8.Beşikdüzü festivali
Doğu Gözaçan Kültür Parkı'nda 9 yıl önce ölenler için yaptırılan Deniz Şehitleri Anıtı önündeki törene, olayda hayatını kaybedenlerin yakınları, Beşikdüzü Kaymakamı Bayramali Köse, Belediye Başkanı Ramis Uzun ile çok sayıda vatandaş katıldı. Törene katıla
Doğu Gözaçan Kültür Parkı'nda 9 yıl önce ölenler için yaptırılan Deniz Şehitleri Anıtı önündeki törene, olayda hayatını kaybedenlerin yakınları, Beşikdüzü Kaymakamı Bayramali Köse, Belediye Başkanı Ramis Uzun ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Törene katılanlar, kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarının yer aldığı anıtın önünde, uzun süre gözyaşı döktü.
Kaymakam Köse ve Belediye Başkanı Uzun daha sonra kayıkla denize açılarak, 38 kişinin öldüğü yere çiçek bıraktı.
Anma törenin ardından, festival kapsamında, Çeşmeönü Limanı'nda en güzel inek yarışması düzenlendi.
Yarışmanın ardından, çevre köylerden gelenlerin katılımıyla, ''Mayıs Yedisi'' adıyla sürdürülen gelenek kapsamında, yöresel kıyafetler giyinmiş kadınlar, inekleri deniz suyu ile yıkadı.
-''MAYIS YEDİSİ'' GELENEĞİ-
Geçmişi Oğuz Türklerine dayandığı ifade edilen ''Mayıs Yedisi'' geleneğinin adını, 20 Mayıs'ın Rumi takvime göre Mayıs'ın 7'sine denk gelmesinden aldığı belirtiliyor.
Karadeniz'in bazı bölgelerinde sürdürülen geleneğe göre, hayvanlar, kıyı kesiminde akarsuyla denizin birleştiği yerde, iç kesimlerde ise ırmaklarda yıkanıyor.
Geleneğe göre hayvanları özellikle deniz suyu, denize ulaşılamıyorsa ırmak suyu ile yıkamanın, yaylalara çıkmadan önce onlara sağlık, güç ve enerji vereceğine inanılıyor.
Bu uygulamanın aynı zamanda, yaz aylarını yaylalarda geçirecekler için sonbahara kadar denizle bir vedalaşma anlamına geldiği de belirtiliyor.