“Yılda 1.5 milyon ton fındık üretebilecek kapasiteyi harekete geçirmemiz için verim ve kaliteyi arttırmamız lazım.”
“Fındıkta destekleme artık araziye değil, ürüne yapılmalıdır.”
Yönetim Kurulu Başkanı Köleoğlu, “Faaliyet alanımızı genişletip, Trabzon adına daha fazla sorumluluk üstleneceğiz.”
3 Haziran 1926’da, Türkiye’nin eskilerinden biri olarak kurulan Trabzon Ticaret Borsası, (TTB) 87’inci kuruluş yıldönümünde başta fındık olmak üzere her alanda daha etkin çalışmalar yapma kararı aldı.
Kuruluş yıldönümü nedeniyle TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav ile Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, meclis üyelerinin de iştiraki ile basın toplantısı düzenledi.
Mehmet Cirav, borsa olarak önceliği iştigal ettikleri ürünlere vererek faaliyetlerini sürdürdüklerini hatırlatarak, “Bunun göstergesi de, üretim ve ticaretinde tarihi çok eski olan fındıkta yaptığımız çalışmalardır. Borsamız fındığı üretiminden tüketimine kadar bir bütün olarak kabul ederek istikrarlı çalışmalar yapmaktadır. Bunun göstergesi de, bugün serbest piyasa sistemi ile gelinen doğru noktadır” dedi.
1.5 milyon ton fındık üretebiliriz…
Mehmet Cirav; “Bugün serbest piyasa sistemi, üreticinin de desteklenmesiyle başarılı bir şekilde uygulanıyor. Başta üretici olmak üzere herkes hakkına sahip çıkıyor, gereğini yapıyor. Ancak devletin üreticiyi destekleme modelini artık değiştirmesi lazım. Çünkü verim ve kalite artmıyor, aksine düşüyor” diyerek şöyle devam etti:
“Türkiye’de bugün sahip olduğumuz 740 bin hektar civarındaki alanda, verim ve kaliteyi arttırabilirsek neredeyse 1 milyon 500 bin ton kabuklu fındık üretebiliriz. Ancak, son yılların ortalamasına göre bu miktar 600 bin ton civarında gerçekleşmektedir. Bu da üretim bazında iyi çalışmadığımızın göstergesidir. Alan bazlı, yani üretsin üretmesin desteğin verildiği sistemle verim ve kaliteyi arttırmak mümkün değildir. Artık bu terk edilmeli ve kilo başına destek verilerek üretim arttırılmasına gidilmelidir. Üretimin artması demek üreticinin daha fazla para kazanması, Türkiye’nin de döviz elde etmesi demektir. Biz borsa olarak bu konuda alt yapı ve rapor çalışması yapacağız.”
Pazar payımız yüzde 90’a çıkabilir…
Fındıkta verim ve kalitenin artmasıyla halen yılda 250 bin ton civarında fındık üreten diğer ülkelerin bu üretime ara vermeleri gerekeceğini, bunun da halen yüzde 75 civarında olan piyasa payımızın yüzde 90’a çıkması demek olduğunu vurgulayan Mehmet Cirav; tek kuruş girdisi olmayan ve yılda 2 milyar dolar civarında döviz getirip, binlerce kişinin istihdam edilmesine vesile olan fındıkta istikrarlı politikaların bu kazanımları daha da arttıracağını da kaydetti.
Trabzon’da fındıktan sonra çayın da önemli bir geçim ve ticaret kaynağı olduğunu belirten Mehmet Cirav, “Bu konuda ağırlıklı olarak Rize Ticaret Borsası’yla çalışıyoruz. Ama özellikle kaçak çay konusunda yapılması gerekenler ve alınacak tedbirler üzerinde bundan sonra daha aktif olarak çalışacağız” dedi.
Mehmet Cirav, Trabzon tereyağı gibi markası olan hayvancılıkta son yıllarda yaşanan gerilemenin durdurulması ve teşvik edici tedbirlerin alınması için de ilgili kuruluşlar ile hükümet nezdinde girişimlerde bulunmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu’da, borsanın geçmişten bugüne kadar Trabzon’da kalkınma hareketine büyük katkı sağladığına işaret ederek, “Bundan sonra faaliyet alanımızı genişleterek, Trabzon adına daha fazla sorumluluk üstleneceğiz. Bunu projelerimizle de ortaya koyacağız” diye konuştu.