvamını bulmasının ardından tercihen toprak kaselere eşit şekilde koyalım. Bu işlemin ardından yumurta sarısını üzerlerine dökelim. Ardından sütlaçları fırına vermek üzere tepsilere koyalım. Fırında sütlaçlar kızarıncaya kadar bekledikten sonra çıkarıp soğumak üzere beklemeye alalım. Soğuduktan sonra üzerlerine fındık dökerek sütlaçları hazır hale getirelim. İşte Hamsiköy Sütlaçınız hazır.
Ancak unutmamanız gerekn bir şey varki sütlacı ne kadar yaparsanız yapın en güzeli her daim Hamsiköy'de yenir :)
HAMSİKÖY NEREDEDİR?
Hamsiköy Trabzon İli'nin Maçka ilçesine bağlı bir mahalledir. Asıl adı Hamseköy (Beşköy) hamse Arapçada beş (5) olup köyün ismi hamse beş manasında Hamsiköy olarak kayıtlara geçmiştir. Hamseköy'ün (Beşköy) ; Hamsiköy (Ciharli), Çıralı (Melanli), Dikkaya (Zavera-Zeftil) ve Güzelyayla (Ferhanli) Köylerinin bileşiminden meydana gelmiş ve Kayıtlara HAMSİKÖY olarak geçmiştir. Trabzon iline 48 km, Maçka ilçesine 19 km uzaklıktadır. Gümüşhane il sınırındadır. Zigana dağlarının kuzey cephesinde bulunmaktadır. Zigana dağlarının eteğinde bir parça düzlük üzerine kurulmuş çok güzel bir mahalledir. Rakımı 1200–1300 m'dir. Çam ormanları ile çevrilidir. Azda olsa İstriç ve Gürgen ormanları da vardır. Yılın yedi ayı yeşillik diğer beş ayı kar örtüsüne sahiptir. Geçmişte konaklama hizmetlerinden birçok aile faydalanmakta idi. Fakat yeni yapılan Erzurum yolu Hamsiköye uğramadığı için çok göç verir duruma gelmiştir. İnsanların okuma ve daha iyi yaşama istekleri göçü hızlandırmıştır. Artık Hamsiköy yazları yaşanan dinlenme ve sayfiye yerine dönmüştür.