“Bazı araçları toplayabiliriz“
Ergün, yürüttükleri otomotiv soruşturması sonucunda yurda bu şekilde girmiş araçların tespiti, gerekirse toplatılması ve bunu yapanlara müeyyideler getirilmesinin söz konusu olacağını bildirdi.Bakan Ergün, dün akşam CNN Türk yayınında soruları yanıtladı.
Yayınlanma:
Ergün, yürüttükleri otomotiv soruşturması sonucunda yurda bu şekilde girmiş araçların tespiti, gerekirse toplatılması ve bunu yapanlara müeyyideler getirilmesinin söz konusu olacağını bildirdi.
Bakan Ergün, dün akşam CNN Türk yayınında soruları yanıtladı. Bakanlığının açtığı otomotiv soruşturmasına atıfta bulunularak,”Türkiye'ye yasa dışı yollarla ne kadar otomobil, Jeep girdi? diye sorulması üzerine Ergün,insanların güvenerek araç satın aldıklarını ama maalesef zaman zaman bazı firmaların, bazı kişiler ve organizasyonların, bazen devletin içinde yoldan çıkmış bazı insanların bu güveni zayıflatacak davranışlar içinde olabildiklerini söyledi.
Bu gibi durumlarda devletin soruşturma mekanizmalarının devreye girdiğini, kendilerinin de otomotivle ilgili olarak bir soruşturma başlattıklarını hatırlatan Ergün, bu süreçte “model yılı uygulaması” başta olmak üzere bir takım suistimallere gidildiğini gördüklerini bildirdi.
Model yılı uygulaması ile bir araç ne zaman üretilmiş olursa olsun Türkiye'ye girdiği tarihin o aracın modeli olarak kabul edildiğini anlatan Ergün, şöyle dedi:
“Yeni araba gibi siz onu alıyordunuz. Halbuki başka bir ülkede bu araba 3 yıl evvel üretilmiş, 3 yıl orada beklemiş depolarda. Lastikleri de üzerinde takılı. 3 yıl içinde o lastiğin ömrü ne oldu? Türkiye'de üretilen arabalar için de aynı şey söz konusuydu. Mesela Ağustos'tan önce üretilmişse eski model, Ağustos'tan sonra üretilmişse 2012 model. Şimdi bu yılın Ağustos'unda üretilen arabalar, 2012 model araba olarak sayılacaktı, sayılıyordu. Bu bir pazarlama tekniği olarak içeride kullanılıyordu ama dışarıdan da 3-5 yıl önce üretilmiş arabaları bile Türkiye'ye yeni model araba diye getirme imkanı sunuyordu. Bunun suiistimal edildiğini, bazı araçların bu şekilde ülkeye girmiş olduğunu gördük. Bu araçların tespiti, gerekirse toplatılması, bunu yapanlara müeyyideler getirilmesi söz konusu olacak.”
TİCARİ ARAÇ DİYE GETİRİYORLAR
Halen sürmekte olan bu soruşturma çerçevesinde bazı binek araçların daha az vergi ödenmesi için ticari araç olarak ülkeye sokulduğunu da tespit ettiklerini belirten Ergün, “Ticari araç diye girmiş ama içeride bu araçlar Jeep olarak, yüksek motor hacmine sahip araçlar olarak kullanılıyor” diye konuştu.
Ergün, bu konuda da bazı yaptırımların geleceğini bildirdi.
SAHTE TİP ONAY BELGELİ 5 BİN ARAÇ...
Bakanlığının takip ettiği “tip onay belgesi”nde de usulsüzlükler tespit ettiklerini anlatan Ergün, uluslararası akredite kuruluşlar tarafından verilmiş belgelerle bazı araçların Türkiye'ye girdiğini ama bu belgelerin sahte olduğunu belirlediklerini kaydetti. Ergün, bu durumda kaç aracın olduğunun sorulması üzerine de 5 bin civarında araç olduğunu söyledi.
Bu araçların soruşturma bitiminde toplatılıp toplatılmayacağına ilişkin soruya karşılık da Ergün, “Toplatmayı gerektirecek teknik aksaklıklar da tespit edersek toplatırız. Arabada sorun olmayabilir mesela. Belgesinin sahte olması nedeniyle, o belgeden dolayı firmalar ağır bir yaptırıma tabi tutulurlar” dedi.
Ergün, bu tür suistimalleri yapanların, işlemlerinden dolayı vatandaşların zarara uğraması halinde bu kişilerin zararlarının da muhatabı olacaklarını söyledi.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.