Afet riski nedeniyle köy taşındı

Gümüşhane’de afet riski nedeniyle bir köy taşındı ama...

Afet riski nedeniyle köy taşındı
Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Bindal köyü su taşkını ve sel riski nedeniyle afete maruz bölge ilan edilince köy, devletin desteğiyle 2 kilometre mesafede 27 bin metrekarelik alanda kurulan 60 hanelik yeni yerine taşındı. 15 hane ise maddi imkansızlıklar nedeniyle afet riski taşıyan eski köyde kaldı. Köyde herkes yeni durumdan memnunken, eski köyde kalan 15 kişi devletten yardım bekliyor. 

Yeni köyde yapılan 2+1 ve 3+1 evlerin yanı sıra cadde düzenlemeleri, altyapı ve üstyapı çalışmaları, içme suyu, kanalizasyon, ibadethane gibi temel ihtiyaçlar tamamlanırken, hayvancılıkla uğraşan vatandaşların mağdur olmaması için ahır yapımı da hızla devam ediyor.

Yaklaşık 10 yıl önce afete maruz bölge ilan edilen köyün nakledilmesine karar verilerek yapılan kamulaştırma sonrası yeni Bindal köyünün Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Evini Yapana Yardım Sistemi (EYY) ile kurulmasına karar verildi.

Yapılan bürokratik işlemlerden sonra 2 yıl içerisinde Bindal köyüne 2 kilometre uzaklıkta bulunan 27 bin metrekarelik alanda kamulaştırılan arsalar gerekli ifraz, tevhit ve parselasyon işlemleri yapılarak ayrı ayrı konut yapımına uygun hale getirildi. 60 konutun EYY sistemi ile yapımına başlanılarak tamamlandı.

Kelkit Kaymakamı Naif Yavuz, Bindal köyünün taşınma kararının ardından çok kısa süre içerisinde vatandaşlara faizsiz ve 18 yıl eşit taksitlerle 2 yıl ödemesiz kredi sağlanarak evlerin yapılıp teslim edildiğini ve 60 hanenin neredeyse tamamının taşındığını söyledi.

“3,5 milyon TL para harcanarak yeni yerleşim yeri dizayn edildi”
Sosyal donatıları, ibadethaneleri, altyapısı ve vatandaşların hayvancılıkla uğraşması nedeniyle ahırlarına varıncaya kadar devletin üzerine düşeni yerine getirdiğini kaydeden Yavuz, “Vatandaşlarımızın mağduriyetini bir nebze olsun bu şekilde gidererek yepyeni bir köy oluştu. Çok düzenli ve tertipli bir şekilde, tamamen projeli hazırlanarak vatandaşlarımıza teslim edildi. Bugüne kadar 3,5 milyon TL para harcanarak yeni yerleşim yeri dizayn edildi. Bunu 2-3 yıl gibi kısa bir sürede gerçekleştirdi” diye konuştu.

“15 hane eski köyde kaldı, yardım bekliyoruz”
Köy muhtarı Muhittin Kaya ise 60 hanenin yeni köye taşınmasına karşın 15 hanenin eski köyde kaldığını, oranın afet bölgesi ilan edilmiş olması nedeniyle kamu yatırımları da alamadığı için oradaki vatandaşların mağduriyetine dikkat çekerek, “Onların da bir yere gitme ve yapma şansları yok. Oradaki vatandaşlarımızın oradaki evleri yıkılıyor. Bizim en büyük sorunumuz eski köydeki vatandaşların biran evvel buraya alınması” dedi.

“Devletimizden Allah razı olsun”
Yeni köyden çok memnun olduklarını ifade eden Kaya, “Allah razı olsun devletimizden. Altyapısı yapıldı, parkesi yapıldı, içme suyu yapıldı, camimiz yapıldı. Hepsi tamam. Şuanda yeni köyde ahırlarımız da yapılıyor. Devletimizden Allah razı olsun. Kışın biraz zor olacak ama ahırların köyün içinde olmadığı da iyi oldu. Köyün içi daha temiz olacak hayvan gübresi olmadığından” diye konuştu.
Köy sakinlerinden Ahmet Dündar, yeni evine taşınalı bir yıl olduğunu, şimdilerle yaklaşan kış nedeniyle eski evdeki müştemilatların bazılarını yıkarak odun ihtiyacını karşıladığını belirterek, komşularının da yeni köyde olmalarını istedi.

“15 hane olarak mağduruz”
Bir diğer köy sakini Müftü Eser ise 60 hane için ev yapıldığını ve taşındıklarını 15 ev olarak eski köyde kaldıklarını belirterek, “Evlerimiz yıkık durumda. Oturulacak bir durumu yok. Mağdur olduk. Biran evvel bizim de evlerin aşağıya taşınmasını istiyoruz. Bazı kişilere tapusu yok diye, bazıları da bankada sözleşme yapıldı kayboldu. Bu nedenlerle eski köyde kaldık biz. Bizim yapacak durumumuz yok. Gelmek istiyoruz ama devletimizin buna el atmasını istiyoruz” diyerek yardım çağrısında bulundu.

“Hak sahibi olamayanlar kendilerinden kaynaklı”
Gümüşhane İl Afet ve Acil Durum Müdürü (AFAD) Mesut Bayrak ise tespit edilen 71 konuttan 60’ının hak sahibi olabildiğini, diğerlerinin tapu sorunu ve borçlandırma sorunları nedeniyle hak sahibi olamadıklarını belirterek, “Hak sahibi olamayanlar tamamen kendilerinden kaynaklı. Vatandaşın sen hak sahibi olabilirsin dendikten sonra bu hakkını kullanması gerekir. Buradaki bazı vatandaşlarımız tapusu olmadığından dolayı 10 civarında vatandaşımız hak sahibi olamadı. Bunu biliyoruz” dedi.

“İskan kanunu mağdur vatandaşlara hak tanıyor”
Vatandaşların sorununun çözümü için İskan Kanunu'nun bir fırsat tanıdığını fakat köylülerin bu çözüme yanaşmadıklarını kaydeden Bayrak, “Afet Kanunu'nun telafisi olan İskan Kanunu vardır. İskan Kanunu'na göre de geri kalan ailelerin yeni yerleşim biriminde veya başka bir yerde yeniden iskana tabi tutulabilirler. Biz bu yolları kendilerine gösterdik. Devlet kimseyi açıkta bırakmıyor. Şimdi de müracaat etseler yapabilirler. İskan Kanunu'ndan yararlanabilirler. Diğerlerine sağlanan kolaylık kadar kolaylık sağlanmaz. Afet Kanunu'nda 20 yılda, İskan Kanunu'nda 10 yılda geri ödeniyor. Yine enflasyon oranında vade farkı koyuluyor” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler