Afrikalı arıcılar, işin püf noktalarını Karadeniz'de öğreniyor
Türkiye'nin arı yetiştiriciliği alanında sahip olduğu bilgi birikimi ve deneyimleri, TİKA öncülüğünde Gine Bissau'dan gelen kursiyerlere aktarılıyor.
Gine Bissau'da arıcılık sektöründe faaliyet gösteren bir grup, Ordu'da mesleki bilgilerini geliştirmek amacıyla eğitim alıyor.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve KAFO Kırsal Kalkınma Federasyonu iş birliğindeki proje kapsamında Gine Bissau Cumhuriyeti'nden 6 kişilik heyet, Ordu'ya geldi.
"Gine Bassau'da Tavukçuluk ve Arıcılık Projesi" doğrultusunda Türkiye'nin arı yetiştiriciliği alanında sahip olduğu bilgi birikimi ve deneyimlerinin paylaşılması planlanan heyet için Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde bir haftalık teorik ve pratik eğitim programı hazırlandı.
Deneyimli personel tarafından verilen eğitim sonunda Afrikalı kursiyerler, sertifika alacak.
Enstitü Müdürü Feyzullah Konak yaptığı açıklamada, eğitimlerin başladığını ve heyete farklı konularda bilgilendirmede bulunduklarını söyledi.
Türkiye'de arıcılık faaliyetleri, arı yetiştiriciliği, ana arı ve arı sütü üretimi, kovan yapımı ve atölye uygulamaları, arı ürünleri analizleri laboratuvar uygulamaları konularında teorik ve uygulamalı eğitim verileceğini dile getiren Konak, "Özellikle kovan konusunda uygulamalı sunum yapılacak çünkü Afrika ülkelerinde ülkemizde olduğu gibi arı kovanları bulunmamaktadır. Dolayısıyla atölye çalışmaları ağırlıklı olmak üzere bütün çalışmalar yerinde gösteriliyor." dedi.
Konak, katılımcıların, ülkelerinde kullanabilecekleri yöntem ve metotların, uzmanlar tarafından ayrıntılı ve uygulamalı olarak gösterildiğini belirtti.
Eğitim kapsamında yerli üreticilerin ziyaret edileceğini ve Türk arıcılık örneklerinin yerinde görüleceğini anlatan Konak, arı ürünlerinin ve malzemelerinin satıldığı yerlerin sistemin işleyişi açısından görme imkanı bulunacağını ifade etti.
Konak, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü'nün, Türkiye'de tek olma özelliğiyle uzman kadrosu ve altyapı yönüyle geniş imkanlara sahip olduğunu vurgulayarak, enstitünün hem ulusal hem de uluslararası arıcılık eğitimi anlamında tüm sektörün her türlü ihtiyacına cevap verebilecek durumda olduğunu kaydetti.
"Eğitim tarım sektörü açısından faydalı"
Eğitime katılan Djabelo Gomes Sa ise iki ülke arasındaki ilişkilerden dolayı gerçekleştirilen projede emeği geçenlere teşekkür etti.
Arıcılık alanında Türkiye'de öğrendiklerini, ülkelerine gittiklerinde üreticilere aktaracaklarını dile getiren Gomes, önemli deneyim ve tecrübelerin kendileriyle paylaşıldığını, bunun da kendileri için önem arz ettiğini söyledi.
Judite Zito İndumba da arıcılık konusunda uzman olarak çalıştığını ve verilen eğitimin tarım sektörü açısından faydalı olduğunu ifade etti.