Ordu’nun Çatalpınar ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi’nde yaşayan 80 yaşındaki Mustafa Kara, yarım asırdır arıcılıkla uğraşıyor. 10 çocuk ve 30 torun sahibi olan Kara, 1975 yılında kendi imkanlarıyla başladığı mesleğinde 450 kovanlık bir arılığa sahip oldu.
Daha kaliteli bal üretmek için farklı illere göç eden gezgin arıcılar arasında yer alan Kara, sezonun belirli dönemlerinde Kars, Ağrı ve Erzurum’a giderek bu bölgelerin zengin çiçek florasından faydalanıyor. Eşinin vefatından sonra ise arıcılığı, yanında yaşayan kızı Emine Kara’nın desteğiyle sürdürüyor.
Her yıl ortalama 7 ton bal üreten Kara, kış aylarında arıların bakımı ve beslenmesiyle ilgilenerek yeni sezona hazırlanıyor.
“Arılar Olmasa Yaşayamam”
Arıcılığın sabır ve emek isteyen zor bir meslek olduğunu vurgulayan Kara, “Bu işi herkes yapamaz. Sabır gerektiren bir meslek. Haftanın belirli günlerinde arılığa giderek kışlık bakım yapıyoruz. Arıların ilkbaharda güçlü olabilmesi için özen gösteriyoruz.” dedi.
Gezgin arıcılığa devam ettiğini belirten Kara, “Kars, Ağrı ve Erzurum’da bal üretimi yapıyoruz. Günlerimiz bu şekilde geçiyor. Arıları çok seviyorum, onlarsız yaşayamam.” diye konuştu.
Arıcılığın kendisini dinç tuttuğunu ifade eden Kara, “Kendi sağlığımı arıcılığa borçluyum. Bal yiyen insan kolay kolay hasta olmaz. Kahvaltıda her gün bal tüketiyorum. Şimdiye kadar baş ağrısı bile yaşamadım.” sözleriyle balın faydalarına dikkat çekti.
Arıcılığa olan ilginin gençler arasında giderek azaldığını söyleyen Kara, üretimini yaptığı balın kilogramını 250-300 TL arasında satışa sunduğunu belirtti.
Kaynak: