Ali Şükrü Bey'in kabrinin hali ne
Trabzon'un Boztepe Mahallesinde bulunan Ali Şükrü Bey'in adını taşıyan çay bahçesi ile Ali Şükrü Bey'in Kabrinin birbirine yakın olması sıkıntı yaratırken, sıradan görüntüsünün ise ortadan kaldırılması için Trabzon Belediyesi çalışmalar başlattı. Trabzon
Trabzon'un Boztepe Mahallesinde bulunan Ali Şükrü Bey'in adını taşıyan çay bahçesi ile Ali Şükrü Bey'in Kabrinin birbirine yakın olması sıkıntı yaratırken, sıradan görüntüsünün ise ortadan kaldırılması için Trabzon Belediyesi çalışmalar başlattı.
Trabzon Belediyesi Başkan Vekili Osman Necip Sevinç, konu ile ilgili olarak Haber61'e özel açıklamalarda bulundu.
BOZTEPE ALİ ŞÜKRÜ BEY'E YAKIŞIYOR, ALİ ŞÜKRÜ BEY'İN ABRİ BOZTEPE'YE YAKIŞMIYOR
Başkan Vekili Sevinç, okuduğu bir kitapta Trabzon'a gelen bir yazarın sözünden etkilendiğini belirterek böyle bir restorasyon yapmayı planladıklarını belirtti. Sevinç, Kitapta Trabzon'a gelen bir yazar Ali Şükrü Bey'in kabrini ziyaret ediyor ve ziyaret esnasında Boztepe Ali Şükrü Bey'e yakışıyor, fakat Ali Şükrü Bey'in kabri Boztepe'ye yakışmıyor ifadesi kullanılmış. Bu söze istinaden Boztepe'de Ali Şükrü Bey'e ayrılan kabir alanının güzelleştirilmesi gerektiğinin farkına vardık. Ali Şükrü Bey gibi Trabzon ve Türk Milleti için önem taşıyan bu isme hak ettiği kabristanlığı yapmak için çalışmalar başlattık ifadelerini kullandı.
ALİ ŞÜKRÜ BEY BOZTEPE'DEN AYRILIYOR
Trabzon Belediye Başkan Vekili Osman Necip Sevinç, Ali Şükrü Bey'in kabrini Boztepe Yolundan ayırmak istediğini belirterek, Biz bu konuda çalışmalarımızı başlattık. Ali Şükrü Bey'in Kabrini Boztepe yolundan ayırarak, birkaç basamak merdivenle çevresini onarmak istiyoruz dedi.
Boztepe yolundan ayrılarak yapılacak olan merdivenle Ali Şükrü Bey'in kabrinin, Ali Şükrü Bey Çay Bahçesinden ayrı tutulması isteniyor. Böylece Trabzon ve Türk Milleti için önem taşıyan Ali Şükrü Bey'e Boztepe'nin yakışması hedefleniyor.
Konu ile yakından ilgilenen Belediye Başkan Vekili Sevinç, Ali Şükrü Bey'in kabrine hak ettiği değer verilecektir. Çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Kısa zamanda Ali Şükrü Bey Boztepe'ye yakışan bir görüntüye kavuşacaktır dedi.
ALİ ŞÜKRÜ BEY KİMDİR?
Ali Şükrü Bey, (doğumu 1884 - ölümü 27 Mart 1923). Trabzon mebusu olarak Son Osmanlı Meclisi Mebusanı (1920) üyeleri arasında yer almış, ardından TBMM 1. Dönem'de yine Trabzon milletvekilliği yapmış, Meclis'te İkinci Grup'un lideri olarak ön plana çıkmış, 1. Dönem içinde Topal Osman tarafından öldürülmüş siyasetçidir.
Ali Şükrü Bey, deniz yüzbaşı rütbesindeyken askerlikten istifa ederek siyasete atılmış, İttihat ve Terakki'ye muhalif bir çizgi izlemişti. İngilizlerce İstanbul'un işgalinden son Osmanlı Meclisi Mebusan'ının Misakı Milli kararını almasında rol oynamış, ardından Mustafa Kemal'in çağrısına uyarak Ankara'ya gelmişti.
Dini hassasiyetleri ve karşı çıktığı konularda sözünü sakınmamasıyla dikkati çeken Ali Şükrü Bey, bu özellikleri dolayısıyla Mustafa Kemal'e muhalif milletvekillerinin çevresinde kümelendiği kişi oldu. Mustafa Kemal'in 'Hakimiyeti Milliye Gazetesi'ne karşılık 'Tan Gazetesi'nı neşretmeye başladı. İngilizceye hâkimiyeti sayesinde Ankara'nın izlediği siyasetin uluslararası alandaki yansımalarını dış basından takip ediyor, özellikle Lozan müzakerelerinin gidişatıyla ilgili olarak zaman zaman TBMM'ye verilen resmi bilgiyle dış kaynaklı haberler arasında çelişkileri gündeme getiriyordu. İsmet İnönü'nün Lozan'da, 'hariciyeci olmaması sebebiyle' acemice davrandığı, daha ötesi TBMM'nin verdiği yetki sınırlarının dışına çıkarak müzakereleri yürüttüğü kanısındaydı. Tuğgeneral İsmet Paşa'nın Balkanlarda kabul ettiği sınırların 1. Dünya Savaşı başladığındaki sınırların gerisinde olmasını ve Batı Trakya'nın Yunanistan'a verilmesini kabul etmiyor, Lozan müzakerelerine katılan heyetin, TBMM tarafından kabul edilen Misak-ı Milli hudutlarına uyması gerektiğini söylüyordu. Müzakerelerin kesilme ile sürme arasında kaldığı dönemde ortam iyice gerginleşmişti. Hatta Mustafa Kemal ve Ali Şükrü bey karşılıklı silah çekme noktasına gelmişlerdi. Nitekim TBMM çoğunluğunun Ali Şükrü Bey'i bu konuda desteklemesi neticesi Mustafa Kemal Paşa 1923 yılında 1. Meclisi fesh ederek 2. Meclis için seçimler yapılacağını belirtti.
Böyle bir ortamda, Mustafa Kemal'in korumalığını yapan Giresun Müfrezesi'nin reisi Topal Osman'ın adamlarınca Samanpazarı'nda birliğin kaldığı eve götürülmüş ve orada Topal Osman ve adamları tarafından işkence edilerek ve boğularak öldürülmüştür. Ali Şükrü Bey, Ankara yakınlarındaki Mühye köyünde geceyarısı gizlice gömülmüş, günler sonra bir çobanın ihbarıyla cesedi bulunmuştur. Sonraki günlerde Topal Osman'ın evi kuşatılmış, Osman ve adamlarının tamamı, bazıları beyaz bayrak çekip teslim olmak istemelerine rağmen, çıkan çatışmada öldürülmüşlerdir.