Trabzon (Vakfıkebir) ekmeği nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir? Hangi un kullanılır?

Ününü Türkiye'nin dört bir yanına salan Vakfıkebir ekmeği, lezzetiyle adından söz ettiriyor. Peki, Trabzon (Vakfıkebir) ekmeği nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir? Detaylar haberimizde.

Uzun ömürlü olması ve lezzetiyle bilinen, Trabzon'a özgü olan Vakfıkebir ekmeğinin nasıl yapıldığı ve özellikleri araştırılıyor.

Vakfıkebir ekmeği, Trabzon'un Vakfıkebir ilçesinde taş fırınlarda yapılan, günlerce tazeliğini koruyabilen ve lezzetiyle ön plana çıkan bir ekmek çeşidi.

Evde Vakfıkebir ekmeği nasıl yapılır?

Vakfıkebir ekmeği için gerekli olan malzemeler: 4 su bardağı un, 1.5 çay kaşığı toz şeker, 1 yemek kaşığı instant maya, 2 su bardağından 1 parmak kadar eksik ılık su, 1 tatlı kaşığı tuz, mısır ya da buğday nişastası

Karıştırma kabınıza şeker, instant maya ve suyu ilave edin. Ardından 10 dakika süreyle bekletin. Daha sonra tuz ve un ilave ederek spatula yardımıyla karıştırın. Yavaş yavaş un ilave ederek karıştırmayı sürdürün. Bu işlemlerin ardından elinizle yoğumaya devam edebilirsiniz.

Vakfıkebir ekmeğinin hamurunun ele yapışan yumuşak bir kıvamda olması gerekiyor.

Tezgahınızı hafif şekilde unlayın, hamuru güzelce yoğurun. Daha sonra bir kaba alın ve üstünü kapatarak 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Mayalanma tamamlandıktan sonra kokusunu çıkarmak adına biraz daha yoğurabilirsiniz. Yoğurma işlemini yaparken içe doğru katlama yapmaya dikkat edin.

Çelik tencereye yağlı kağıt yerleştirin. Biraz un serptikten sonra hamuru içine koyup 40 dakika süreyle dinlendirin. Dinlendirme süresi geçtikten sonra hamurun üstüne su sürün, mısır ya da buğdaş nişastası serpip hamura bıçak yardımıyla kesik atın.

Isıya dayanaklı bir kaba su koyun ve fırının alt kısmına yerleştirin. 230 derecede ısıttığınız fırına tencereyle birlikte hamuru koyun. 30 dakika pişirme süresinin ardından, tencerenin kapağını açın ve 20 dakika daha pişirmeye devam edin.

Afiyet olsun.

Trabzon (Vakfıkebir) ekmeğinin özellikleri

Dış kabuğu kalın ve içi yumuşaktır.

Tadımlık değil, doyumlu bir ekmektir.

Taşıması ve saklanması kolaydır. Bayatlama süresi oldukça uzundur. 5-15 gün kadar bozulmadan saklanması mümkündür.

Pişime süresinin uzun olması, içinin iyi pişmesinden ötürü midede şişkinlik yapmaz.

Keskin ve kaliteli bir bıçak ile kesildiğinde, dağılma ve ufalanma yapmaz.

Yorum Yap
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Yemek Tarifleri Haberleri