Türksat internet rehberi oluyor

Türksat'ta, kamu kurum ve kuruluşlarının internet siteleri için yol gösterici bir kılavuz olacak “Kamu İnternet Siteleri Standartları ve Önerileri Rehberi” hazırlandı. Rehberde, kamu internet sitelerinde yazıların 12 punto ve anlaşılır olması, görme engel

Türksat internet rehberi oluyor
Türksat'ta, kamu kurum ve kuruluşlarının internet siteleri için yol gösterici bir kılavuz olacak “Kamu İnternet Siteleri Standartları ve Önerileri Rehberi” hazırlandı.

Rehberde, kamu internet sitelerinde yazıların 12 punto ve anlaşılır olması, görme engelliler için metin dışında kullanılan nesnelere ilişkin açıklama konulması ve sitelere ticari reklam alınmaması gibi öneriler yer alıyor. 

Alınan bilgiye göre, TÜRKSAT'ta,”Kamu İnternet Siteleri Standardizasyonu” kapsamında çalışmalar yürütülen çalışmalar kapsamında akademisyenlerden oluşan uzman bir grubun desteğiyle “Kamu İnternet Siteleri Standartları ve Önerileri Rehberi” hazırlandı. TÜRKSAT internet sitesinde paylaşıma açılan rehber, gelecek görüş ve öneriler doğrultusunda son şeklini alacak.

En etkin internet sitesinin elde edilebilmesi için tasarımcıların yapması gerekenlerin sıralandığı rehberde, her kurumun kendi yapısını ve ihtiyaçlarını analiz ederek buna uygun bir yapılanmaya gitmesi gerektiği vurgulandı. İnternet sitesinin içeriğinin kullanıcılar için uygun ve çekici olmasının sağlanması da ifade edildi.

ÖNERİLER

Çeşitli internet sitelerinden olumlu ve olumsuz örneklere de yer verilen rehberde yer alan önerilerden bazıları şöyle:
“-İnternet sitesi içerisinde konuyla alakalı başka sayfalara bağlantılar verilmelidir.
-Site içerisinde kullanıcılara tıklanabilir izlenimi verebilecek ama tıklanamayan nesnelerin kullanılmadığından emin olunmalıdır.
-Kullanıcıların önemli bir içeriğe birden fazla bağlantı tarafından ulaşabildiğinden emin olunmalıdır.
-Site içerisinde kullanılan resimlerin herhangi bir bölümü tıklanabilir özelliğe sahipse, resmin bütününün tıklanabilir olduğundan ya da tıklanabilen bölümün belirgin olduğundan emin olunmalıdır.
-Site içerisindeki yazılar farklı ekran çözünürlüklerinde sorunsuz olarak okunabilmelidir.
-Kullanıcıların normal okuma hızında okuyabilmelerini sağlamak için kullanıcıların aşina oldukları fontlar kullanılmalıdır.
-İnternet sitesindeki tüm yazılar en az 12 punto olarak kullanılmalıdır.
-Kullanıcıların hızlı okuması ve içeriği anlamasının beklendiği internet sitelerinde yazı rengi siyah olacak şekilde, yüksek kontrastlı ve desensiz bir zeminle kullanılmalıdır.
-İnternet sitesindeki ortak öğelerin her sayfada tutarlı kullanılması sağlanmalıdır.
-Dikkat çekme yöntemleri sadece çok gerekli olduğu düşünülen durumlarda, titizlikle kullanılmalıdır. Yazı fontları ve tipleri sadece çok önemli kelimeleri belirtmek için değiştirilmelidir.
-Sütun sayısı en az sayıda tutulmalıdır.
-İç içe tablo kullanımından mümkün olduğunca sakınılmalıdır.
-Kullanıcılar tarafından girilen verilerde büyük/küçük harf farkı gözetilmemesi sağlanmalıdır.
-Kullanıcıların aynı veriyi birden fazla yerde girmesine gerek olmamalıdır.
-Arka plan resmi nadiren kullanılmalıdır. Bu tür resimlerin kullanılması gereken durumlarda, kullanılması gereken resim sade olmalıdır.
-Resim dosyalarının boyutları çok dikkatli kontrol edilmeli, mümkün olduğunca küçük dosya büyüklükleri kullanılmalıdır.
-Kamu internet sitelerinde vatandaşın kurumla ilgili her türlü şikayetini bildirebileceği bir sayfa bulunmalıdır.
-Vatandaşlar kurum ile ilgili önerilerini internet sitesi üzerinden önerilerini bildirebilmelidir.
-Kurum internet sitelerinde kişilere özel e-posta adresleri yerine kuruma yönelik e-posta adresleri kullanılmalı, bu e-posta adreslerinin sayfa içerisinde gösterilmesi ve listelenmesi sağlanmalıdır.
-Site içerisinde kullanılacak tartışma grupları ve forumların kontrollü olduğundan emin olunmalıdır.
-Siteyi kullanan kişilerden onlara ait özel bilgileri girmeleri isteniyorsa bu bilgilerin başka kişiler veya kurumlar ile paylaşılmayacağı garanti edilmelidir.
-İnternet sitesi üzerinden kredi kartı ile herhangi bir işlem yapılması gerekiyorsa en üst seviyede güvenlik önlemi alınmalıdır.
-Kamu kurumları, kendisinin de dahil olduğu kamu sektörüne uygun bir alan adları almalıdır.
-İnternet sitesine, metin dışında kullanılan diğer nesnelerin (resim, çizim, film, gibi) görme engelliler için bir açıklaması konulmalıdır.
-Bir internet sitesinden, kullanıcıların indirdiği dosyaların virüs kontrollerinin geçtiğinden emin olunmalıdır ve bunun sitede belirtilmesi sağlanmalıdır.
-Kamu internet siteleri her kurum ve kuruluşa eşit uzaklıkta bulunmalı, özellikle ticari kurumların ürün ve servislerini kullanmayı teşvik eden yaklaşımlar (reklam gibi) sergilememelidir.
-Kamu internet siteleri ana ya da alt sayfalarında ticari reklam alınması, kamu hizmetleri yaklaşımına aykırıdır.”

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler