2023 Artvin İmsakiyesi – Artvin’de sahur ve iftar saat kaçta?

Ramazan’ın gelmesi ile Sahur ve iftar saatleri de belli oldu. 2023 Artvin İmsakiyesi – Artvin’de sahur ve iftar saat kaçta? İşte detaylar…

2023 Artvin İmsakiyesi – Artvin’de sahur ve iftar saat kaçta?

İslam Alemi tarafından çok önemli bir yere sahip olan 11 Ayın Sultanı Ramazan ayı geldi. Her Ramazan’da olduğu gibi insanlar Sahur ve İftar saatlerini merak ediyor. 2023 Artvin İmsakiyesi – Artvin’de sahur ve iftar saat kaçta? Bütün ayrıntılar Haberimizde…

Müslümanların çok değer verdiği, her yıl heyecanla beklenen, ibadetle geçirilen, içinde Kuran’ı Kerim’in indirilmeye başlandığı bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi’ni barındıran, sonunda ise Ramazan Bayramı’nın yer aldığı Ramazan ayı bu yılda geldi. 

Ramazan ayında en çok merak edilen konular Sahur ve İftar saatleri olarak öne çıkıyor. Bu saatler Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl imsakiye halinde yayınlanıyor. 

İŞTE 2023 ARTVİN İMSAKİYESİ

İMSAKİYENİN BÜYÜK HALİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN!

2023 Artvin İmsakiyesi – Artvin’de sahur ve iftar saat kaçta?

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

2023 yılında Ramazan ayı, 23 Mart 2023 Perşembe günü başlayacak. Son oruç ise 20 Nisan 2023 Perşembe gününde tutulacak. Ramazan Bayramı 21-22-23 Nisan 2023 tarihlerinde kutlanacak.

Artvin’de bayram namazı 21 Nisan 2023 Cuma günü saat 05.57’de kılınacak.

KADİR GECESİ NE ZAMAN?

Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi, her yıl Ramazan Ayının 27. Gecesi eda ediliyor. Bu yıl Kadir Gecesi 17 Nisan 2023 Pazartesi’yi 18 Nisan 2023 Salı gününe bağlayan geceye denk geliyor.  

2023 Artvin İmsakiyesi – Artvin’de sahur ve iftar saat kaçta?

RAMAZAN NEDİR?

Ramazan Hicrî takvime göre 9. ay ve İslam’a göre peygamber efendimiz Hz.Muhammed'e Kur'an’ı Kerim ayetlerinin inmeye başladığı, aynı zamanda Müslümanlarca oruç tutulmaya ve Terâvih Salat'ına başlanılan aydır. Bu ayda oruç tutmak, İslam'ın beş temel şartından biridir. Ay'ın hilal görünümünün ilk görülüşünden itibaren 29 veya 30 gün boyunca Ramazan'ın sürdüğü, hadislerden alıntılanarak hesaplanmıştır.

Şafaktan gün batımına kadar oruç tutmak; akut veya kronik hastalığı olan, seyahat eden, aşırı yaşlı, emziren, hamile, şeker hastası ve ergenliğe girmemiş olan kişiler dışında tüm Müslümanlar için farzdır. Şafak öncesi yemeğe sahur, orucun bozulduğu akşam yemeğine ise iftar denir.

Orucun manevi mükafatları (sevap) Ramazan ayında katlanarak artar. Müslümanlar, sadece yiyecek ve içecekten değil, aynı zamanda tütün ürünlerinden, günahkar davranışlardan da kaçınırlar; bunun yerine kendilerini daha çok namaza, Kur'an okumaya ve maneviyata adarlar.

RAMAZAN’IN ÖNEMİ NEDİR?

Müslümanlarca sabır, ibadet, rahmet, mağfiret ve bereket ayı olarak kabul edilen, büyük bir coşku ve heyecanla karşılanan Ramazanın başlıca özelliklerinden biri, Kur'an'ın bu ayda indirilmeye başlanmış olup ayet ve hadislerde bin aydan daha hayırlı olduğunun bildirilmesidir.

Müslümanlara Kur'an'ın ilk ayetlerinin vahyedildiği Kadir Gecesi, bu ayın içindedir… Hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi, Kadir Gecesi olarak kabul edilmektedir. Bazı İslam bilginlerine göre ve hadislere göre ise Kadir Gecesi, Ramazan ayının son 10 günü içerisinde yer almaktadır. Hangi gün olduğu kesin olarak bilinmediği için Müslümanlar, Ramazan'ın bu son 10 gününü dikkatli ve bilinçli bir şekilde geçirirler.

Kadir Gecesi ile ilgili olarak, Kur'an'ın 97. suresi olan Kadir Suresi'nin ilk üç ayetinde ''Şüphesiz, biz O'nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.'' denmektedir.

SAHUR NEDİR?

Ramazan aylarında oruç tutulurken, Orucun başlamasından önce sabahın erken saatlerinde, imsak vaktinden önce tüketilen yemektir. Oruca hazırlık yemeği olan sahur, sünnettir. Sahurdan iftara kadar başka bir yemek-içecek tüketilmez.

İslami gelenekler tarafından nimetlerin bir faydası olarak kabul edilen sahur, oruç tutan kişinin, orucun neden olduğu huysuzluk veya zayıflıktan kaçınmasını sağlar. Müslümanlar, Hz. Muhammed’in ''Sahur yemeği yiyin, zira sahurda bereket vardır.'' Sözü dolayısıyla sahura büyük önem verirler.

İFTAR NEDİR?

Ramazan ayında oruç tutan Müslümanların akşam ezanı okunmasıyla oruçlarını açtıklarında yenilen yemeğe iftar denir. Genellikle kalabalık olarak yapılan iftar yemekleri sahura göre daha ağır yemeklerden oluşur.

Geleneksel olarak bazı Müslümanlar, İslam peygamberi Muhammed'e öykünerek oruçlarını hurma ile açmayı tercih ederler. Hurma olmadığında ise, su ile açarlar.
Maddi imkâna sahip olanların, özellikle fakir kimselere iftar yemeği yedirmesi güzel bir davranış olarak görülür. HZ. Muhammed de Müslümanları orucunu açacak kimseleri sofralarında bulundurmaya teşvik ettiğinden dolayı bazı Müslümanlar buna son derece önem verirler. Oruç ve iftarların fert ve aile hayatında taşıdığı öneme paralel olarak, İslam toplumlarında öteden beri birçok Ramazan âdeti ortaya çıkmış ve bir dizi iftar geleneği oluşmuştur.

RAMAZAN’DA YAPILABİLECEK İBADETLER

Ramazan ayı Müslümanların maneviyata dönüp bir çok ibadeti yerine getirmeye çalıştığı özel bir aydır. İşte Ramazan ayında yapılabilecek ibadetler;
1- Ramazan ayında ilk yapılması gereken ibadet oruç tutmaktır.
2- Ramazan ayı boyunca teravih namazı kılmak,
3- Kuran okuyup, bol bol dua etmek,
4- Namazları toplu olarak cemaatle kılmak,
5- iftar etmek ve toplu olarak iftar ettirmek,
6- Sahur yapmak,
7- İnsanlara iftarda ikramlar etmek, ihsan etmek.
8- Bol bol Kelime-i Tevhid söylemek,
9- Ramazan umresi yapmak,
10- Sabır dilemek,
11- Af dilemek.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler